Video placeholde
Pavarotti – Hudební dokument oscarového režiséra Rona Howarda o slavném operním pěvci Luciano Pavarottim.
Apollo 11 – Dokument obsahuje dosud nikdy nezveřejněné záběry z cesty Apolla 11 na Měsíc.
Forman vs. Forman - Helena Třeštíková a Jakub Hejna přiblížili život a dílo nejlepšího filmového režiséra českého původu, Miloše Formana.
Paměť - zrod Vetřelce - Alexandre O. Philippe se ve svém dokumentárním snímku zaměřil na natáčené ikonické scény zrození Vetřelce a prostudoval i mytologické zázemí nejslavnějšího filmového monstra.
Mystify: Michael Hutchence – Dokumentární snímek o Michaelu Hutchencovi, zpěvákovi a frontmanovi australské rockové kapely INXS.
10
Fotogalerie

10 důkazů, že nejzajímavější příběhy píše život. Nejlepší dokumentární filmy roku 2019

Velmi by se mýlil ten, kdo by si pod dokumentární tvorbou představil jen suché edukativní pořady o historii či přírodě, které na diváky často číhají ve vysílání ČT2. Současná filmová dokumentární tvorba je ve skutečnosti velmi bohatá a rozmanitá, jak ostatně dokládá níže přiložený žebříček nejzajímavějších dokumentů, které byly v letošním roce k vidění. Najdete v něm snímky, které se vyrovnají hraným sociálním dramatům, kriminálkám, konspiračním thrillerům i komediím. Akorát že je u psacího stolu nevymyslel žádný nápaditý scenárista, nýbrž sám osud.

Do konce roku ještě pár týdnů zbývá. Pokud se v té době dostane k českému publiku další zajímavý dokumentární film, který by v žebříčku neměl chybět, bude článek aktualizován. 

  1. Nerovná jízda
  2. Tři blízcí neznámí
  3. Odložený případ: Hammarskjöld
  4. Vynálezkyně: Z kapky krve
  5. FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl
  6. Miluji tě, teď zemři
  7. Diego Maradona
  8. Cena zlata: Odhalení skandálu americké gymnastiky
  9. Free Solo
  10. Tylko nie mów nikomu
  11. Další tipy

1. Nerovná jízda 

Režie: Začínající dokumentarista Bing Liu.

Přijetí kritikou a diváky: Bezvýhradně nadšené. Na Oscara nominovaný dokument se dočkal unikátního skóre 100 % pozitivně laděných recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes. Čeští diváci na ČSFD snímek oceňují na 89 %, databáze IMDb pak ukazuje hodnocení 8.1/10.

O čem to je: O dospívání tří skejťáků vyrůstajících v zapadlém koutu Illinois.

Jaké to je: Autentické. Bing Liu dokázal víc, než v co mohl doufat. Od útlého věku ho bavilo natáčet sebe a své kamarády, jak se potloukají a skejtují ulicemi problémového amerického města sužovaného kriminalitou a vysokou nezaměstnaností. Nerovná jízda je sestřihem záběrů, které v průběhu let natočil. Nenechte se ale zmást, tohle není jen dokument o skateboardingu. Liuovi se povedlo unikátně zachytit život na americkém maloměstě, se všemi jeho sociálními problémy, osobními tragédiemi, starostmi i radostmi. 

2. Tři blízcí neznámí

Režie: Začínající dokumentarista Tim Wardle.

Přijetí kritikou a diváky: Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali snímku v průměru 80 %, uživatelé IMDb pak hodnotí 7.7 body z 10 možných. Snímek zaujal i drtivou většinu kritiků, pozitivně na Rotten Tomatoes vyznívá 96 % textů.

O čem to je: O jednovaječných trojčatech, která byla rozdělena po porodu, ale v průběhu let si k sobě našla cestu zpět. 

Jaké to je: Neuvěřitelné. Co je větší náhoda, než když přijde student na univerzitu, a zjistí, že tam ještě loni studoval chlapec, který by mu jako z oka vypadl, a který – jak se brzo ukáže – je jeho ztraceným jednovaječným dvojčetem? Když se k těmto dvěma chlapcům záhy přidá ještě třetí, který si o jejich příběhu přečetl v novinách! Nebojte se, že bychom vám tímto vyspoilerovali celý děj. Příběh pohádkového setkání rozdělených sourozenců má celou řadu dalších zvratů. A pomalu odkrývané okolnosti jejich rozdělení mají do pohádky hodně daleko. 

3. Odložený případ: Hammarskjöld

Režie: Dánský novinář a dokumentarista Mads Brügger, který již má na kontě dva ceněné snímky – Velvyslance a Rudou kapelu.

