Ava Gardner

Ava Gardner Zdroj: Profimedia.cz

Ava Gardner
Ava Gardner v roce 1946
Ava Gardner
Neobyčejná krása ji zajistila mnoho filmových rolí
Ava Gardner byla sexsymbolem čtyřicátých let
7
Fotogalerie

Bosonohá komtesa Ava Gardnerová: Královna Hollywoodu by dnes slavila své 100. narozeniny

Kdo by si Ježíškovi nenapsal o tak lepý vánoční dárek, jako byla „Královna Hollywoodu“. Dnešní optikou syrově sexistická reklama přesně vyčíslovala, jak co do tělesných měr překonávala i antický ideál, Venuši Mélskou! Přes oslnivou kariéru zůstala sama sebou, obyčejnou holkou z tabákové farmy v Severní Karolíně. Neměla šlechtický původ ani křehkost Audrey Hepburnové, přesto z ní kromě spalujícího temperamentu vyzařovala důstojnost, vyrovnanost. Říkala: „Kariéra hvězdy mi dala všechno to, oč jsem nikdy nestála.“ Americká herečka Ava Gardnerová se narodila právě před 100 lety, 24. prosince 1922.

Potkali se ve Španělsku, dvě americké legendy na vrcholu slávy. On o generaci starší nositel Nobelovy ceny za literaturu, ona absolventka rychlokurzu pro sekretářky, v jejíž rodině bývala jedinou knihou bible. Společně se smáli, spojovala je vášeň pro býčí zápasy a oba měli pořádný splávek, slabost pro alkohol. Když pána havanské rezidence Finca Vigía navštívili přátelé, dovedl prý je k bazénu a vyzval: „Pánové, vyzujte se, prosím, a s úctou smočte chodidla ve vodě, v níž si dnešního rána zaplavala nahá Ava Gardnerová.“ Tak podle majitele slavného kubánského baru Ángela Martíneze pravil jeho štamgast Ernest Hemingway. Velký „Hem“ nebyl ani první ani poslední celebritou, která se musela spokojit s rolí pouhého mola magicky přitahovaného světlem vyzařovaným sošnou Avou.   

Dětství s tabákem a bavlnou

Věčně usměvavá Ava Lavinia Gardnerová se narodila do rodiny, kde se úsměvy rozhodně neplýtvalo. Tedy přinejmenším pokud šlo o její rodiče. V krvi mlčenlivého Ira Jonase Baileyho Gardnera kolovala i indiánská krev, patrná také na jeho slavné dceři. Vzal si Skotku Molly, přísnou baptistku Marii Elizabeth, rozenou Bakerovou. Jedinou knihou v jejich domácnosti prý byla bible, od níž se odvíjela také výchova dětí. Molly jich během 20 let přivedla na svět sedm, Ava byla nejmladší.    

Gardnerovi žili na malé farmě v Grabtownu u Smithfieldu v Severní Karolíně, do počátku 30. let je jakž takž drželo nad vodou pěstování tabáku a bavlny. Za krize otec o propachtovanou farmu přišel. K malému platu dělníka na pile, kam nastoupil, musela přivýdělky přispívat matka, posluhovačka, hospodyně a školnice v jedné osobě.

Když bylo Avě třináct, přestěhovala se rodina do New Portu ve Virginii, ale ani tam se sociální situace Gardnerových nezlepšila. S New Portem měla Ava spojen nepříjemný zážitek svého křtu, který – navzdory nebo snad právě kvůli matčině bigotní baptistické víře – podstoupila až v dospívání. Když se dívka vynořila z bazénku za kostelem, kde obřad probíhal, strnula prý nad mlsnými pohledy přítomných, pasoucích se na jejích mokrých šatech. Definitivní ránu víře v lidskou zbožnost jí v šestnácti zasadilo otcovo umírání, kdy se jej okolí stranilo, místo aby mu někdo podal pomocnou ruku.

O dva roky později nastoupila Ava podporovaná bratrem do křesťanské koleje ve Wilsonu, kde dostala alespoň základy potřebné pro povolání sekretářky. Matka ji držela velmi zkrátka, prvního ctitele odměněného Aviným polibkem prý Molly hnala až k autu.

