Frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma

Frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma Zdroj: M. Sekanina, D. Černovský

Ondřej Hejma jako porotce v SuperStar
„Tak na zdraví a ať se nám všem v roce 2007 daří a jsme zdraví,“ připil na zdraví čtenářům deníku Aha! Ondřej Hejma.
Hejma v akci v dabingovém studiu.
Ondřej Hejma
Ondřej Hejma sice usedl do poroty SuperStar, další kšefty však nemá.
14
Fotogalerie

Od Žlutého psa k Rap´n´News. Ondřej Hejma slaví sedmdesáté narozeniny

Valná většina lidí si ho vybaví v souvislosti s hudební show Česko hledá SuperStar. Starší generaci pro změnu vytane na mysli kapela Žlutý pes. Zasvěcenci si vzpomenou na 80. léta, kdy Ondřej Hejma psal pro agenturu AP či pokoutně daboval anglické filmy. Hudebníka ale nenechal chladným ani aktuálně populární rap. Mezi mladými lidmi se proslavil receptem na Havlův guláš.

Narodil se 3. února v roce 1951 v Praze. Vystudoval gymnázium, jeho další kroky vedly na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Ondřej Hejma absolvoval studium anglického a čínského jazyka. Netradiční kombinace, ale budoucímu hudebníkovi vynesla řadu zajímavých zaměstnání. „V Číně bych se určitě nedomluvil,“ řekl v rozhovoru pro portál deník.cz.

Žlutý pes a rychlodabing

Vysokou školu dokončil v roce 1974, krátce poté se začal věnovat hudbě. Ta mu nebyla cizí, protože kdysi působil s Ivanem Hlasem ve formaci Žízeň. Po univerzitě ale vznikla kapela Yo Yo band, která existuje dodnes a mezi největší hity patří písně Karviná či Kladno. Sám Ondřej Hejma vydržel v Yo Yo bandu pět let, poté ho nahradil Luděk Walter.

Mezitím se však Hejma věnoval dalším aktivitám, aktivně psal a překládal především z angličtiny. V roce 1978 se objevil Žlutý pes, hudební skupina, jejímž frontmanem je právě Ondřej Hejma. S kapelou vystupuje dodnes, v 80. letech se ale i na Žlutého psa vztahovalo „doporučení“ nekoncertovat. To vycházelo z pamfletového článku Nová vlna se starým obsahem.

Hudebník, který mimo jiné pracoval jako tlumočník, přesunul své těžiště ke kinematografii. Využil svého vzdělání a obstarával titulky, později i tzv. rychlodabingem namlouval některé zahraniční filmy. Díky tomu se mohli zasvěcení podívat na některé americké skvosty. Těsně před sametovou revolucí začal pracovat jako pražský reportér zahraniční agentury AP.

U objevení Anety Langerové

V novém režimu se poměrně rychle zorientoval, diváci jej mohli vidět na televizních obrazovkách i slyšet z rádií, Hejma totiž spolupracoval s Frekvencí 1. Dále koncertoval na různých akcích se Žlutým psem, některé jeho písně se dodnes hrají, za zmínku stojí Modrá je dobrá či Sametová. Hejma se stal v 90. letech podporovatelem ODS.

Největší popularitu mu zřejmě vyneslo místo porotce v soutěži Česko hledá Superstar, Hejma se objevil v úplně prvním ročníku po boku Gábiny Osvaldové a Ondřeje Soukupa. Moderoval rovněž pořad Chcete být milionářem. Ostříleného hudebníka glosátora nezastavila ani nová platforma – internet.

Na internetové televizi Stream měl pořad Rap´n´ News, kde komentoval aktuální dění rapovou formou. To mu vyneslo velkou popularitu, objevil se i v Kazmově One Man Show. V dalších letech se věnoval psaní knížek, kde se vyjádřil k některým palčivým tématům svého života.

Členství v StB?

Hejmovo jméno rezonovalo v novinách i z důvodu jeho údajné spolupráce s StB. Kvůli členství nemohla kapela Žlutý pes zahrát na oslavách sametové revoluce v Plzni. Nedávno jeho přezdívku (Rony) zmínil na Twitteru redaktor Jakub Železný, který poukazoval na to, že mezi vyznamenanými osobnostmi Milošem Zemanem je spousta někdejších spolupracovníků StB. Sám Hejma obdržel vyznamenání v roce 2018. Obvinění ze spolupráce odmítá.

Aktuálně je Hejma pevně spojen s youtubovým kanálem Xaver Live, kde každý týden zveřejňuje nová videa. Do povědomí generace mileniálů a milovníků bizáru vstoupil díky receptu na Havlův guláš, který vařil s Jiřím Babicou. Video je k dohledání na internetu. Ti, kdo pokrm vyzkoušeli, před gulášem varují.