První květina ve vesmíru

První květina ve vesmíru Zdroj: Scott Kelly

První květina ve vesmíru
Salát vypěstovaný na vesmírné stanici
Film Marťan, zahradníkem je Matt Damon
Salát vypěstovaný na vesmírné stanici
Salát vypěstovaný na vesmírné stanici
7
Fotogalerie

První vesmírná květina dává naději, možná budou brzy realitou marťanské brambory Matta Damona

V neúprosném prostředí vesmíru se podařil malý zázrak. Astronaut Scott Kelly z NASA poslal z oběžné dráhy fotky květu, který se mu podařilo vypěstovat na palubě Mezinárodní vesmírné stanice.

Předchozí rok mu v prostředí stavu beztíže vyrostl i salát a může si tedy už říkat „pan zahradník“. Astronauté jsou zatím ještě závislí na mražené potravě a tenhle malý experiment by mohl být časem zásadní pro další vývoj.

NASA do dvou let čeká, že by se mohlo podařit vypěstovat i rajčata. Zatím se musíme spokojit jen s tím, že vesmírnou stanici zdobí tenhle oranžový květ, o který se Kelly podělil na svém twitteru a instagramu.

Možná by ale nebylo na škodu, kdyby se o své zkušenosti podělilo spíše pár lidí z týmu kolem filmu Marťan. Matt Damon si totiž na filmovém plátně pěstuje zvesela brambory, i když půda na Marsu ideálními podmínkami právě nevyniká. A kde se dá pěstovat, dá se i žít. Na tom je koneckonců postavená oblíbená animovaná pohádka Wall-I z dílny Pixar. Ono se nakonec ukazuje, že ty rostliny, jsou přece jen středobodem vesmíru.