Neuvěřitelně chytrý a vzdělaný muž zaprodal svůj mimořádný intelekt zlu.
Zabil ho dozorce nebo to byl Satan, kterého vyvolal při černé mši?
Neuvěřitelně chytrý a vzdělaný muž zaprodal svůj mimořádný intelekt zlu.
Postupně se připojil ke svobodným zednářům, fašistům, sociálním demokratům, národním socialistům i lidovcům. To všechno se mu moc hodilo během druhé světové války.
V moderních českých dějinách byste jen těžko hledali rozpolcenější postavu než byl Jiří Arvéd Smíchovský.
11
Fotogalerie

Génius bez svědomí: Arvéd Smíchovský zaprodal duši nacistům i ďáblu. Jeho smrt je dodnes záhadou

Jiří Arvéd Smíchovský patří k postavám české historie, o kterých se příliš nemluví. Lidsky pokleslý génius z Prahy byl ovšem až nepochopitelně rozporuplným charakterem. Byl vzdělaný, ale přesto bez svědomí - udával nacistům, donášel komunistům. A jakoby to nestačilo věnoval se okultismu a snažil se vyvolat ďábla. To ostatně podle jedné z verzí byla i příčina jeho smrti. Nebo ho snad zabil dozorce ve vězení na příkaz StB?

Smíchovský si prožil poměrně privilegované dětství v dobře situované rodině, která dbala na jeho vzdělání a duchovní rozvoj. První světová válka sice překazila jeho studia, dala mu ale něco jiného - zkušenosti. Na frontě v Itálii dezertoval a skončil v zajateckém táboře. Setkal se zde ale také s místními fašisty. Po válce pokračoval ve studiu a skončil s doktorátem z práv, teologie a filosofie z evropských univerzit.

Ačkoliv pocházel ze silně věřící katolické rodiny, ve své domovině se začal věnovat okultismu a černé magii. Svědci hovoří i o jeho mnohých pokusech vyvolat ďábla. Nejednou byl dokonce přirovnán k Faustovi. Přidal se k zednářům, už dříve také k fašistům, socialistům nebo lidovcům. 

Asi není divu, že se Arvéd za druhé světové války radikalizoval a začala fungovat jako agent německé tajné služby - podle jeho slov šlo ale o nedobrovolnou práci. Tak či onak, byl velice aktivním přispěvatelem a jeho vinou šlo na smrt mnoho lidí. Jak ale hovoří svědecké výpovědi mnoha Židům pomohl zachránit životem před transportem.

Po válce ho čekal osud podobný jiným kolaborantům - vazba, soud a doživotní vězení. Ještě ve vazbě se ho ale zmocnila StB a využila jeho vědomostí a kontaktů ke svým zájmům. A Smíchovský opět posílal lidi na smrt svými výpověďmi. Slavně to pro něj ale neskončilo. Ve vězení i přes výsady brzy zemřel. Podle některých ho zabil ďábel, kterého vyvolával. Podle jiných mu dozorce přerazil páteř - na příkaz StB.