Brutal Assault 2023: Cult Of Fire

Brutal Assault 2023: Cult Of Fire Zdroj: Klaudia Ligačová

Brutal Assault 2023: Heilung
Brutal Assault 2023: Carpenter Brut
Brutal Assault 2023: Heaven Shall Burn
Brutal Assault 2023: Návštěvníci festivalu
Brutal Assault 2023: Návštěvníci festivalu
67
Fotogalerie

Brutal Assault 2023: Do české metalové mekky se sjelo až 17 tisíc nadšenců. Projděte si velkou galerii

Na den přesně se do Jaroměře vrátil festival Brutal Assault. Letošní 26. ročník přilákal odhadem více než 17 000 návštěvníků a pevnost Josefov naplno ožila metalovým zvukem. Letos vystoupilo na festivalu rekordních 153 interpretů, z toho premiérové koncerty obsadila téměř polovina kapel. Fanoušci tak mohli slyšet nejen své staré oblíbence, ale také objevit nové talenty. Hudebníci se střídali na pěti pódiích od úterního warm-upu až do soboty.

Navzdory několika zrušeným vystoupením se na festivalu představily legendy death metalu Deicide, do pevnosti Josefov se vrátili také Hypocrisy, Meshuggah, Agnostic Front, Kataklysm a další. Fanoušci měli možnost užít si celou paletu subžánrů metalu a zabavit se rovněž u elektronické hudby. Poprvé na festivalu vystoupili Adacta, Medical Cabinet a ostravští BBYB.

Přípravy i první dny zasáhl déšť na Náchodsku, ale organizátoři nepodcenili přípravy a prvotní obavy z počasí se rozplynuly s prvními paprsky slunce. Fanoušci se rozhodně nenechali odradit, lístky byly téměř vyprodané, a letošní novinka - jednodenní vstup, si také těšila velkému úspěchu. Atmosféra byla opět skvělá a jak kapely, tak i fanoušci si dobře užívali.

Brutal Assault již dávno není jen o metalu a byl skvěle doplněn doprovodným programem - dětskou zónou plnou aktivit, prohlídkou hradeb a oblíbeným hororovým kinem. Ambientní stage Kal byla přes den opět plná přednášek a nabízela také možnost odpočinku. Kromě široké nabídky klasických stánků s jídlem si návštěvníci mohli opéct buřty, navštívit jazzovou vinárnu na Bastionu X a nechyběl ani dystopičtí Postapo Convoy. Ti odvážnější se zúčastnili soutěže Plechová huba v pojídání pálivých jídel. Možnost uctění památky Lemmyho Kilmistera z kapely Motörhead byla samozřejmostí.

Brutal Assault dostál svému jménu a organizátoři přinesli do Česka skvělý line-up. Na festivalu se opět sešli milovníci tvrdé hudby z domova i zahraničí. Nadcházející 27. ročník již zná své datum, do pevnosti Josefov se vrátí 7. června 2024.