Březen 2020: Pražané respektují nařízení vlády a zůstávají doma. Praha je tak i díky chybějícím turistům liduprázdná .

Březen 2020: Pražané respektují nařízení vlády a zůstávají doma. Praha je tak i díky chybějícím turistům liduprázdná . Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Březen 2020: Praha nosí roušky
Březen 2020: Praha nosí roušky
Březen 2020: V souvislosti s opatřeními na ochranu proti koronaviru zdobí lidé rouškami sochy na veřejných prostranstvích. Snímek z 24. března 2020 je z Přeštic na Plzeňsku.
(Duben 2020) Deník z intenzivky: Jaroslav Karlík strávil na klinice ARO s komplikacemi způsobenými koronavirem pět dní. Teď už je doma a je mu líp
Březen 2020: Ikonické šití roušek.
72
Fotogalerie

Před rokem byl poprvé vyhlášen nouzový stav aneb Život s Covidem-19 v Česku ve fotografiích

Jedním ze symbolů současné pandemie nemoci Covid-19 je také nouzový stav. Ten byl v Česku v souvislosti s koronavirem poprvé vyhlášen před rokem, 12. března 2020. 

Jarní nouzový stav byl dvakrát prodloužen a nakonec skončil po 66 dnech 17. května, ač mnoho restrikcí s ním spojených dále platilo. Do té doby se jednalo o nejrozsáhlejší trvání nouzového stavu v historii samostatné ČR (předtím byl vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.)

Opětovné vyhlášení nouzového stavu schválila vláda 30. září. Ten začal platit od 5. října a měl trvat 30 dní (do 3. listopadu). Důvodem byla snaha zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Z 30 dní se ale nakonec prodloužil na několik měsíců a navzdory nesouhlasu opozicie, platí až do dnes.

Co je nouzový stav?

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vyhlášení nouzového stavu (také stavu ohrožení státu a válečného stavu) upravuje ústavní zákon o bezpečnosti ČR.

Prohlédněte si fotogalerii, která mapuje uplynulý rok s pandemií Covid-19 v Česku.