Přijetí kritikou a diváky: Na ČSFD má snímek prozatím velmi slušných 84 %, IMDb aktuálně ukazuje skóre 7.7/10. Palec nahoru pak otočilo 82 % kritiků sdružených na Rotten Tomatoes.

O čem to je: O vyšetřování smrti bývalého šéfa OSN Daga Hammarskjölda v roce 1961.

Jaké to je: Konspirační. Člověk si u tohoto dokumentu občas připadá jako při sledování epizody seriálu Akta X. Šéf OSN Hammarskjöld, který se svého času potenciálně znelíbil řadě světových mocností, zemřel při tajuplné havárii letadla v africkém Kongu již zhruba před šedesáti lety. Dodnes se nad jeho smrtí vznáší otazníky. Dva vyšetřovatelé se v tomto dokument snaží odhalit střípky pravdy, přičemž naráží na stopy šokujícího spiknutí, které původní záběr dokumentu výrazně převyšuje. 

4. Vynálezkyně: Z kapky krve

Režie: Zkušený americký dokumentarista Alex Gibney.

Přijetí kritikou a diváky: K snímku jsou nejvřelejší čeští diváci, kteří jej na ČSFD ohodnotili 79 procenty. Na IMDb je skóre mírně nižší, a sice 7.1/10. Dokument se dále líbil 77 % kritiků na Rotten Tomatoes.

O čem to je: O podnikatelských aktivitách Elizabeth Holmesové, která se stala nejmladší miliardářkou na světě.

Jaké to je: Inspirující. Tenhle dokument totiž názorně ukazuje, že byly časy (a možná ještě jsou), kdy člověk nemusel nic umět a dokázat, a přece se z něj stalo nejžhavější zboží v Silicon Valley. Elizabeth Holmesová si totiž jednoho dnes vysnila, že změní svět medicíny a vyrobí kouzelnou krabičku, která v mžiku dokáže z jediné kapky krve vyhodnotit stovky krevních testů. Investoři na její vizi slyšeli, Holmesová ji uměla marketingově skvěle prodat. Co ale možná začalo jako idealistické snílkovství s upřímnou motivací, skončilo jako morální selhání nejvyššího řádu.

Video placeholde
Vynálezkyně: Z kapky krve. Trailer dokumentárního filmu • HBO

5. FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl

Režie: Americký filmový a dokumentární režisér Chris Smith.

Přijetí kritikou a diváky: Díky Netflixu si dokument našel poměrně široké publikum, a zdá se, že diváci byli většinově spokojeni. Na ČSFD svítí 75 %, na IMDb pak 7.2/10. Palec nahoru zvedlo zhruba devět kritiků z deseti. 

O čem to je: O zákulisí produkce luxusního hudebního festivalu Fyre, který skončil propadákem.

Jaké to je: Zábavné. A to ve stylu sledování Pata a Mata, dvou nešiků, kterým práce zrovna nejde od ruky. Billy McFarland si vysnil nejlepší hudební festival na světě. Na pohádkovém karibském ostrově, za doprovodu nejslavnějších kapel, za účasti největších hvězd instagramu.  Sehnal spolupracovníky a dal se do práce. Pokud něco nepodcenil, tak marketing. Fyre festival se záhy stal očekávanou kulturní událostí pro tisíce mladých influencerů z celého světa. Pokud něco podcenil, tak všechno ostatní…

6. Miluji tě, teď zemři

Režie: Dokumentaristka Erin Lee Carrová, která se do povědomí filmových fanoušků zapsala zejména snímkem Maminka mrtvá a nejdražší.

Přijetí kritikou a diváky: Dvoudílný dokument z dílny HBO si na ČSFD drží pěkných 83 %, na IMDB jej diváci ohodnotili za 7.6 bodů z deseti. Pochvalnou recenzi napsalo 96 % kritiků a novinářů sdružených v databázi Rotten Tomatoes. 

O čem to je: O případu Michelle Carterová, která svého přítele textovými zprávami povzbuzovala k sebevraždě. 

Jaké to je: Objektivní a vyvážené. Sebevražda osmnáctiletého Conrada Roye je mediálně známým případem. Veřejnost byla před lety šokována obsahem chatů mezi Conradem a jeho přítelkyní Michelle. Mediální zkratkou z toho Michelle vyšla jako lidská bestie, která dohnala svého přítele k sebevraždě, aby sama získala více pozornosti svého okolí. Zevrubný dokument od HBO nicméně nahlíží hlouběji a snaží se pochopit jednání nešťastné dívky, které nebylo tak chladnokrevné a vypočítavé, jak se na první pohled může zdát. 

7. Diego Maradona

Režie: Dokumentarista Asif Kapadia, specialista na dokumenty o smutných osudech slavných osobností (Amy, Senna). 

Přijetí kritikou a diváky: Jeden z nejvýraznějších a nejskloňovanějších dokumentů letošní filmové sezóny se dočkal převážně velmi vřelých ohlasů. Na ČSFD si Maradona vysloužil 83 %, diváci na IMDB jej ohodnotili 7.7 body. Podle Rotten Tomatoes se pak dokument líbil 88 % recenzentů. 

O čem to je: O vzestupu a pádu slavného argentinského fotbalisty Diega Maradony.

Jaké to je: Adekvátní. Pro fanoušky fotbalu možná i více než adekvátní. Asif Kapadia sestříhal množství dobových záběrů do jednoho koherentního celku, z něhož si neznalý divák udělá jasný obrázek o zásadní etapě života Diega Maradony, když hrál za italskou Neapol, kterou proměnil z průměrného týmu v italského mistra. Pod desítkami minut záběrů na muže honící se za kulatým nesmyslem probleskuje univerzální příběh o nečekaném vzestupu a nevyhnutelném pádu. Tuhle univerzální formuli nicméně Kapadia tentokrát nijak nepřekračuje. 

8. Cena zlata: Odhalení skandálu americké gymnastiky

Režie: Další spolupráce dokumentaristky Erin Lee Carrové s televizní stanicí HBO.

Přijetí kritikou a diváky: Jak uživatelé ČSFD, tak uživatelé IMDb snímek ocenili 81 procenty. Recenze zaznamenané agregátorem Rotten Tomatoes vyznívají pozitivně bez výjimky všechny. 

O čem to je: O skandálu kolem sexuálního zneužívání, za nímž stál lékař pracující pro olympijský tým amerických gymnastek Larry Nassar.

Jaké to je: Poučné. Dokument z dílny televize HBO zevrubně popisuje odhalení činů Larryho Nassara. Ten se mj. vedle Harveyho Weinsteina stal jednou z předních nechvalně medializovaných tváří díky hnutí #MeToo. A popisuje nejenom jejich odhalení, ale i přístup Nassarových kolegů a dalších osob, které s celou věcí mohly něco udělat, kvůli nimž byly doktorovy zvrácené skutky po dlouhá léta tutlány. 

9. Free Solo

Režie: Dokumentaristé Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyiová.

Přijetí kritikou a diváky: Oscarem oceněný dokument se dle hodnocení líbil v podstatě všem. Na ČSFD má film aktuálně krásných 87 %, na IMDb se hodnocení vyšplhalo k 8.2 bodům z deseti. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes spočítal, že pozitivní vyznění nese 97 % publikovaných textů. 

O čem to je: O horolezci Alexi Honnoldovi, který jako první na světě pokořil bez jištění skalní stěnu El Capitan v americkém Yosemitu. 

Jaké to je: Adrenalinové. Dokumentaristé v tomto snímku berou diváka na procházku po skalní stěně, která bez potíží umí vyvolat závratě i u vás doma v obýváku. Impozantní sportovní výkon bere dech a v závěrečné části snímku, kdy se Alex konečně vydá zdolat nebezpečnou skálu, nebudete napětím dýchat. Identifikaci s hlavním hrdinou ale komplikuje fakt, že jen stěží si lze představit zbytečnější aktivitu, při níž může lidská bytost tak intenzivně riskovat vlastní život. 

10. Tylko nie mów nikomu

Režie: Polský investigativní novinář Tomasz Sekielski.

Přijetí kritikou a diváky: Na ČSFD si snímek vysloužil nadprůměrných 85 %, podobně vysoko se hodnocení vyšplhalo i na IMDB. Tam má polský dokument 8.6 bodů z deseti. 

O čem to je: O tom, jak polští katoličtí kněží przní malé děti.

Jaké to je: Šokující. Ačkoli, možná ani tak ne. Že v katolické církvi nejsou ani zdaleka všichni svatí, a že někteří fráteři mají slabost pro mladé chlapečky a holčičky, to je víceméně veřejným tajemstvím. V hraném filmu Klér na to letos upozornil Polák Wojciech Smarzowski, konkrétní důkazy o konkrétních případech pak podává právě tento dokument. Zkrátka hnusné vyprávění o pravých křesťanských hodnotách. Fujtajbl a s pánem bohem.

Dalších deset zajímavých filmových dokumentů z letošního roku najdete v galerii: