V provozovně rozjela nejdřív drobnější restauratérský švindl a brzy byla z obyčejné provozní zazobaná panička, která chodila ověšená šperky, v drahých kožiších na večeře do těch nejlepších restaurací.
Na svědomí nemá lidské životy, tedy pokud blafy, kterým krmila ve svých restauracích zákazníky, nikoho nezabily.
Skončila v Sovětském svazu na popravišti - jako jediná žena za zločin jiný než vraždu! V jejím případě šlo o okrádání státu a jeho občanů.
Možná toho ale ve skutečnosti jen věděla příliš mnoha o pohlavárech, kterým přišla její smrt vhod.
Šéf KGB Andropov udělal z hamižné Belly exemplární případ. Za rozkrádání majetku státu dostala trest smrti.
7
Fotogalerie

Zrůdy v sukních: Železná Bella šidila jídlo a skončila na popravišti. Věděla toho o sovětech příliš?

Železná Bella, vlastním jménem Berta Borodkina, není typická zrůda v sukních. Na svědomí nemá lidské životy, tedy pokud blafy, kterým krmila ve svých restauracích zákazníky, nikoho nezabily. Přesto skončila v Sovětském svazu na popravišti - jako jediná žena za zločin jiný než vraždu! V jejím případě šlo o okrádání státu a jeho občanů. Možná toho ale ve skutečnosti jen věděla příliš mnoha o pohlavárech, kterým přišla její smrt vhod.

Borodkina dělala nejdřív servírku, v roce 1974 z ní ale udělali vedoucí v kantýně v lázeňském městě Gelendžik v Krasnodarském kraji Sovětského svazu. A měla pořádné ambice - hlavně v otázkách vlastního obohacení. A to jí šlo nejlépe na úkor dalších.

V provozovně rozjela nejdřív drobnější restauratérský švindl - šidila na porcích, kupovala laciné zboží, účtovala za něj ale luxusní ceny a nutila kuchaře používat i prošlé potraviny. A všechno co se vydělalo navíc šlo rovnou do její kapsy.

Brzy byla z obyčejné provozní zazobaná panička, která chodila ověšená šperky, v drahých kožiších na večeře do těch nejlepších restaurací. I se svými milenci. Žila si jako královna. Bella rovněž prý spekulovala na burze, čímž své jmění ještě znásobila.

Byla uznávanou pracovnicí, obdržela i státní ocenění. Ale tak rychlý pád z piedestalu asi nečekala. Někdo ji udal, že hostům večírku pustila pornofilmy. Při vyšetřování vyšly najevo všechny její prohřešky, vyšetřovatelé objevili peníze ukryté v radiátorech i ve zdi. Měla doma půl milionu rublů, svou činností patrně vydělala dvakrát tolik. Ona ale čekala, že si odsedí pár let a bude ve všem pokračovat.

Jenže to se pořádně sekla - šéf KGB Andropov udělal z hamižné Belly exemplární případ. Za rozkrádání majetku státu dostala trest smrti. Ačkoliv šlo o něco nevídaného, dnes je asi každému jasné, že se pohlaváři jen potřebovali zbavit nepohodlného svědka jejich divokých večírků. Bella byla ve svých 57 letech popravčí četou zastřelena.