Video placeholde

Ani slovo, že vás převáděli esenbáci! Král Šumavy napínavě, pečlivě i vtipně narovnává historii třetího odboje

Původní třídílná minisérie Davida Ondříčka Král Šumavy, natáčená mimo jiné přímo v šumavském Údolí smrti, kde pohraničníci po únoru 1948 na rozkaz střílejí do svých československých spoluobčanů, vstupuje v pátek 9. prosince na streamingovou platformu Voyo. Jejím hlavním kladem je, že současným filmovým jazykem napravuje pokřivenou legendu třetího odboje.

Silně herecky obsazenou minisérii Král Šumavy: Fantom temného kraje s podtitulem Legendou se nerodíš, legendou se stáváš natočil pro Voyo šestinásobný držitel Českého lva David Ondříček podle třísetstránkového dokurománu Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy; drama o touze po dobrodružství, potřebě pomáhat a vlastně nechtěné nutnosti bojovat za spravedlnost tak našlo svoje důstojné, nebulvární televizní zpracování.

Rozumím. Našiju to do těch sviní!

Kniha, stejně jako scénář vychází ze vzpomínek Josefa Hasila, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Částečně je to pravda, částečně jistě legenda, základní fakta ale zůstávají: na jaře 1948 krátce po vítězném únoru jsou šumavské lesy plné lidí, kteří se z Československé socialistické republiky dostat prostě musejí – a při útěku „za čáru“ riskují svůj život.

Patří k nim i úředníci z ministerstva Jana Masaryka, národní socialisté či politik Egon Brodsky, kterého čtyřiadvacetiletý Josef Hasil (Oskar Hes) potkává náhodou v lese hned počátkem prvního dílu. „Já se tady procházím,“ koktá elegantní muž v klobouku a Hasil, který zná na Šumavě každý kámen a kterého únor 1948 zastihl jako člena SNB u pohraničního útvaru Zvonková, jej směruje na správnou cestu přes hranice. Tím vlastně nevědomky startuje svou převaděčskou kariéru.

Byl-li pregnantně natočený a tendenční Kachyňův Král Šumavy z roku 1959 socialistický western, ten Ondříčkův je právoplatným, napínavým, ne lacině natočeným thrillerem. Střílí a bojuje se v něm o život hned v úvodní scéně: tma, zima, mlha, močály i lesy působí spolu s puškami a samopaly hrůzně i efektně. Jedna z prvních replik velitele pohraničníků, totiž: „Lepší živí než mrtví, lepší mrtví než za čárou,“ navíc dává okamžitě tušit, že bude hůř a ještě hůř – už teď se ostatně příslušníci sboru SNB učí po nadřízených váhavě opakovat: „Rozumím, soudruhu veliteli. Našiju to do těch sviní.“

Bráníme republiku, ale nejsme vrazi

První díl osvěžuje posádka plná neokoukaných hereckých tváří, kde kuchtík Josef Hasil (sveřepý, zaťatý, typově výlučný Oskar Hes) zatím jen krájí cibuli. Vládne tam přátelská až studentsky uvolněná atmosféra; Josef jezdí rád za holkami, na motorce, na tancovačky… Zajímavou roli Hasilova nejlepšího kamaráda slibuje Vojtěch Vodochodský. Důležitá je i charismatická osobnost poručíka Václava Kota (v silném, ukázněném výkonu Kryštofa Muchy), který Hasila, byť je podle jeho slov „ještě mladej chlapec“ dostává ke skutečnému převaděčství.

Větou „Bráníme republiku, ale nejsme vrazi“ i povzdechem, že „přece tuhle zemi nenecháme komunistům“ symbolizuje pak voják Kot komplikovanost a tragičnost celé story. Do děje navíc vstupuje další kus do mozaiky thrilleru, agentka americké tajné služby CIC (Judith Bárdos)… 

První díl s názvem Hranice tak nejen dobře udržuje napětí v jednotlivých scénách, ale exponuje děj i s lehkostí a vtipem; teprve v dalších dílech přibude, byť je to látka motivicky hodně rozsáhlá, předvídatelných situací. Přesto se projektem Král Šumavy dostává Voyo razantněji na mapu „Quality TV“ seriálů s uměleckými nároky.

Premiérový díl startuje 9. prosince, další vždy o týden později. Podívejte se v úvodu článku na video Seroš X, které popisuje i širší historický kontext. Velkou recenzi naleznete již brzy v Reflexu.