Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: reprofoto FB

Karel Steigerwald: Karta se obrátila, Babiš hledá záchranu

Premiér vypadá, jako by si neschválení dalšího stavu nouze přál. Copak on, mistr populismu, parlament už nezvládne? Průzkumy ukazují, že upadá a podzimní volby mohou pro něj dopadnout fatálně. Sliby, kterými by situaci ještě zvrátil, už vypotřeboval.  Ani rozdávání bankovek by nepomohlo, pětitisícovka nepotěší vždy.  

Ale co když si to neschválení přál? Do klína mu spadlo řešení. Věří, že bez jeho nouzového stavu nastane hrůza, laviny nemocných, vzestup úmrtí a rozklad zdravotnictví. S jakou rozkoší už teď jeho lidi mluví o obrovském množství zemřelých.  A on, velmistr populismu, situaci otočí. Rozjede obrovskou kampaň slibů a obviňování opozičních politiků, jakou rozjel za časů úspěchu, když bojoval proti korupci.

Tehdy ho kampaň slibů vynesla k moci, ale karta se obrátila, teď je neschopný on. Přesto do toho půjde znovu. Taktika je jasná, nejednat, odkládat a obviňovat opozici. Jaký rozklad zavinily ty staré zkorumpované strany!  My to naštěstí můžeme ještě napravit. Po volbách se pustíme do poctivé práce s profesionály v bílých košilích. Budeme makat, možná povoláme i Komárka. Stačí nám váš hlas. Volby vše v dobré obrátí.

Takovému plánu rozumím. Je to pokus tonoucího udržet se na vodě opakováním starých slibů. Za léta vládnutí dokázal jediné, zvyšovat svůj majetek o miliardy. Z toho záchranou plovací vestu neuděláš. Je konec pětitisícovek i nabubřelých slibů. Větší rozklad, než ten, který přinesla jeho vláda, nás nečeká. Bezmyšlenkovitý systém zmatených zásahů vlády v boji s virem je neúčinný. Výsledky toto amatérské „stanné právo“ nepřineslo, zato přineslo chaos, nedůvěru, hospodářské a lidské škody. Když ráj a blahobyt sliboval Gottwald, věřily mu masy. Když ráj a blahobyt sliboval Jakeš, masy se mu smály. Babiš zvládá obé, úspěch i pád, ve zkrácené podobě. Stíhá ho tajemství moci, co jednou vede k úspěchu, vede podruhé k pádu. Co ho čeká po pádu, umí si sám představit.