Na snímku, který vznikl mezi lety 1935 a 1936, je Burian s automobilem Zbrojovka typu 4 se speciálně vyrobenou karosérií. Tady je na místě vysvětlit zvláštní název vozu – vyráběla ho státem vlastněná Zbrojovka Brno a důstojníci naší armády ho získávali s velkou slevou.

Na snímku, který vznikl mezi lety 1935 a 1936, je Burian s automobilem Zbrojovka typu 4 se speciálně vyrobenou karosérií. Tady je na místě vysvětlit zvláštní název vozu – vyráběla ho státem vlastněná Zbrojovka Brno a důstojníci naší armády ho získávali s velkou slevou. Zdroj: ČTK, Profimedia, Reflex

Unikátní snímky: První republika v barvě

Původně černobílé snímky prvorepublikových hvězd, ale také reportážní fotografie, které zachycují běžný život v období první republiky, kolorovali pro nové vydání grafici Reflexu společně s historiky, tak, aby vznikl věrný, do barvy převedený obraz doby, jež bývá považována za idylickou.

Ve skutečnosti taková určitě nebyla, jen se tak s odstupem desetiletí jeví. A člověka musí koneckonců napadnout, zda po uplynutí dalších desetiletí nebude za podobně idylické považováno čtvrtstoletí, které brzy uplyne od listopadu 1989. Protože…, kdo ví, co nás v budoucnu čeká? Stačí se přece podívat do okolního světa…

Na úvodním snímku je Vlasta Burian bez tradičního knírku zato s automobilem Zbrojovka typu 4, který vyráběla státem vlastněná Zbrojovka Brno a jen na okraj, důstojníci Československé armády, ho získávali s velkou slevou. Vlasta Burian měl pro sportovní automobily slabost a vystřídal jich celou řadu: od Škody Rapid po americký Buick. Tento snímek vznikl mezi lety 1935 a 1936.

Obálka Reflex 43Obálka Reflex 43 | ArchívDalší fotografie, převedené do autentických barev, najdete v novém tištěném Reflexu.