Annie se spisovatele rozhodne mučit, aby pomstila smrt své milované postavy.
Postavu Annie inspirovala skutečná vražedkyně dětí
Kathy Bates ve filmu zahrála jednu ze svých dvou životních rolí, tou druhou je bezesporu Dolores Claiborne ve stejnojmeném hororu rovněž dle předlohy Stephena Kinga
Annie se spisovatele rozhodne mučit, aby pomstila smrt své milované postavy.
O spisovatele z filmu Misery nechce zemřít se po nehodě stará psychopatická fanynka
14
Fotogalerie

Pravda o slavné Misery: Zfetovaný autor, herec alkoholik a vraždící zdravotní sestra

Když autor zabije oblíbenou postavu, nejeden čtenář má ihned myšlenky na pomstu. Stephen King o tom dokonce napsal knihu v jejíž filmové adaptaci zazářila Kathy Bates. Ta začne autora svých oblíbených knih o dívce Misery brutálně mučit a přinutí ho přepsat závěr jeho knihy. Misery totiž nechce zemřít. Za legendárním filmem ale stojí děsivá pravda - inspirací Kingovi byla drogová závislost, se kterou se potýkal. Temné stíny ovšem provázely i představitele hlavních rolí.

Paul Sheldon je už otrávený z rozvíjení stále stejného příběhu, a tak dá Misery její ultimátní konec. Když odjíždí z horské chaty, kde knihu psal, má vážnou nehodu, ale naštěstí ho zachrání bývalá ošetřovatele Annie Wilkes. Ta je navíc jeho fanynkou číslo jedna. Ale jen do té doby než zjistí, že Sheldon její milovanou postavu sprostě zabil. Brutálním násilím ho přinutí napsat nový konec pro oblíbenou Misery.

Neuvěřitelně drsné scény plné násilí si vyžádaly svou daň na herečce Kathy Bates, která ztvárnila Annie. I mezi svými kolegy je totiž Kathy známá jako milá žena, které se právě násilí dost příčí. Role Annie v ní otevřela ale její temnou stránku, a tak se později v podobných rolích objevovala čím dál častěji. Při natáčení Misery nechce zemřít ale z psychického vypětí často na place plakala.

Dlouhou dobu fanoušci věřili, že inspirací pro postavu Annie byla zdravotní sestra, která má na svědomí smrt desítek nemluvňat, stejně jako Wilkes ve filmu. Až později King přiznal, že Annie představuje jeho vlastního „věznitele“ - závislost na drogách a alkoholu, kterou trpěl, a která ho odmítala pustit podobně jako Annie Sheldona.

Démon alkohol ale ovládal i Jamese Caana, který ztvárnil postavu mučeného spisovatele. Původně nebyl pro roli příliš žhavým kandidátem kvůli nespolehlivost, za kterou stála jeho závislost. Nakonec ve filmu ale hrál, ovšem původní obavy se ukázaly jako opodstatněné. Jednou přišel na natáčení tak opilý, že se scény toho dne musely všechny přetočit znovu. Režisér mu tvrdil, že šlo o chybu techniků, když se ale Caan dozvěděl pravdu, natáčecí den navíc zaplatil z vlastní kapsy.