Děti v uprchlickém táboře namalovaly svá budoucí povolání

Děti v uprchlickém táboře namalovaly svá budoucí povolání Zdroj: André Naddeo, koláž reflex.cz

Reem, 6 let, Sýrie: Chci být dětská lékařka, abych jednou pomáhala dětem, jako jsem já.
Toulay Khalil, 6 let, Sýrie: Chci být zubařkou a pracovat pro Červený kříž.
Aoumar Mazan Shabe, 9 let, Sýrie: Chci být řidič, jako býval můj táta.
Sana Shirzad, 6 let, Afghánistán: Chci být středoškolská učitelka. Můj největší sen je otevřít školu na našem zadním dvorku v Afghánistánu, kde by se děti nejen učily, ale i si mohly hrát.
Yaser Mazan Shabe, 11 let, Sýrie: Chci být fotbalista. Když jsme ještě byli doma, koukali jsme na zápasy se strejdou a to byla  největší zábava.
8
Fotogalerie

Malují si lepší zítřky. Děti uprchlíků nakreslily, čím se chtějí v budoucnu živit

Brazilský novinář André Naddeo strávil v létě 45 dní v uprchlickém táboře v přístavu Pireus v Řecku. Tam pokračoval ve svém projektu Drawfugees, který spočívá v tom, že nechává děti uprchlíků malovat jejich vysněné budoucí profese. Jak sám upozorňuje, nejde jen o krátkodobé zabavení pomocí pastelky a papíru, ale o to, aby se i děti, které válkou, porušováním lidských práv a migrační krizí trpí nejvíce, mohly vyjádřit. Naddea prý celý projekt napadl, když si prohlížel vítězné novinářské fotografie v soutěži World Press Photo. Řada ze snímků sbírá ceny díky tomu, že zaznamenává děti, nikdo se ale oněch dětí nezeptal na to, co si myslí. Podívejte se do galerie, čím se chce mládež z uprchlických táborů živit v budoucnu.