Kde jinde být nudistou než v zemi svobody?
Sky Farm existuje na stejném místě už od roku 1932
Americká liga pro fyzickou kulturu má svá vlastní pravidla
Klub je exkluzivně pro členy, nemůžete si koupit ani vstup na jeden den
Klub je exkluzivně pro členy, nemůžete si koupit ani vstup na jeden den
9
Fotogalerie

Nejstarší nudistický klub v USA. Takto to vypadalo na nebeské farmě ve třicátých letech minulého století

Kde jinde být nudistou než v zemi svobody? Vůbec první akce naháčů ve Spojených státech se odehrála v roce 1929, jen pouhé tři roky poté už vznikl nudistický klub Sky Farm, který existuje dodnes a stále se těší velké oblibě. Ačkoliv se podle něj inspirovala celá řada mladších rezortů pro naháče, tenhle je v něčem unikátní. Dostanou se do něj pouze členové. O to exkluzivnější je to zážitek. A byl už před několika desetiletími.

Nudismus v Evropě tou dobou bujel doslova vlastním životem, nezastavila ho ani první a později ani hrozba druhé světové války. A kdo jiný by módu nahocení přinesl do Ameriky než německý imigrant. V roce 1929 založil Kurt Barthel Americkou ligu pro fyzickou kulturu a rozjel naturismus ve velkém. Inspiroval se pochopitelně v rodném Německu a jeho Freikörper Kultur.

Barthel a jeho stoupenci ale zpočátku neměli moc štěstí, v roce 1931 byli zatčeni, když se plánovali nahotit v pronajaté tělocvičně. A tak Barthelovi nezbylo nic jiného, než aby založil nudistický kemp. Vybral si krásný kus přírody co by kamenem dohodil od New Yorku. A to vše uprostřed Velké hospodářské krize v zemi, která měla na naháče jasný názor.

A přesto měl úspěch. Sky Farm, jak kemp pojmenoval, existuje na stejném místě dodnes, jen se rozrostl o několik budov. V počátku sem lidé mířili pod stan nebo do pronajatých pokojů v hlavní budově. Ta stojí dodnes, krom prostoru pro stany a obytné vozy je nyní na ploše kempu i přibližně 60 chatiček pro členy. Ano, členy - člověk z ulice se dovnitř jen tak nedostane, klub nenabízí ani vstupy na jeden den.

Ale zpátky k počátkům - v celém areálu dřív nebývala elektřina ani tekoucí voda, chatičky dodnes nemají koupelny ani záchod, ty musí rezidenti sdílet. Jedním z prvních projektů v kempu byla ruční výstavba bazénu, který napájel místní potok. Ten dnes rozšířily další bazény včetně vyhřívaného, sauny, vířivky, přírodní stezky a hřiště k hraní her jako je pétanque a minitenis.