Nenáhlo a pomocníci vedou Franka na popravu
hoNenáhlo popravil i protektorátní náměstka pražského primátora profesora Josefa Pfitznera
K. H. Frank byl Nenáhlovým nejznámějším oběšencem
Takto jsou odsouzencovy nohy připevněny k šibenici
František Nenáhlo a jeho pomocníci připravují šibenici pro K. H. Franka
6
Fotogalerie

Kat K. H. Franka popravoval opilý, vinili ho z vraždy a poslali do uranových dolů. Alkohol ho nakonec zabil

Kat František Nenáhlo, který se proslavil popravou Karla Hermanna Franka, byl pro své povolání jako zrozený - násilník, kterého se lidské utrpení moc nedotýkalo. Jenže byl také opilec a kriminálník, a proto ve své práci vydržel pouhé dva roky. Vězení si před i po popravčí kariéře vyzkoušel několikrát, jednou byl dokonce podezřelý i z brutální vraždy. Jeho život ukončil démon alkohol - Nenáhlo se upil k smrti!

Bylo mu sotva 14, když se poprvé dostal do křížku se zákonem, a to rovnou pokusem o znásilnění. Před vězením ho ochránil nízký věk, ale netrvalo dlouho a nakonec tam skončil stejně - za krádeže i napadení. Za mřížemi prožil i prakticky celou druhou světovou válku - tentokrát protože i s dalšími občany zbil vojáka Wehrmachtu.

Když válka skončila byl vybrán z řady kandidátů na místo pražského kata, bylo totiž jasné, že poprav bude v nejbližších měsících hodně. Nenáhlo se před odsouzence poprvé postavil v září 1945. Popravovaným byl Josef Pfitzner, nacista a protektorátní náměstek pražského primátora. Jednalo se o poslední popravu na veřejném prostranství, kterou mohly sledovat i děti. Nenáhlo se povzbuzen davem neudržel a Pfitznerovi dal dokonce facku. 

Skandály ho neopustily ani později. Po popravě K. H. Franka prodával kusy jeho oprátky v hospodě, aby měl na alkohol. 2000 za každou vykonanou popravu mu nestačilo. Ani při popravě dalšího notorického nacisty, zastupujícího říšského protektora Kurta Daluegeho, si nedal říct. Na popravy se často dostavoval opilý, a tak byl po 100. popravě z Pankráce „odejit“.

Později dostal do správy vinárnu, ale tam jen vyvolával rvačky a pil ze zásob, takže i odsud ho vyhodili. V kriminálu nakonec skončil znovu - nejprve byl obviněn z mučení a vraždy ženy, to mu ale neprokázali, a tak ho na rok do jáchymovských uranových dolů poslali pro krádež. Zemřel v roce 1961 - patrně se upil k smrti.