Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Obrana Polska, obrana Maďarska

Pravidelně se dočítám, kterak se česká eurokomisařka Věra Jourová patřičně bruselsky pohoršuje nad stavem demokracie v Polsku a Maďarsku. Jejími ústy například kritizuje Evropská unie polskou reformu soudnictví, která je prý v rozporu se základními evropskými hodnotami. Polsko má přitom po Německu nejvyšší počet soudců na počet obyvatel, tomu odpovídající výdaje státního rozpočtu a rovněž tak, trochu paradoxně, nesnesitelnou délku domáhání spravedlnosti. Nedosti na tom – mezi polskými soudci stále vysedává velký počet těch, kteří se podíleli na justičních hanebnostech, jichž se někdejší, komunistická „spravedlnost“ dopustila na lidech bojujících s tehdejším komunistickým ­režimem.

Věra Jourová považuje snahu polské vlády dekomunizovat justici za „plošné bombardování“, kterýžto termín před pár měsíci použila v rozhovoru pro německý list Der Spiegel.

A nyní se Brusel nově pustil do Polska kvůli „zónám bez LGBT“. Nebude městům, která se postavila ideologii za mnohopohlavní rovnoprávnost, posílat evropské peníze na rozvojové projekty. Což se stalo ve chvíli, kdy se Unie rozhodla poslat miliardy eur do Turecka – jedné obrovské zóny bez LGBT.

Co si asi tak o starostech české euro­komisařky Jourové o tamní demo­kracii musí myslet polský pre­miér Morawiecki, který se už od svých jinošských let zapojil do akcí protikomunistického odboje a jehož otec Kornel Morawiecki spoluzaložil radikální odnož polských nezávislých odborů Bojující Solidaritu? Zatímco on v ilegalitě vydával nezávislé noviny, provozoval rádio a provokoval Jaruzelského režim k nepříčetnosti, šéf Jourové Andrej Babiš… no, doplňte si sami, čím se v osmdesátých letech náš předseda vlády zabýval. Ať tak či onak, Brusel určitě nemusí mít obavy, že by česká vláda chtěla penzionovat komunistické soudce.

A Maďarsko? Viktor Orbán, tento muž, který se v Praze v roce 1988 snažil se svými kolegy veřejně omluvit za to, že se maďarská armáda podílela v roce 1968 na potlačení pražského jara, chrání dnes maďarské hranice, a tedy také hranice Evropské unie, před invazí statisíců nelegálních migrantů. Za což je Bruselem a českou komisařkou pro evropské hodnoty peskován, popotahován a je mu vyhrožováno, že jeho země bude vyobcována z rozhodování o společných evropských záležitostech.

Já vím, že hájit dnešní politiku polského a maďarského premiéra jejich dávnými statečnými skutky zavání demagogií.

No a? Vždyť měli pravdu tehdy a mají ji i dnes.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Obálka Reflexu č. 32/2020Obálka Reflexu č. 32/2020|Časopis Reflex