Stanislav Devátý

Stanislav Devátý Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Baťa říkal: „Nebojme se budoucnosti, neboť polovina světa chodí bosa.“ Já říkám: „Nebojme se budoucnosti.“ To stačí.
Pod jménem „Martin Novák“ ve wrocłavské ilegalitě, podzim 1989
Západní novináři zachytili Devátého zadržení, rok 1988
Stanislav Devátý (vpravo) se spolupracovníky na konci sedmdesátých let
Stanislav Devátý: Úžasný je ten příklad z filmu Pelíšky, jak si Donutil nakonec hodí mašli. Oni byli tak zblblý ze Sovětskýho svazu, že okupace pro ně byla velký zklamání.
8
Fotogalerie

Stanislav Devátý: Útěk do Polska jako z akčního filmu

Někdejší mluvčí Charty 77 Stanislav Devátý byl v srpnu 1989 odsouzen k 20 měsícům vězení za své aktivity proti normalizačnímu, husákovskému režimu. Podařilo se mu utéct do Polska, kde strávil v ilegalitě konec komunistického režimu.

Jak ses poprvé dostal k Polákům a konkrétně ke kterým?

Byli to Mieczysław „Ducin“ Piotrowski a Mirek Jasiński z Vratislavi. V polovině osmdesátých let jsme převzali z české strany jejich cestu pašování knih a techniky. Každý měsíc a někdy i častěji jsme chodili na hranice do hor s batohy. Poláci měli stejný batoh a u předem dohodnutých hraničních kamenů jsme si je vyměňovali. Naše knihy a samiz­daty za jejich tiskoviny a techniku. Na hranici jsme popili, pojedli a dohodli, co bylo potřeba, například větší a mediálně slavnější schůzky disidentů z Polska a Československa.

Byl jsi po několika hladovkách ve vazbě nepravomocně od­souzen. Co nakonec rozhodlo, že jsi souhlasil s odchodem do polské ilegality?

Po hladovkách, které jsem vyhlásil pokaždé, když mě v roce 1989 zavřeli, jsem už na tom nebyl tělesně nijak zvlášť dobře, a když mi můj advokát Machourek sdělil, že mají pro mě po odvolacím soudu připravený okamžitý převoz do vězení, začal jsem uvažovat o ilegalitě. I na základě podpisových akcí a výzev, abych přestal ohrožovat svůj život. Nejdříve jsem se chtěl schovat v mužském klášteře ve Fryštáku, ale pak jsem zvolil Polsko. Mimochodem v tom klášteře mě hledali hned po mém odchodu do podzemí. O mém odchodu, termínech a po souhlasu Jarosława Brody z Vratislavi, že mě v Polsku ukryjí, vědělo jen pár lidí. Ivan Lamper, Petr Uhl, Honza Ruml a pochopitelně kluci ze Zlína.

Samotný přesun byl prý značně dramatický, ujížděli jste v Polsku policii a osádka vozu tě nechala v lese. Přijeli si pro tebe až v noci za několik hodin…

V době, kdy jsem přecházel hranice, se dalo do pohybu mnoho Němců z NDR a přecházeli i přes polskou hranici do Československa. Polští pohraničníci hranici i v horách hlídali. Silně konspirativní dohoda zafungovala a polští přátelé si mě přišli vyzvednout. Z české strany jsme lezli dlouho do kopce, ale z polské to bylo k silnici jen pár stovek metrů. Hoši měli naštěstí rychlé auto, protože jen jsme nasedli a ujeli pár metrů, už nás stavěli. Jenže řidič šlápl na plyn, pohraničníci skončili v příkopu a začala honička à la Chicago 1930. Přes vesnice sto padesát. A když jsme je na chvíli setřásli, vyskočil jsem s batohem z auta a zmizel v lese. Za pár kilometrů se pak polští kluci nechali chytit, protože já už byl v bezpečí. Mě si v lese večer vyzvedla už jiná skupina, z městečka Lądek-Zdrój, a schovali mě u sebe, než si pro mě za dva dny přijel můj pozdější kamarád Romek a trabantem mě dovezl do Vratislavi. Tam mě ubytovali, ale musel jsem se po čase stěhovat, protože estébáci přišli na to, že jsem v Polsku, a chvíli to vypadalo, že jsem prozrazen. Vydali na mě zatykač a zuřivě mě hledali. Až třetí byt na sídlišti byl bezpečný. Poláci byli mistry v konspiraci. Sice už tehdy měli nekomunistického premiéra, ale ministra vnitra komunistu Kiszczaka, který spolupracoval s našimi estébáky. Odešel jsem do Polska 17. září a 13. října jsem napsal veřejný dopis o tom, proč jsem vstoupil do ilegality, a byl smířený s tím, že to může ještě trvat delší dobu.

Co jsi tam vlastně dělal, ukrytý v bytě, ze kterého jsi nemohl ven?

Po pár dnech pobytu, a abych se nenudil, jsem začal technicky připravovat onen slavný festival a seminář, který se na přelomu října a listopadu ve Vratislavi konal. Broda s Jasińským mě zásobovali prací. Hodně mě štvalo, že jsem se jej nemohl osobně účastnit. Bylo to nebezpečné. Tak jsem alespoň překládal. Byl jsem už fousatý a nosil tlusté brýle, tak jsem jednou alespoň zpovzdáli sledoval koncert Kryla. Poláci mě živili a skvěle se o mě starali. Za to jsem jim dodnes vděčný, protože kdyby se to nepovedlo a já skončil ve vězení, určitě bych držel hladovku a kdoví, jak by to všechno skončilo. Odjížděl jsem z Československa a nevěděl, kdy se vrátím. Jenže po 17. listopadu se už to nedalo vydržet a věděl jsem, že se vrátit musím. Viděl jsem v televizi, jak plný Václavák křičí: „Kde je Devátý?“ a já řval na televizi: „Tady, tady!“ Důležitý byl pro mě 10. prosinec, Den lidských práv. To jsem už chtěl být v Praze. Nakonec jsem se i přes výhrady Poláků vydal sám na hranice, kde jsem měl domluvený nocleh na faře, a tam mě dohnali kluci ze Zlína, kteří si pro mě přijeli. Do Prahy jsme kvůli poruše auta přijeli 10. prosince, ale až po večerní demonstraci.

Více si o 40. výročí polské Solidarity můžete přečíst ve speciální příloze, která je součástí Reflexu č. 51/52. K dostání je na webu ikiosek.cz >>>

Reflex speciál: 40 let polské SolidarityReflex speciál: 40 let polské Solidarity|Časopis Reflex