Miloš Zeman si uchovává „zdravý“ rozum. Ale ten ruský.

Miloš Zeman si uchovává „zdravý“ rozum. Ale ten ruský. Zdroj: Profimedia.cz

Karel Steigerwald: Chraňte státní tajemství před Hradem. Je děravý

Zeman má podle zprávy Radiožurnálu nový úkol: vyzvědět u BIS jména ruských špionů a rozsah ruské ilegální činnosti v ČR. Kdo by toto věděl a nahlásil to do Moskvy, stal by se sám klíčovým agentem. Rusové by se tak snadno dozvěděli, který agent jim zběhl a jak hluboký je zpravodajský obranný průnik BIS do ruských ilegálních sítí, působících u nás. Jen naivní zpravodajec by takové podrobnosti někomu dal.

Snaha prezidenta se dá chápat jako naivní prozrazení. K čemu jinému by Zeman takové informace potřeboval, než k… Není úkolem glosátora toto vědět, je jeho úkolem se ptát. Když se za dob nesvobody někde objevil nový zvídavý zjev, který se neustále vyptával, kam jdeš, kdo tam byl, co se tam říkalo a od koho máš tu knihu ze Škvoreckého nakladatelství, věc byla jasná. Zrodil se nový fízl.

 Zeman je také zvídavý zjev. Má kolem sebe lidi, kteří nedostali bezpečnostní prověrku. Zeman je drží na Hradě, že prý při projednávání tajných věcí půjdou za dveře. Nic blbějšího říci nelze. Kdyby Zeman nebyl prezident, bezpečnostní prověrku by také asi nedostal.  Až se bude na Hradě zas projednávat něco tajného, za dveře by měl jít i Zeman. Kdo by ovšem to tajemství v salonu projednával, je otázkou.

Tak ponurý máme Hrad. Je-li zpráva Radiožurnálu pravdivá, glosátor se musí zeptat, jaká ochrana státního tajemství se proti Hradu dělá? Nic zpravodajsky děravějšího než stolec prezidenta asi nemáme.