Kráska z výlohy

Zlom v životě štíhlé zelenooké tmavovlásky nastal v roce 1941, krátce před vstupem Spojených států do druhé světové války. Ava Gardnerová se tehdy vydala k jedné ze svých sester do New Yorku, aby si našla místo jako sekretářka. Švagr, portrétní fotograf Larry Tarr, prý její snímky vystavil v jedné z výloh, kde upoutaly pozornost lovce talentů studia Metro-Goldwyn-Mayer. Na kamerových zkouškách, kam ji pozvali, měla uhranout samotného Louise B. Mayera. Ten o ní údajně prohlásil, že neumí zpívat, hrát ani mluvit, ale je úžasná. Hned po podpisu smlouvy si ji vzali do práce specialisté na výslovnost, dialektu z tabákové farmy v Severní Karolině prý skoro nebylo rozumět. Zároveň si venkovanka doplňovala vzdělání, do té doby kromě bible četla jen Jih proti Severu.

Během války se Ava mihla v menších rolích několika snímků MGM. Definitivně se musela postavit na vlastní nohy, ve dvaceti přišla o matku léta bojující s rakovinou.

Krátce po příchodu do Hollywoodu krásku sbalil Mayerův oblíbenec Mickey Rooney, soudě podle vizáže a tehdejších filmových rolí poněkud nepravděpodobný, ale přece jen holkař. Už v lednu 1942 se stal prvním z Aviných manželů. Vydrželi spolu jen něco přes rok.

Hvězda podle Hemingwaye

Do první ligy katapultovali Avu i jejího filmového partnera Burta Lancastera „Zabijáci“ (The Killers), film noir z roku 1946, natočený podle drsné povídky Ernesta Hemingwaye. Gardnerová přitom byla studiu Universal jen zapůjčena domovským MGM.

Její živočišnost a oslnivá krása dodávaly na lesku i celkem průměrným filmům, což Avu utvrzovala v podceňování jejích skutečných hereckých schopností. Studio se ji snažilo uplatnit v co nejrůznorodějších kulisách, od safari Mogambo s Clarkem Gablem a Grace Kellyovou přes muzikálový Show Boat po další dobrodružný příběh podle Hemingwaye, Sněhy Kilimandžára (1952).

Nejen v rámci propagace filmu One Touch of Venus (1948) byla srovnávána s antickým ideálem krásy, Venuší Mélskou vystavenou v pařížském Louvru. Dobový tisk zdůrazňoval, že Ava je ve všech mírách až na jedinou štíhlejší než Venuše. Ideál 2. století před Kristem versus idol 20. století vycházejí řečí čísel následovně: kolem krku 35/32 cm, přes prsa 87/91 cm, v pase 71/61 cm, boky 90/87 cm, obvod stehna 51/47,5 cm, lýtka 36,5/33 cm, kotníku 21,5/18,5 cm.      

Sinatrova femme fatale 

Skutečnému naturelu představitelky se asi nejvíce přiblížila titulní role v Bosonohé komtese režiséra J. L. Mankiewicze. V roce 1954 byl Gardnerové partnerem Hemingwayův vrstevník Humphrey Bogart. Mimochodem i on se narodil na Vánoce, 25.12.1899. Ava byla od dětství zvyklá chodit bosky a v roli madridské tanečnice se našla do té míry, že se naučila flamenco.

V té době už měla herečka za sebou další krátké manželství, tentokrát s jazzovým hudebníkem Artiem Shawem. Kroužil kolem ní excentrický milionář Howard Hughes, ale ona se vdala potřetí a naposled: za zpěváka Franka Sinatru. Vydrželi spolu od podzimu 1951 do léta 1957. Bouřlivý vztah nepostrádal spalující vášeň i žárlivost, Sinatra se měl pokusit o sebevraždu, Gardnerová potratila…

Následoval Avin útěk do Španělska, jemuž sice stále vládl pevnou rukou katolický diktátor Franco, ale krásná země, temperament Španělů, jejich umění žít a užívat hereččině naturelu konvenovaly. Nějakou dobu žila s toreadorem, zahrála si v řadě hollywoodských filmů a Pyrenejský poloostrov po dvanácti letech vyměnila za Londýn spíše z daňových a pracovních důvodů. V roce 1968, kdy už její kariéra překonala zenit, si v dramatu Mayerling zahrála rakouskou císařovnu Sissi.            

Posledních 22 let života (zemřela 25. ledna 1990) komplikovaly zdravotní obtíže, spojené nejen s náchylností k alkoholu. Ava Gardnerová trpěla autoimunitním onemocněním, navíc i dušností, po dvou mrtvicích zůstala upoutána na lůžko. Stále udržovala kontakt se Sinatrou, který ji nepřestával milovat. Ostatně v době seznámení vložil svůj cit do hitu „I´m a Fool to Want You“. Traduje se, že během Avina pohřbu v severokarolínském Smithfieldu byla poblíž spatřena limuzína s kouřovými skly, přes něž se měl Frank alespoň inkognito rozloučit se svým „andělem“, jak božské Avě Gardnerové říkával.