Frída Kahlo, Zlomený sloup
Salvador Dalí, Velký masturbátor
Kiki z Montparnassu byla múzou pro mnoho umělců. Zejména pro Američana Mana Raye.
Kiki z Montparnassu byla múzou pro mnoho umělců. Zejména pro Američana Mana Raye.
Kiki z Montparnassu byla múzou pro mnoho umělců. Zejména pro Američana Mana Raye.
70
Fotogalerie

Orgie, masturbace a nejasné pohlaví: I to malovala slavná Toyen

Česká malířka Toyen se narodila do špatné doby. Mluvila o sobě v mužském rodě, svazovala si vlasy a nosila pánské obleky s motýlkem. Kvůli nepochopení dokonce zpřetrhala veškeré vazby se svojí rodinou. Nepoužívala ani své rodné jméno Marie Čermínová. Díky svým představám však byla schopna namalovat obrazy, které se vydražily za neskutečné peníze. Řeč je třeba o plátně s názvem Ráj černochů, kde se osoby oddávají sexuálním hrátkám a masturbaci.

Obraz Ráj černochů Toyen namalovala, když jí bylo teprve 23 let. Jasně zde ale ukázala, jak si představuje dokonalý život v afrických tropech. Na obraze je několik postav černé pleti, které se oddávají sexuálním orgiím, masturbují a u některých postav jdou velmi jasně vidět i genitálie. U jiných však není zcela jasné, o jaké pohlaví se jedná. Za svého života Toayen tento obraz nevystavila. Darovala ho svému pařížskému příteli Georgovi Goldfaynovi. Obraz byl však v roce 2019 vydražen za neuvěřitelných 31,7 milionů korun. 

Toyen rozhodně nebyla typickou umělkyní. Rozhodně ne ve své době. Odmítala totiž přijmout tehdejší pojetí ženské role, čímž v prvorepublikové Praze vysloveně šokovala. Toyen se vnímala jako rovnocenná mužům, nejen v umění, ale i ve svém osobním životě. Mluvila o sobě v mužském rodě a od své rodiny se odtrhla už v 16 letech, kdy začala být naprosto soběstačná. Jejím životním partnerem byl Jindřich Štýrský. V roce 1947 odešla do Francie a zde také v roce 1980 zemřela.