Taxidermie je film plný obžerství a zvracení, ale nechybí ani další nechutnosti
Taxidermie je extrémně ujetý maďarský film, kde hlavní roli hraje hnus ve všech podobách
Taxidermie je popisována jako body horror
Taxidermie je popisována jako body horror
Taxidermie je film plný obžerství a zvracení, ale nechybí ani další nechutnosti
8
Fotogalerie

Ikonické scény s jídlem: Mistr jedlíků měl za matku prasnici, jeho potomek ho pak vypreparoval

Jen těžko by filmový milovník hledal bizarnější film než je maďarský počin Taxidermia z roku 2006. Tenhle hodinu a půl dlouhý snímek sleduje tři generace mužů, jejichž životy provází události, které jako by vypadly z deníku markýze de Sade. Pohlavní styk s prasnicí? Ano. Vyžraný mistr jedlíků? Samozřejmě. Podivínský syn vycpavač? Ale jistě. Tenhle surrealistický snímek ale nezkousne každý.

Přesný žánr tohoto filmu se jen těžko odhaduje - jde snad o horor? Nebo komedii? Snovou vizí, nebo chcete-li spíše vizí noční můry, prezentuje interpretaci socio-politických dějin Maďarska po druhé světové válce. První z tří generací mužů je vojenským sluhou, který je za po válce odsouzen k podružné práci a životě v nuzné chatrči. Čas si krátí fantazírováním, které vyústí v oplodnění ženy jeho poručíka. Muž se ovšem probouzí vedle zneužité prasnice.

Ze svazku se narodí synek, které se později stane mistrem v jedení na čas. I on má syna, který je ale neduživým vycpavačem. Celý film vrcholí ve chvíli, kdy nejmladší muž vycpe svého otce, kterého zabily jeho vlastní hladové kočky. Sám sebe uzavře do mechanického zařízení, pomocí léků a přístrojů si odejme orgány a vycpe i sám sebe. Zařízení mu nakonec setne hlavu. Zůstane tak dokonalá socha ve společnosti obludně tlustého vycpaného otce a koček.

Režisér Gyorgy Pálfi jak se říká nastavil zrcadlo společnosti - doslovnými obrazy vytvořil kritiku konzumu, egoismu a ukájení vlastních potřeb, ať už jde o sex, chorobné fantazie nebo jídlo. Vše ale provází hnus a odpudivost v těch nejnechutnějších formách.

Však také nejslavnější hláškou z filmu je: „Pojmenovali po mě techniku zvracení.“ A že zrovna toho si ve filmu užijete opravdu dost.