Emine Erdogan je trnem v oku tureckých obyvatel.

Emine Erdogan je trnem v oku tureckých obyvatel. Zdroj: Profimedia.cz

Manželka tureckého prezidenta rozdává jídlo chudým.
První dáma Turecka káže vodu, ale sama pije víno.
Emine Erdogan s dětmi.
Emine Erdogan s první dámou Francie.
Emine Erdogan s první dámou Francie.
25
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Sultánova žena Emine si libuje v okázalé péči o trpící, miluje však utrácení a přepych

První dáma Turecka Emine Erdoğan je trnem v oku pro mnohem víc lidí, než její manžel Recep Tayyip Erdoğan, kterého mnozí označují za diktátora. Emine je pověstná tím, že káže vodu, ale přitom sama pije víno. Co je její oblíbenou kratochvílí, kterou pobuřuje veřejnost?

Emine Erdoğan velmi ráda vypráví médiím o tom, jak se snaží být v šetrná, a jak dohlíží na to, aby byl šetrný i její personál. Například v tom, že recykluje potravu - ze šlupek z jablek vyrábí ocet, vaří a rozdává jídlo potřebným, chodí do útulků nebo dává dárky chudým dětem. Pak ale masku samaritánky sundá a kdokoliv se podívá na její styl života, zjistí, že první dáma Turecka je tak trochu pokrytec.

Miluje luxus a nebojí se na zahraničních cestách s manželem utrácet miliony. Luxusní móda a sběratelské předměty. To je její vášeň. Třeba starožitnosti z Varšavy za milion a čtvrt. Všechny je může vystavovat ve svém paláci vystaveném za státní peníze, který by měl, podle jejího manžela, dokazovat světu dobré jméno Turecka. Spíš ale slouží jako úložiště pro luxusní kousky první dámy.

Tyto činy obyvatelům Turecka leží v žaludku a mnozí se zamýšlí nad tím, kdo v této zemi vlastně vládne. Poté, co Erdogan usedl na prezidentské křeslo v roce 2014 dostal nálepku diktátora. Po neúspěšném převratu v roce 2016 nechal vyhlásit výjimečný stav, díky kterému vládl pomocí dekretů, mohl omezit či pozastavit právo na shromažďování nebo svobodu slova. Nechal uzavřít školy, nadace, zdravotnická zařízení. Nechal zatknout tisíce lidí. Začal také pomocí vnitřní a vnější politiky islamizovat stát, a podpořil několik islamistických skupin. Navíc se začal angažovat ve válce v Sýrii tureckou invazí v roce 2018 a tureckou ofenzívou v roce 2019.