Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.

Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války. Zdroj: EnglishRussia

Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.
Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.
Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.
Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.
Ojedinělé fotografie z druhé čečenské války.
14
Fotogalerie

Ojedinělé fotky ruských vojáků z války v Čečensku, za kterou stál tehdejší premiér Putin

Podobně jako kdysi z Afghánistánu a v posledních letech ze Sýrie, se ani fotografie ruských vojáků ze dvou válek v severokavkazské republice Čečensko (probíhaly v letech 1994-1996 a 1999 až 2009) na veřejnosti moc neobjevovaly. Většinou je až po letech zveřejnili někteří vojáci. Důvod je jednoduchý – ztráty ruské armády byly obrovské a snímky se nehodí ruské propagandě.

Fotografický web EnglishRussia, který mapuje jak ruskou minulost i současnost, nedávno zveřejnil ojedinělé fotografie vojáků v době druhé čečenské války. Pocházet mají z roku 1999. Válka byla nejintenzivnější v letech 1999 a 2000. Snímky ukazují, za jak složitých podmínek, zde armáda Ruské federace bojovala a vše spíše připomíná druhou světovou válku, než moderní bojiště.

Druhou čečenskou válku zahájilo Rusko oficiálně 8. srpna 1999. Není náhodou, že právě v ten den nastoupil do funkce premiéra Vladimir Putin, který pak v květnu dalšího roku nahradil jako prezident slábnoucího Borise Jelcina. Odborníci proto přičítají hrůzy této války právě Putinovi.

Oficiálním ruským důvodem k válce byla invaze do Dagestánu, kterou provedla takzvaná Islámská mezinárodní brigáda a bombové útoky na ruské obytné domy, při kterých zahynulo přes 300 lidí, a za které moskevská vláda vinila čečenské separatisty. Válka také způsobila, že do těchto oblastí Ruska se přesunuly tisíce bojovníků džihádu.

Podle oficiálních ruských odhadů v druhé čečenské válce zahynulo kolem 6000 ruských vojáků a příslušníků ministerstva vnitra. Odhady mrtvých, raněných a zmizelých se ale značně liší. Některé hovoří o tom, že na obou stranách konfliktu zahynulo v druhé čečenské válce až kolem 100 tisíc lidí. A to jak vojáků, tak civilistů.

Nedávno zveřejněné fotografie ukazují hrůzy druhé čečenské války a strastiplné podmínky, za kterých se zde bojovalo. Podívejte se: