Tři děti pasoucí ovce u obce Fátima byly svědky zázraku

Tři děti pasoucí ovce u obce Fátima byly svědky zázraku Zdroj: Mall TV

Lúcia dos Santos jako 35letá řádová sestra v klášteře sv. Doroty ve španělském městě Pontevedra, začne odhalovat své zápisky, ve kterých si prý zaznamenala, co všechno jim tehdy, v roce 1917, Panna Maria sdělila.
Lúcia dos Santos jako 35letá řádová sestra v klášteře sv. Doroty ve španělském městě Pontevedra, začne odhalovat své zápisky, ve kterých si prý zaznamenala, co všechno jim tehdy, v roce 1917, Panna Maria sdělila.
Lúcia dos Santos se jako malé děvčátko stala svědkem zázraku, o kterém si lidé vypráví dodnes.
Lúcía dos Santos zemřela v roce 2005. Vzápětí byla prohlášena za blahoslavenou.
Lúcía dos Santos zemřela v roce 2005. Vzápětí byla prohlášena za blahoslavenou.
24
Fotogalerie

Skutečný život Lúcie dos Santos: V dětství jí hrozili upálením, pak se splnila její tři tajemná proroctví

Lúcia dos Santos se jako malé děvčátko stala svědkem zázraku, o kterém si lidé vypráví dodnes. Proroctví, která vyslechla od Panenky Marie se všechna vyplnila. Kdyby ovšem už při prvním zjevení tušila, co jí v následujících měsících čeká, určitě by radši žila ve sladké nevědomosti. Zázrak, kterému byla svědkem, jí zpočátku přinesl pouze výsměch, nenávist a výhružky bolestivou smrtí. Časem se ale Lúcia stala fenoménem.

Lúcia a její bratranec a sestřenice spatřili Pannu Marii před 104 lety kousek od města Fátima v Portugalsku. Lúcie bylo tehdy teprve deset let a svůj zážitek pochopitelně tlumočila svým blízkým, hlavně své matce. Ta v příběhu ale viděla jen pošetilý způsob, jak na sebe upozornit a svou dceru zesměšňovala a dokonce bila! Pochopení se nedočkala ani od ostatních obyvatel rodné vísky.

Portugalsko tehdy ovládal proticírkevní režim, což do značné míry reakci místních ovlivnilo. Uprostřed první světové války, tak dětem nikdo nevěřil. Lúcia i další dvě děti, které zázrak spatřily skončily ve vězení a dokonce jim lidé hrozili uvařením v kotli vroucího oleje! Aby uvěřili, Panna Marie nakonec zázrak předvedla i jim - celkem 70 000 lidem, včetně novinářů.

„Tajemství, které nám Panna svěřila, spočívá ve třech odlišných věcech, dvě z nich chci nyní odhalit. První bylo vidění pekla. Madona nám ukázala velké moře ohně, které bylo jakoby pod zemí. Do tohoto ohně byli ponořeni démoni a duše jako průhledné černé nebo bronzové řeřavé uhlíky s lidským tvarem, které se míhaly v požáru a byly nesené plameny, které z nich vycházely spolu s mraky kouře a padaly na všechny strany tak, jako padají jiskry při velkých požárech, bez tíže, či rovnováhy, uprostřed bolestných výkřiků a vzdechů plných zoufalství, které vyvolávaly děs a naháněly strach,“ popsala Lúcia v dopise biskupovi.

Během šesti měsíců, kdy se dětem Marie zjevovala, jim sdělila mnohá posleství včetně tří proroctví. První určilo brzkou smrt dalších dvou dětských svědků zázraku, obě děti zemřely na španělskou chřipku. Druhé proroctví předpovědělo začátek druhé světové války. Třetí Lúcia - už jako řeholní sestra - dlouho tajila, sepsala ho do dopisu, který Vatikán odtajnil až o mnoho desítek let později. Panna Marie totiž předpověděla i atentát na papeže Jana Pavla II. v roce 1981.

Lúcia prožila oproti své sestřenici s bratrancem dlouhý život. Dožila se 97 let, zemřela v roce 2005 v karmelitánském konventu Svaté Terezy v Coimbře, kde žila od roku 1948. Léta před smrtí už byla slepá, hluchá a velice nemocná. 15. únor - dva dny po její smrti - byl vyhlášen dnem národního smutku, dokonce kvůli tomu byly přerušeny parlamentní volby, které měly probíhat.