Constanze se ale nakonec k Mozartovi nastěhovala, jenže soužití mimo svazek manželský bylo nepřípustné.

Constanze se ale nakonec k Mozartovi nastěhovala, jenže soužití mimo svazek manželský bylo nepřípustné. Zdroj: Profimedia

Po smrti manžela živořila v dluzích, díky svému obchodnímu duchu ale dokázala vše obrátit ve svůj prospěch. Pořádala ziskové pamětní koncerty a pustila se do vydávání Mozartovy práce. (Constanze je na fotografii údajně první zleva dole)
S Mozartem se setkala poprvé v patnácti letech, mladý Wolfgang byl o šest let starší, jeho oko ale zaujala Contanzina starší sestra Aloysie.
Constanze se ale nakonec k Mozartovi nastěhovala, jenže soužití mimo svazek manželský bylo nepřípustné.
Pár spolu ale nakonec prožil pouhých devět let, než Mozart zemřel. Pro Constanze byl ale takříkajíc doživotním partnerem.
Constanze se ale nakonec k Mozartovi nastěhovala, jenže soužití mimo svazek manželský bylo nepřípustné.
16
Fotogalerie

Život paní Mozartové: Skladatel miloval její sestru, sňatek byl skandál a jeho slávu dokázala zpeněžit

Wolfgang Amadeus Mozart patří mezi nejznámější skladatele v historii. Kde by ale skončila jeho sláva, nebýt jeho manželky Constanze. Po smrti mladého manžela žila další dlouhá desetiletí a zasadila se o to, aby na Mozarta a jeho hudbu nikdo nezapomněl. Nebyla to žádná domácí puťka a dokázala si prosadit svou. Už i začátek jejich vztahu byl bouřlivý a hotový skandál.

Asi všichni známe filmový skvost z rukou Miloše Formana Amadeus, který získal celkem osm Oscarů. Ačkoliv je v něm celá řada historických reálií správná, mnohé si Peter Shaffer, autor námětu i scénáře, domyslel. Upozadil i roli skladatelovy manželky Constanze, která ve skutečnosti nebyla jen Mozartovým doplňkem.

S Mozartem se setkala poprvé v patnácti letech, mladý Wolfgang byl o šest let starší, jeho oko ale zaujala Contanzina starší sestra Aloysie. Ta brzy rozjela slušnou pěveckou kariéru a Mozarta odmítla. Rodina se pak odstěhovala do Vídně, kam je shodou okolností později následoval i mladý skladatel, který se k nim po čase na pár týdnů nastěhoval.

Constanzina matka si ale všimla, že se jí Mozart dvoří a požádala ho, aby se odstěhoval, což také udělal. Pár se ale dál vídal, jednou se ale dokonce kvůli žárlivosti bouřlivého Amadea rozešli. Constanze se ale nakonec k Mozartovi nastěhovala, jenže soužití mimo svazek manželský bylo nepřípustné. Mozart tak požádal svého otce o svolení ke sňatku a nechtěl přijmout nic jiného než prosté ano. Jenže problémy začala způsobovat i Constanzina rodina.

Dívčina mladší sestra Sophia prohlásila, že jejich matka na Mozarte pošle policii, pokud se Constanze nevrátí domů. Mozart zahnaný do kouta nakonec napsal baronu von Waldstätten dopis, zda policie může do jeho domu vniknout a uzavřel slovy o nutnosti sňatku v následujících hodinách. K tomu nakonec skutečně došlo.

Pár spolu ale nakonec prožil pouhých devět let, než Mozart zemřel. Pro Constanze byl ale takříkajíc doživotním partnerem. Po smrti manžela živořila v dluzích, díky svému obchodnímu duchu ale dokázala vše obrátit ve svůj prospěch. Pořádala ziskové pamětní koncerty a pustila se do vydávání Mozartovy práce. Nakonec - spolu s novým manželem - napsala i skladatelův životopis. Bez Constanze bychom Mozarta patrně dnes příliš neznali.