Krakonošovo tajemství

Krakonošovo tajemství Zdroj: Česká televize

Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2
29
Fotogalerie

Vánoční baterii televizních pohádek bude velet Krakonoš, „stará bambitka“ si vystřelila už v únoru

Samá tajemství! Na Boží hod přiláká Česká televize diváky novou pohádkou Krakonošovo tajemství, která je personálně propojená s večerníčkem Krakonošovy pohádky. Nejostřeji sledovaný časový slot na Štědrý večer ČT o den dříve osadí filmem Tajemství staré bambitky 2. Výjimečně tak půjde „jen“ o televizní premiéru, snímek už proběhl kiny.

Pohádky bývají výkladní skříní vánočních programů všech našich televizí a Česká televize si nad rámec repríz „oříšků“ a „princezen“ už téměř třicet let zakládá na premiérách nových pohádkových titulů. V rámci tradice ČT v posledních letech každoročně natočila dvě nové pohádky plus jednu ve znakovém jazyce a ještě si se slovenskou veřejnoprávní televizí navzájem jeden titul vypůjčila, případně na ní spolupracovala. Zřídkakdy se stávalo, že nejsledovanější titul – ten štědrovečerní – už diváci mohli znát z kin; byl to případ třeba obou dílů Anděla Páně (2005 a 2016), které jsou mezi diváky v sérii vánočních pohádek ČT nejoblíbenější.

Takový případ nastává i letos, kdy časový slot 24. prosince večer zabere pohádka Tajemství staré bambitky 2 scenáristy Evžena Gogely a režiséra Iva Macharáčka, která měla kinopremiéru v únoru 2022. Snímek s Tomášem Klusem, Ondřejem Vetchým či Kamilou Janovičovou v hlavních rolích volně navazuje na děj prvního dílu z roku 2011. Láska někdejší loupežnické dcery Aničky a královského synka Jakuba trvá a panovnickému páru se dokonce narodila princezna Johanka. Vyhnaní proradní rádcové Lorenc a Ferenc ale znovu začínají kout pikle a zkoušejí to na „začínající“ královnu Julii ze sousedního království.

Jednou snad i čarodějnice

Právě Julie je v „bambitce“ největší novinkou. Veronika Khek Kubařová se jejím prostřednictvím přehrála z princezen do rolí královen. „Ne, že bych princezny neměla ráda, ale mám radost, že se z téhle škatulky dostávám,“ říká. „Člověk přirozeně stárne a posouvá se jinam a já jsem ráda, že stárnou i role, které dostávám. Doufám, že se jednoho dne propracuju k pohádkovým babičkám a čarodějnicím.“

Video placeholde
Tajemství staré bambitky 2 • Bioscop

Nejočekávanějším pohádkovým titulem letošních Vánoc se tedy stává Krakonošovo tajemství, které na ČT poběží na 1. svátek vánoční. Scénář k němu napsala Barbara Johnsonová, dlouholetá producentka právě štědrovečerních pohádek. Režie se ujal Peter Bebjak, který před dlouhou řadou krimiseriálů – Případy 1. oddělení, Devadesátky, Mordparta... – natočil i vánoční pohádku O zakletém králi a odvážném Martinovi (2018).

„Jsem původně vystudovaný národopisec a pohádky a pověsti jsou mi blízké. Bylo mi líto, že dlouho nevznikla žádná filmová nebo televizní, která by se Krakonošovi věnovala, protože je to nesmírně zajímavá a originální postava a takových v našich pohádkách není mnoho,“ říká Johnsonová. Slavné Krkonošské pohádky vznikaly už dávno, v letech 1974–1984... Roli chamtivého Trautenberka v nich ztvárnil Ilja Prachař, jehož vnuk Jakub Prachař hraje právě v Krakonošově tajemství. A jablko nepadlo daleko od stromu – i Štěpán Prachaře nejmladšího je sobecký a lakomý. Do podhůří Krkonoš přijede coby nový majitel tamního zámku, a když se od národopisce Jiráčka (Ondřej Sokol) dozví, že hory ukrývají poklady nedozírné ceny, rozhodne se jich zmocnit.

Láska hory nepřenáší

V příběhu dále hrají roli záhadná vlašská kniha, která má cestu k pokladům popisovat, a milostný mnohoúhelník: Štěpánův bratr Adam (Jan Nedbal) je zamilovaný do své nastávající švagrové Blanky (Dominika Morávková-Zeleníková), ale zároveň si na něj myslí prostá dívka Liduška (Leona Skleničková). Krakonoše ztvárnil David Švehlík, kterému Johnsonová roli napsala na tělo. „Rád si zahraju v pohádce, která je dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. A tentokrát je tu ještě něco navíc – jsem velký milovník Krkonoš, takže ze spolupráce na Krakonošově tajemství jsem měl ještě o něco větší potěšení,“ říká herec.

ČT během Vánoc uvede desítky dalších pohádek, mimo jiné první Tajemství staré bambitky, oba díly Anděla Páně, loňskou štědrovečerní pohádku Jak si nevzít princeznu či pohádky pro neslyšící z předchozích let. Tři oříšky pro Popelku, o jejichž vysílací práva tuzemské televize každoročně soupeří, letos na Štědrý večer vysílá Nova.