Meredith její vrah škrtil, znásilnil a ubodal
Meredith její vrah škrtil, znásilnil a ubodal
Meredith byla v Itálii v rámci výměnného pobytu na studiích
Amanda v Perugii studovala italštinu
Amandu policie zadržela krátce po vraždě
38
Fotogalerie

Slavné soudy: Řvali na ni ďáble a obviňovali z promiskuity. Případ vraždy studentky rozbouřil Itálii

Když v listopadu 2007 policie v Itálii našla Britku Meredith Kercherou znásilněnou a brutálně ubodanou, asi ještě netušili, že se případ potáhne dlouhé roky a vzbudí větší veřejný zájem, než cokoliv jiného v Itálii za dlouhou dobu. Před soudem nakonec stanula spolubydlící zavražděné s přítelem. Žaloba tvrdila, že dívka zemřela poté, co se trojici zvrhly sexuální hrátky. Soudní proces, při kterém na obžalované veřejnost pokřikovala nejrůznější nadávky, ale skončil fiaskem.

Meredith našli policisté v kaluži kve v bytě v italské Perugii a už po pár dnech jako podezřelé zatkli Kercherové spolubydlící Američanku Amandu Knoxovou a jejího přítele Itala Raffaeleho Sollecita. Oba ale od počátku tvrdili, že jsou nevinní a v době vraždy v bytě nebyli. Jejich obhajoba, že byli ten večer opilí a zkouření, a tak si nic nepamatují, zněla přinejmenším podezřele.

Rok po zločinu byli oba obžalováni ze sexuálně motivované vraždy, Knoxové hrozilo 28,5 roku, Sollecitovi 25. Spolu s nimi byl obžalován a nakonec i ve zrychleném procesu odsouzen Sollecitův známý a překupník drog Rudy Guede z Pobřeží slonoviny. Vyfasoval 30 let, později mu soud trest snížil na 16, jako jediný je stále ve vězení.

Policie tvrdila, že skupinka mladých se osudného večera tak opila a zdrogovala, že se večírek zvrhl v násilné sexuální orgie, při nichž přišla Meredith o život. Soud začal na konci ledna následujícího roku, v prosinci byli oba odsouzeni a o rok později vše začal znovu řešit odvolací soud. Ten brzy smetl ze stolu jeden z hlavních důkazů - DNA Knoxové na vražedné zbrani. Byl prý nepřesvědčivý. A netrvalo dlouho a soud oba obžalované osvobodil.

Jenže Nejvyšší soud rozsudek opět zrušil a nařídil nové projednání - prý kvůli chybám soudců. A dvojici opět odsoudili, tentokrát prý Knoxová vraždila po vyhroceném sporu, protože chtěla spolubydlící ponížit. V březnu 2015 ale soud opět rozsudek zvrátil.

Kvůli nedostatečným důkazům byla Knoxová i Sollecito zproštěni obžaloby. Soud se vlekl sedm let, Knoxová strávila čtyři roky ve vězení, byla v tu dobu patrně nejznámější „obyčejnou“ Američankou. A také nejnenáviděnější.

„Říkalo se mi americká svůdkyně, ďábel s andělskou tváří, manipulátorka bez srdce, sexuální virtuozka, sfinga z Perugie, ale to vše je omyl. Byla jsem v soudní síni, když na mě pokřikovali 'ďáble'. Jedna věc je, když vás vláčejí médii, druhá, když to na vás křičí a vy sedíte v soudní síni a bojujete o život. Byla jsem prostě v každém případě vrah, ať to byla pravda, nebo ne,“ prohlásila Knoxová v rozhovoru pro americkou televizi ABC News.