Mansa Musa

Mansa Musa Zdroj: wikimedia Commons

Mansa Musa na cestě do Mekky
Univerzita Sankoré v Timbuktu
Mešita Djingareiber v Timbuktu
Království Mali v časech Mansa Musy
4
Fotogalerie

Kam se hrabe Jeff Bezos. Nejbohatší člověk historie byl muslim žijící ve 14. století

Kdybychom měli sestavit žebříček nejbohatších lidí světa bez ohledu na dobu, ve které žili, první místo by bez diskuze patřilo králi vládnoucímu na počátku 14. století západoafrickému impériu Mali. Jen pro srovnání bylo jeho jmění asi trojnásobkem majetku aktuálně nejbohatšího člověka planety, a Bezos by tak musel spojit síly s minimálně čtyřmi dalšími boháči. Někdejší jmění slovutného Mansa Musy se totiž v přepočtu na dnešní měny odhaduje na závratných 400 miliard dolarů, tedy prakticky nevyčíslitelný majetek.

Musa Keita I. se narodil přibližně kolem roku 1280. Západoafrické říši Mali vládl v letech 1312 až 1337 jako „Mansa“, což v překladu znamená král králů neboli císař, přičemž od 12. do 15. století bylo toto království dominantním státním útvarem nejen v Africe, ale bohatstvím a rozlohou jedním z největších na světě. 

Zajímavostí je, že se Musa dostal k vládě prakticky náhodou, protože přímí předci pro Malijskou říši nijak významní nebyli, ačkoliv byli blízce napojeni na panovníka. Podle dostupných historických záznamů byl Musa Keita ustaven zástupcem krále Abú Bakra II., který se vydal na velkou námořní výpravu, ze které se nikdy nevrátil. 

Talentovaný náhradník

Už v době, kdy Musa Keita nastoupil na trůn, byla říše v nejlepší formě. On sám její bohatsví a velikost jen rozšiřoval dobytým územím. Za dobu své vlády si údajně dokázal podmanit dalších 24 měst i s veškerým bohatstvím, především pak nalezišti zlata, která se stala pro jeho bohatsví klíčovým zdrojem. Zlato pocházející s Musuovy říše bylo ceněno po celém světě.

Zbožný aristokrat

Kromě toho, že byl Musa schopným panovníkem, zasazoval se o šíření islámu. Jeho honosná pouť do Mekky, kterou podnikl v roce 1324, vstoupila do dějin. Na náboženské cestě ho údajně doprovázelo na 60 tisíc poddaných včetně harémových žen, úředníků, kejklířů, vojáků a otroků. Družina byla na cestě skoro celý rok a působila dojmem pohybujícího se zlatého města. Všichni včetně otroků měli totiž na sobě zlatý brokát a perské hedvábí. Celou karavanu pak uzavíralo přes 100 velbloudů, z nichž každý nesl až metrák čistého zlata. 

Traduje se, že když slavně dorazil do egyptské Káhiry, Mekky a Mediny, rozhazoval davům zlato tak štědře, že tím výrazně snížil jeho hodnotu, a na dlouhé roky tak zbrzdil místní ekonomiku. 

Musuovo mecenášství a podpora náboženství spočívala také v tom, že každý pátek nechal vystavět jednu mešitu, z nichž některé stojí dodnes. Z Timbuktu vytvořil centrum islámu, kultury a obchodu. Vybudoval v něm univerzitu, která přitahovala právníky, astronomy, matematiky a další učence z celé Afriky a Blízkého východu. Ta stojí dodnes. 

Nic netrvá věčně

Ačkoliv se mu podařilo vybudovat velkolepé impérium, říše se začala rozpadat s jeho posledním výdechem. Centra vzdělanosti a kultury, která na africkém kontinentu vybudoval, stojí dodnes. Jeho jméno ale v učebnicích dějepisu příliš nevyčnívá.