Video placeholde
In Fabric (režie: Peter Strickland):  Specialista na divné filmy Peter Strickland přichází s další bizarností.  Filmem o prokletých šatech. Snímek již má za sebou premiéru na festivalech, z per recenzentů se na něj snesla vlna chvály. Pro každého to ale určitě nebude.
3 from Hell (režie: Rob Zombie):  Bizarní postava undergroundové hudební a filmové scény Rob Zombie se po skoro patnácti letech vrací do světa Domu tisíce mrtvol a Vyvrženců pekla. Tyto dva snímky v hororové komunitě obecně platí za jeho nejsilnější režijní zářezy, od té doby svou filmařskou aktivitou moc nadšení nevzbudil. Třeba našel ztracenou múzu.
Řbitov zvířátek / Pet Sematary (režie: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer): Druhá kapitola „Toho“ není jediným filmem, který v příštím roce mohou netrpělivě vyhlížet fanoušci spisovatele Stephena Kinga. Chystá se totiž i nová filmová adaptace Řbitova zvířátek. Snad se jejím tvůrcům podaří lépe vystihnout atmosféru knihy, než tomu bylo v první adaptaci z osmdesátých let.
The Lodge (režie: Severin Fiala, Veronika Franz): Rakouské režijní duo, které před pár lety natočilo psychologickou brutalitu Dobrou, mámo, se bude opětovně věnovat nakřáplým rodinným vztahům. Ve středu zájmu tentokrát bude žena, uvězněná v odlehlé horské chatě s dětmi svého snoubence. Anotace slibuje, že následkem podivných okolností bude muset čelit démonům svého nábožensky přísně vedeného dětství.
Der Goldene Handschuh  (režie: Fatih Akin): Hororový thriller zkušeného režiséra Akina sleduje sériového vraha Fritze Honku, který v sedmdesátých letech řádil v Hamburku. Film by měl mít ambice přesahující běžné mantinely hororového žánru, o čemž svědčí plánovaná premiéra na berlínském filmovém festivalu.
10
Fotogalerie

Hororový nářez pro rok 2019: Těšte se, budete se bát. 10 nejočekávanějších hororů plus 10 dalších tipů

Už za uplynulý rok 2018 mohou být hororoví fanoušci vděční ďáblu, když pro ně filmaři připravili pořádnou dávku povedených strašidelných snímků. Ale co teprve příští rok! Pokud všechno vyjde, čeká fanoušky extra nabitých dvanáct měsíců plných hororových zážitků. Chystá se totiž mnohem víc než druhá kapitola hitu To. V následujícím žebříčku vás upozorníme na filmy, u nichž existují veškeré předpoklady pro to, že se povedou.

10. Crawl

Režie: Alexandre Aja

O čem to bude: O ženě, která se kdesi na Floridě v době hurikánu páté kategorie snaží zachránit svého otce. Bohužel ovšem uvízne v zatopeném domě a bude muset bojovat o život nejen s nepřízní počasí, ale také s hladovými aligátory.

Proč se těšit: Talentovaný Francouz Aja (Noc s nabroušenou břitvou, Hory mají oči) se po několika nevýrazných filmech vrací s námětem, který zní lákavě. Film navíc produkuje žánrový klasik Sam Raimi, takže věříme, že aligátoři jsou v dobrých rukách.

Co se může pokazit: Prozatím není úplně jasné, nakolik se film bude brát vážně. Modlíme se za vzácný seriózní příspěvek do žánru zvířecího hororu, kde aligátoři budou vzbuzovat hrůzu. Prostředí floridských bažin a přírodní katastrofy k tomu vybízí. Ale možná dostaneme něco jako Piraňa 3D nebo MEG: Monstrum z hlubin.

Kdy to uvidíme: Film je aktuálně v postprodukci, takže patrně někdy v druhé polovině roku.

9. The Hole in the Ground

Režie: Lee Cronin

O čem to bude: O matce, které se stěhuje se svým malým synkem do nového domu kdesi na irském venkově. Ten je v sousedství lesa, který skrývá tajuplnou propast. Jednoho večera synek zmizí. Po čase se nezraněn vrátí, začne se ovšem chovat divně. Jako by to snad ani nebyl on.

Proč se těšit: Film si odbude premiéru na festivalu Sundance, práva na distribuci již koupila společnost A24. To je kombinace, která v posledních letech stojí za nejkvalitnějšími příspěvky do hororového žánru. Jde o celovečerní režijní debut, režisér už nicméně zaujal několika povedenými krátkometrážními snímky.

Co se může pokazit: Námět nezní zrovna dvakrát objevně a jen těžko se dá odhadovat, jak si debutující Cronin poradí s celovečerní stopáží.

Kdy to uvidíme: První diváci už v lednu na Sundance, kdy se objeví i první recenzentské ohlasy. Samotný film pak bude v USA distribuován na počátku března, a to jak v kinech, tak na streamovacích službách (díky čemuž se na něj budou moci podívat i všichni internetoví stahovači). O případném uvedení v Česku zatím není nic známo.

8. Syn temnoty / Brightburn

Režie: David Yarovesky

O čem to bude: O mimozemském chlapci, který ztroskotá na planetě Zemi a ujme se ho sympatický manželský pár farmářů z amerického maloměsta. Takže vlastně Superman, akorát v hororovém balení. Zdá se totiž, že chlapec nemá se Zemí zrovna přátelské úmysly.

Proč se těšit: Kvůli originálnímu námětu, který v dobách, kdy se v kinech prohání jeden superhrdina zachraňující svět za druhým, působí jako svěží vítr. Úspěch přejeme hlavně produkujícímu Jamesi Gunnovi, který letos kvůli svým starým nekorektním tweetům dostal padáka od Marvelu.

Co se může pokazit: Bohužel nerežíruje přímo Gunn, ale jeho spolupracovník David Yarovesky. Ten má za sebou pouze příšerný nízkorozpočtový snímek The Hive. Snad si ho James ohlídal.

Kdy to uvidíme: V druhé půli května i v českých kinech.

Video placeholde
BRIGHTBURN (Syn temnoty) - trailer • Facebook.com

7. To: Kapitola II / It: Chapter II

Režie: Andy Muschietti

O čem to bude: Po téměř třech dekádách se vrátíme do městečka Derry a budeme sledovat, jak se již dospělí hrdinové, které známe z dva roky starého filmu jako teenagery, opětovně utkají se zlovolnou entitou, jež na sebe nejčastěji bere podobu klauna Pennywise.

Proč se těšit: První kapitola byla před dvěma lety obřím hitem. Řemeslně bezchybně zvládnutý film možná nevyděsil tak, jako nepřekonatelný román Stephena Kinga, ale i tak mnoho fanoušků potěšil. Od pokračování čekáme to samé.

Co se může pokazit:  Jedním z nejsilnějších elementů první kapitoly byla neuvěřitelná chemie mezi dětskými hrdiny. Pokračování bude zaměřené více na jejich dospělé já (byť ve snímku mají být i flashbacky), část kouzla tak může zmizet.

Kdy to uvidíme: Na počátku září i v českých kinech.

6. La Llorona: Prokletá žena / The Curse of La Llorona

Režie: Michael Chaves

O čem to bude: O ženě, která pracuje v sociálních službách a která se kvůli jednomu svému případu připlete do cesty Plačící ženě. Film vychází z mexického folkloru o nepřátelském ženském duchovi, který přináší smůlu a krade děti.

Proč se těšit: Podle traileru to vypadá na velmi schopný mainstreamový horor. Studio navíc ukazuje, že filmu, respektive jeho tvůrci, značně věří. Michaela Chavese totiž pověřilo režií třetího dílu V zajetí démonů, kde vystřídá hororového mága Jamese Wana. Kdyby byla La Llorona špatná, určitě by takovou zakázku nedostal.

Co se může pokazit: Ač řemeslně na výši, slabinou může být, tak jako u řady současných mainstreamových kino hororů, nenápaditý scénář. Ten patrně rozhodne o tom, zda dostaneme solidní, anebo rovnou výborný film.

Kdy to uvidíme: V polovině dubna i v českých kinech.

5. Scary Stories to Tell in the Dark

Režie: André Øvredal

O čem to bude: Skupinka teenagerů se bude snažit vyřešit hrůzostrašné vraždy, které se staly v jejich domovském městečku. Bližší detaily zatím nejsou známy.

Proč se těšit: Film vychází z oblíbené série knížek tajuplných povídek pro mládež. Ty obsahují i nádherné atmosférické kresby různých nadpřirozených stvoření a monster, jejichž estetiku má údajně přebírat i samotný film. „Strašidelné historky“ produkuje oscarový Guillermo del Toro a režíruje talentovaný André Øvredal (ten natočil například neprávem přehlížený horor s úděsným českým názvem Tajemství smrti slečny Neznámé).

Co se může pokazit: Riziko spočívá v tom, že zatím není jasný tón filmu. Doufejme, že bude mít blízko třeba ke snímku To, seriálu Stranger Things, případně ke starším filmům produkujícího del Tora jako jsou Faunův labyrint nebo Princ bez království.  To jsou díla s dětmi v hlavních rolích, která ale dokážou seriózně postrašit. Pokud se bude jednat naopak o infantilní trikový spektákl z ranku Jumanji nebo Husí kůže, nebude pro hororového fanouška náhle ničím zajímavý.

Kdy to uvidíme: V zámořských kinech na počátku srpna, český termín zatím nebyl oznámen.

4. Antlers

Režie: Scott Cooper

O čem to bude: Maloměstská sympatická učitelka a její bratr, šerif, se zapletou s mladým studentem, který skrývá nebezpečné tajemství s děsivými důsledky.

Proč se těšit: Druhý film v žebříčku produkovaný Guillermem del Torem. Ten asi po loňském zisku Oscara dostal chuť vrátit se na nějaký čas ke svému oblíbenému žánru. Režisér Scott Cooper má za sebou hned několik ceněných filmů, do hororových vod ale zavítá poprvé. Za pozornost stojí oficiální instagramový účet, který láká na nádherné atmosférické lokace a také na náčrtky zajímavých monster.

Co se může pokazit: Šikovný tvůrce dramatických filmů může u hororu narazit. Nestalo by se to poprvé, ani naposledy. Doufejme, že spíš zazáří.

Kdy to uvidíme: Film byl nedávno dotočen a aktuálně je v postprodukci. S premiérou lze počítat až v druhé polovině roku.

3. The Lighthouse

Režie: Robert Eggers

O čem to bude: O stárnoucím správci majáku žijícím na konci 19. století v Novém Skotsku. Dále se ví pouze tolik, že je film popisován jako fantasy horor odehrávající se ve světě starých mořeplaveckých mýtů.

Proč se těšit: Kvůli jménu režiséra. Pro Roberta Eggerse se jedná o druhý celovečerní film po Čarodějnici. Ta před pár lety nadchla takřka všechny milovníky umělečtěji laděných hororů a od „Majáku“ se čeká něco podobného. Černobílá artová dobovka pro náročnější diváctvo, v níž se proti době postaví Willem Dafoe a Robert Pattinson.  Eggersovu umanutost a preciznost popsal nejlépe sám Pattinson, podle něhož bylo natáčení extrémně náročné. Nikdy prý nebyl blíž tomu, aby dal režisérovi pěstí.

Co se může pokazit: Už spousta mladých nadějných režisérů si na svém druhém filmu vylámala zuby. Debutem zazářili, druhým filmem zklamali a své prvotině už se nikdy ani nepřiblížili. Snad to nebude i Eggersův případ.

Kdy to uvidíme: Film je natočený, probíhá postprodukce. Lze očekávat premiéru na nějakém prestižním filmovém festivalu, v případě úspěchu je pak pravděpodobná i distribuce v kinech.

2. My / Us

Režie: Jordan Peele

O čem to bude: Pohodová dovolená se pro čtyřčlennou rodinu změní v noční můru, když se na příjezdové cestě k jejich prázdninové rezidenci zjeví jejich zlovolní dvojníci. Vypadají jako oni, myslí jako oni, ale nejsou to oni.

Proč se těšit: Jordan Peele po svém hororovém debutu Uteč, v němž zkoumal znepokojivé aspekty soužití bělochů a černochů na americkém předměstí, slibuje další sociálně relevantní hororový thriller. Hlavním motivem filmu, jehož ambice evidentně opětovně přesahují hororový žánr, tentokrát bude, že nejhorším a nejnebezpečnějším nepřítelem si často můžeme být my sami.

Co se může pokazit: Podobně jako u předchozího snímku v tomto žebříčku může dojít k situaci, kdy se režisér jen marně bude pokoušet překonat svůj předchozí film, který sklidil ohromný úspěch.

Kdy to uvidíme: Na konci března i v českých kinech.

1. Midsommer

Režie: Ari Aster

O čem to bude: Mladý pár cestuje za svým známým do městečka kdesi na švédském venkově, a to v době místního tradičního lidového festivalu. Co začne jako idylická dovolená, se brzy promění v násilný a bizarní střet s pohanským kultem. Film je popisován jako „skandinávský folk horor“ nebo „apokalyptický rozchodový film“.

Proč se těšit: Ari Aster je tvůrce, do nějž hororová komunita aktuálně vkládá asi největší naděje. Ve svém letošním debutu Děsivé dědictví předvedl nevídaně pozornou práci s postavami, ukázal smysl pro budování pozvolně narůstajícího napětí i děsivé atmosféry. Z málokterého filmu je tolik patrné, že jej měl režisér tak pevně v rukách. Nezbývá než doufat, že svůj talent meziročně ještě vybrousil.

Co se může pokazit: Snad nic.

Kdy to uvidíme: Americká premiéra je předběžně plánována na počátek srpna, případný český distribuční termín teprve bude oznámen.

To ale není zdaleka všechno. Říkali jsme, že nás čeká opravdu nabitých dvanáct měsíců. Tak tady je desítka dalších želízek v ohni, na které se celkem těšíme. Ruku do ohně bychom za ně ale nedali. Na další tipy se podívejte do galerie: