Video placeholde

Úhoři mají nabito: V nové české komedii si Kaiser a bratři Hádkové hrají na policajty z URNA

Úhoři mají nabito je černá komedie režiséra Vladimíra Michálka o partě chlapů, pro které se hra na URNA (Útvar rychlého nasazení) stala únikem z nudných životů. Zasahují u domnělých zločinců, evakuují kulturáky a do svých her zatahují nic netušící okolí. Žene je touha po adrenalinu a falešná představa, že jsou jako Robin Hood a jeho družina. Bohatým brát a chudým dávat.  Všechno jde hladce až do okamžiku, kdy se octnou v nesprávnou chvíli na nesprávném místě.

Scénář k filmu pochází z pera Petra Pýchy, který byl počátkem ledna za scénář k úspěšnému filmu Olma Omerzua „Všechno bude“ nominován na Cenu české filmové kritiky 2018. A jací jsou podle autora chlapi ve filmu Úhoři mají nabito?

„Když je vám třináct, házíte lidem petardy pod nohy, lijete spolužákům mlíko do šatních skříněk. Prostě děláte věci, za které se o pár let později stydíte a rádi byste se za ně omluvili. Jenomže to je něco, co Robert, Komár, Arny, Dave a Karlos neznají. Zůstali pořád v těch svých třinácti, „pořád mají po kapsách petardy a lijou mlíko do šatních skříněk“. I když jim bylo třicet, čtyřicet,“ popisuje autor pětici hlavních hrdinů příběhu, kteří si vytvořili vlastní útvar rychlého nasazení a ten od skutečné URNA nerozeznáte.

„Jsou schopní evakuovat restauraci, kde je svatba, zrekvírovat autobus na noční lince. Zábava, adrenalin na vyšším levelu. Žádný ohled k druhým, empatie. Příslušnost ke smečce a dobrodružství jsou náhražkou za to, co se jim nedostává jinde. Doma to skřípe, dluhy se vrší, v práci to jde od deseti k pěti. Ale URNA je jistota, URNA je únik, náhradní svět. Kombinace zastydlého puberťáctví, podivného idealismu a osobní frustrace,“ říká Petr Pýcha.

V hlavních rolích se představují domácí herecké hvězdy. Mozkem celé party je poněkud přestárlý rocker Robert v podání Oldřicha Kaisera. Do uniformy samozvané URNA se oblékli bratři Kryštof a Matěj Hádkové, Jiří Vyorálek, který kvůli své postavě razantně změnil vzhled, a Patrik Holubář. Do života chlapů, co mají své podivné dny, vstoupí Anna Kameníková, Matěj Ruppert a Martin Sitta.