Video placeholde
Carice Van Houten jako rudá kněžka Melisandra v seriálu Hra o trůny
Herečka Carice van Houten známá ze seriálu Hra o trůny pojmenovala syna, jehož otcem je Guy Pearce, jménem Monte.
Hanna Alströmová a Carice van Houtenová se milují ve Skleněném pokoji
Skleněný pokoj a Karel Roden. Ten bude zkraje příštího roku zářit i ve třetí, závěrečné řadě seriálu HBO Terapie.
Z filmu Skleněný pokoj
13
Fotogalerie

Kněžka ze Hry o trůny natáčela v brněnské vile Tugendhat. Film Skleněný pokoj míří do kin

Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března 2019. Vznikl na motivy stejnojmenného románu Simona Mawera a v hlavních rolích se objeví i řada zahraničních hvězd jako Carice van Houtenová (rudá kněžka ze seriálu Hra o trůny) či Hanna Alströmová. Obě herečky se o svých rolích rozpovídaly a jejich vyjádření najdete ve videu. Podívejte se!

Na kopci nad Brnem vyrostl počátkem třicátých let minulého století obdivuhodný dům. Mistrovské dílo modernistické architektury z betonu a oceli je dílem slavného architekta von Abta. Středobodem domu je „Skleněný pokoj“. Von Abt tuto jedinečnou stavbu navrhl pro bohatého podnikatele Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a jejich rodinu. Skleněný pokoj se stává nejen architektonickým skvostem, ale i synonymem krásy, modernosti, otevřenosti, stejně jako symbolem nadějí mladého československého národa, symbolem budoucnosti. Rodinný život, jaký si Liesel vysnila, prostoupený světlem a klidem průzračného prostoru, naplněný láskou a umocněný vztahem s nerozlučnou přítelkyní Hanou, však netrvá dlouho.

„Liesel má rodinu, děti, odpovědnost za druhé, zatímco Hana je v tomto smyslu volná, neřízená střela. Jejich životní cesta je plná zvratů, dramatických historických okolností, příležitostí i překážek, které nebudu vyzrazovat,“ charakterizuje hlavní hrdinky Skleněného pokoje režisér Julius Ševčík.

„Nevím, jak to cítí Carice, ale já jsem v ní získala velmi dobrou přítelkyni,“ vzpomíná na natáčení představitelka Liesel Hanna Alström. „Když natáčíte v cizí zemi a vztah vašich postav je tak intenzívní jako tomu bylo v tomto filmu, tak je dobré, když si od počátku rozumíte. Velmi mi to pomáhalo,“ dodává.

 „Myslím, že jsme si okamžitě jedna druhou oblíbily,“ souhlasí Carice van Houten, která hraje živelnou Hanu. „Začaly jsme si povídat a zjistily, že máme hodně společného. Mám Hannu opravdu moc ráda.“

Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března 2019. Uvedení filmu Skleněný pokoj doprovází výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která je umístěna v prostorách vily Tugendhat v Brně od 30. ledna do 11. března. Román Simona Mawera Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.