Květa Fialová zemřela před třemi lety.

Květa Fialová zemřela před třemi lety. Zdroj: Foto Aha!: Daniel Černovský, Alexandr Malachovský, ČTK, ara

Květa Fialová ve filmu Limonádový Joe.
Květa Fialová s dcerou Zuzanou Hášovou.
Květa Fialová jako krásná Tornado Lou v roce 1964.
Květa Fialová se svojí hereckou kolegyní.
Herečka Květa Fialová byla známá i pro svůj uhrančivý pohled  a velké oči.
23
Fotogalerie

Vzpomínky na Květu Fialovou: Znásilnění, odmítání sexu a utěk před manželem do márnice

Jsou to tři roky, co umřela slavná česká herečka Květa Fialová. Po několikaletém boji podlehla Alzheimerově chorobě. Na smrt se ale těšila. Ačkoliv její stáří bylo aktivní a sama herečka ho vnímala velmi pozitivně, její mládí bylo velice těžké. Stalo se totiž něco, co hereččin život ovlivnilo navždy. 

Květa Fialová se narodila sochařce a výtvarnici Květoslavě Fialové a letci a legionáři Vlastimilu Fialovi na Slovensku v roce 1929. Kvůli 2. světové válce se ale musela rodina přestěhovat a nakonec zakotvila v obci Borohrádek v Královehradeckém kraji.

Místo toho, aby se mladičká Květa v rozpuku radovala z konce války, nachystal jí osud jiné plány. Byla v pokoji, kde spala, jednoho večera probuzena dvěma sovětskými vojáky, kteří jí pod pohrůžkou smrti znásilnili. Ve svých pamětech herečka vzpomíná, že se později stala svědkem jejich popravy zastřelením před plukem. Tato zkušenost navždy ovlivnila její přístup k sexu a intimnostem, které celý život rázně odmítala.

I v jejím životě se však našli muži, ke kterým zahořela láskou. Prvním z nich byl dramaturg Jiří Josek, kterého si ve svých 21 letech vzala. Po velmi krátké době od něj však utekla do márnice, kde i spávala, protože zjistila, že je sexuálně náruživý, což nebylo nic pro ni. A druhým mužem, který se stal jejím manželem, byl režisér Pavel Háša, se kterým zůstala až do jeho smrti v roce 2009. S ním dokonce herečka měla jedinou dceru Zuzanu, která se narodila v roce 1962. Sexuální styk ale spolu podle Fialové měli pouze v době, kdy chtěla otěhotnět.

Herečka byla ve své době jednou z největších, nejoblíbenějších a nejkrásnějších hvězd stříbrného plátna a divadla. Zahrála si po boku slavných hereckých kolegů ve snímcích Hříšní lidé města pražského, Adéla ještě nevečeřela, Limonádový Joe nebo oskarové Ostře sledované vlaky.