Daniel Lismore

Daniel Lismore Zdroj: Archiv Daniela Lismora

Daniel Lismore
Daniel Lismore
Daniel Lismore
Daniel Lismore
Daniel Lismore
16
Fotogalerie

Z modelek dělá živé sochy, sám nosí odpadky i brnění. To je kontroverzní návrhář Daniel Lismore

Časopis Vogue nazval Daniela Lismora „nejvýstřednějším anglickým kostymérem“, britský list The Guardian jej zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností svého žebříčku Pride Power. Kontroverzní britský umělec, designér, stylista a spisovatel přijel o víkendu do Česka. V nákupním centru Westfield Chodov zahájil Festival udržitelné módy a přišel v extravagantní róbě sobě vlastní. Podívejte se na některé jeho výtvory v naší fotogalerii.

Daniel Lismore svoji kariéru začínal jako fotograf, aby se později sám stal modelem pro jiné světové uznávané fotografy jako jsou Mert & Marcus, Steven Klein, David LaChapelle nebo Ellen von Unwerth. Známým se stal zejména pro svůj nekonvenční přístup k životu. Sám říká, že „svůj život žije coby umělecké dílo“.

Na veřejnosti se objevuje obvykle ve vlastních komplikovaných modelech, které v sobě kombinují prvky odpadních materiálů, šperků, historických objektů či brnění. Inspiraci pro svoji tvorbu Lismore čerpá z cest a často v ní reflektuje a mísí estetiku rozličných kultur a etnik. Jako další důležitý zdroje inspirace Lismore uvádí obrazy, které si zaznamenává v průběhu lucidního snění.

„Při tvorbě svých návrhů, které balancují na hranici oděvu, textilní sochy či brnění, hojně využívám odpadní materiály. Dny, někdy i měsíce, je potom aranžuji bok po boku se skutečnými šperky, dokud nemám pocit, že je vše na svém místě. Ten kontrast mě baví hlavně proto, že není rozpoznatelný. Věci totiž nemusí být drahé a už vůbec ne nové, aby byly krásné. I proto si myslím, že ze současného trendu udržitelnosti se nevyhnutelně stane masová záležitost, a to je dobře,“ dodává Daniel Lismore.

Festivalů udržitelné módy ve Westfield Chodov probíhá od 8. do 29. března. Celý program akce včetně jednotlivých workshopů a vystavovatelů je k dispozici zde