Tento obrovský dům je v Guinessově knize rekordů. Považuje se za nejvyšší dřevěnou stavbu světa.
Dům z prázných lahví? Není problém. Obzvlášť ne v Rusku.
Tento obrovský dům je v Guinessově knize rekordů. Považuje se za nejvyšší dřevěnou stavbu světa.
Domeček jako z pohádky se v ruských ulicích vyslovené vyjímá.
Dům na kameni uprostřed řeky Drina stojí už od konce 60. let.
16
Fotogalerie

Nejdivnější domy, které najdete jen v Rusku: 13 patrová chatrč a další bizáry

Zajímá vás architektura, která se jen tak někde nevidí? Tak to se určitě vydejte do Ruska. Tam totiž ke stavbě obydlí není potřeba plánů, občas stačí jen hromada prázdných lahví a nebo sny, které vám napoví, jak vytvořit jedny z nejbizarnějších staveb světa.

Je známo, že v Rusku se dá vidět ledacos. Pokud byste se vydali do ulic některého z ruských měst, mohlo by se vám snadno stát, že narazíte na neobvyklá stavení, která vám možná budou připadat, jakože snad popírají fyzikální zákony. A nebo veškerý vkus. Ale za to jsou  krajně originální.

Když začal v roce 1992 Nicolay Sutyagin stavět poblíž města Arkhangelsk svou letní rezidenci, netušil, že o deset let později bude z jeho chatrče třinácti podlažní palác, zapsaný v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší dřevěná stavba světa.

Za to Vladimir Michkov jako stavební materiál nezvolil dřevo, ale prázdné flašky a beton. Můžeme jenom doufat, že veškeré sklo, které k postavení domu nepochází z jeho konzumace. Leda, že by v lahvích byla voda.

Další zajímavou stavbou, která se jen tak nevidí, je napodobenina Noemovy archy. Nikolai Orekhov, který za stavbou stojí, přiznal, že se mu o podobě domu zdálo ve snu a podle toho také postupoval. Nepotřeboval ani žádné plány a odborné nákresy. Vše postavil podle sebe a tak trochu od oka. Otázka tak jen je, kolik láhví ml před svými sny vypito...

V Rusku najdeme o mnoho více zajímavých staveb, které se vymykají standardům. Baráček na kameni uprostřed řeky Drina z roku 1968 vypadá, že na místě drží jen silou vůle. A dům postavený vzhůru nohama je zase k vidění v Petrohradě. Luxusní příbytek, který vypadá jako vesmírná loď, nechal v Moskvě pro modelku Naomi Campbell postavil ruský miliardář Vladislav Doronin. Chtěl mít k sobě krásku co nejblíž. Dnes už však tato dvojice pár netvoří. Na další neuvěřitelné stavby mrkněte ve videu a fotogalerii.