Romper Stomper

Romper Stomper Zdroj: Roadshow Entertainment

Skinhead, římský generál i milující tatínek: nejvýraznější role čerstvého šedesátníka Russella Crowea

Za tuhle gratulaci z titulku k šedesátinám, které slaví 7. dubna 2024, by nám herec Russell Crowe asi nepoděkoval. Vyplývá z ní, že až příliš často hraje poněkud jednoduché postavy: antické geroje, napravené hříšníky, skutečné osobnosti stižené osudem... I jim nicméně dokáže dodávat třetí rozměr svým charismatem, kterým srší i naživo.

Novozélandský rodák, australský rezident a hollywoodská hvězda Crowe se realizuje i jako frotman kapely Indoor Garden Party, s níž také loni vystoupil na festivalu v Karlových Varech, a coby příležitostný režisér.

Pokračování 2 / 11

Romper Stomper (1992)

Romper StomperRomper Stomper | Roadshow Entertainment

Australským dramatem z prostředí tamní neonacistické scény Russell Crowe razantně vstoupil do mezinárodního povědomí. Role agresivního, misogynského a jinak pokřiveného skinheada Handa z dělnické čtvrti na předměstí Melbourne je podstatně jiná než drtivá většina hercových pozdějších postav. Což je trochu škoda, protože Crowe rozhodně umí zařídit, aby z něj šel strach.

Pokračování 3 / 11

L. A. – Přísně tajné (1997)

Video placeholde
L. A. – Přísně tajné • Warner Bros.

S hollywoodskými esy si Crowe zahrál už třeba ve westernu Rychlejší než smrt (1995, s Sharon Stone a Genem Hackmanem), ale jeho první zaoceánská hvězdná hodinka přišla v neo-noiru L.A. – Přísně tajné. Hraje tu poněkud nevyrovnaného policajta Buda Whitea, který při vyšetřování neváhá sáhnout k drsným metodám – zejména u násilníků vůči ženám, protože sám podobným způsobem přišel o matku. Ve stylovém retru se Crowe prosadil vedle Kim Basinger a Kevina Spaceyho.

Pokračování 4 / 11

Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999)

Video placeholde
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho • Touchstone Pictures

Nejlepší z filmů, v nichž Crowe hraje skutečnou postavu. V tomhle dramatu machra ze staré školy Michaela Manna ztvárňuje Jeffreyho Wiganda, velkého šéfa z tabákového koncernu, který se odhodlává promluvit na kameru o drsných a škodlivých praktikách firmy. Přesně a nuancovaně vystiženou roli Crowe staví na tom, co u něj vídáme jen zřídkakdy: na nejistotě. A jeho interakce s Alem Pacinem v roli televizního producenta Lowella Bergmana jsou prostě skvostné.

Pokračování 5 / 11

Gladiátor (2000)

Video placeholde
Trailer k filmu Gladiátor • DreamWorks & Universal Pictures

Ale jenom proto, že Crowe má za roli generála Maxima Oscara. Gladiátor, film z nejpokleslejšího období režiséra Ridleyho Scotta, je v jádru béčková vyprávěnka o pomstě navzdory nejrůznějším úkladům, zabalená do kulis antického Říma a velkofilmového kýče. Ale je nutno přiznat, že Maximus, jakkoliv až komiksově správňácký a jednorozměrně kladný, má díky Croweově unaveně zachmuřenému pohledu svoje kouzlo.

Pokračování 6 / 11

Čistá duše (2001)

Video placeholde
Trailer na film Čistá duše a geniálním matematikovi Johnu Nashovi • Facebook.com

A další podívaná škemrající o Oscary, byť Crowe svou nominaci tentokrát neproměnil. Příběh podle skutečných událostí, postava komplikovaného génia – to mívá akademie ráda. Crowe hraje špičkového matematika Johna Forbese Nashe, který sice přinesl několik zásadních objevů a získal Nobelovu cenu za ekonomii, ale zároveň se celoživotně potýkal se schizofrenií. Fyzicky robustní herec v téhle úhledné biografii disponuje překvapivě křehkým projevem. S režisérem Ronem Howardem následně natočil další úspěšný životopisný snímek, boxerskou Těžkou váhu (2005).

Pokračování 7 / 11

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003)

Video placeholde
Master Commander: Odvracena strana sveta • 20th Century Fox

Nejlepší film s Russellem Crowem. A myslí si to asi i on sám, protože si jeho promítání vyžádal při své loňské návštěvě festivalu v Karlových Varech. V nádherné podívané nedoceněného mistra Petera Weira se Crowe opět schází s Paulem Bettanym z Čisté duše. Hrají kapitána britské fregaty Jacka Aubreyho, respektive lodního lékaře Stephena Maturina. Dobrodružství z napoleonských válek je v klidných momentech ještě napínavější než v bitevních scénách, ale těžištěm je blízký vztah zmíněných dvou gentlemanů. Crowe má v roli charismatického a distingovaného velitele to, co mu v jiných rolích většinou chybí – tajemství.

Pokračování 8 / 11

Dobrý ročník (2006)

Video placeholde
Dobrý ročník • Twentieth Century Fox Film Corporation

S Ridleym Scottem Crowe natočil i lepší filmy než Gladiátora –a jedním z nich je právě Dobrý ročník, odlehčená romantická podívaná z Provence. Ani tady není hercova postava nijak komplikovaná, jde prostě o arogantního hajzlíka, který se napraví. Pomůže mu k tomu nečekané dědictví, zámeček s vinicí na jihu Francie a taky trochu místní kavárnice Fanny (půvabná Marion Cotillard). Croweovo herectví je tu tak odzbrojujícím způsobem přímočaré a chemie mezi hlavními představiteli tak roztomilá, že člověk filmu odpustí i ten předvídatelný děj.

Pokračování 9 / 11

Americký gangster (2007)

Video placeholde
Americký gangster • Universal Pictures

A do třetice Ridley Scott, tentokrát drogová kriminálka podle skutečných událostí z přelomu 60. a 70. let. Film i ústřední velký herecký duel mezi Crowem a Denzelem Washingtonem stojí na jednoduché premise: zatímco Washingtonův „padouch“ Frank Lucas se vzorně stará o svou rodinu i komunitu, mámě koupí dům a až na svůj byznys je vlastně zlatíčko, Croweův „klaďas“ je trochu slizký chlápek, který se právě rozvádí kvůli vlastní nevěře, a celkově působí pofidérně. Ale právě kvůli jiskře, kterou mu dodává náš Russell, mu nemůžeme nedržet palce.

Pokračování 10 / 11

Otcové a dcery (2015)

Video placeholde
Otcové a dcery • Andrea Leone Films

Takhle tlumený nebyl Crowe od filmu Master & Commander. Hraje trochu podobnou postavu jako v Čisté duši: skvělého spisovatele, který nicméně bojuje s duševní chorobou. Mohl by přednášet na univerzitě, ale radši jde učit na základku, aby se jako single rodič mohl postarat o svou dcerušku. Ano, je to sentimentální, nicméně přiznaně, a hlavně nikdy kýčovité. I díky Croweovi, kterému jeho odhodlání, zoufalství i vnitřní boj nemáme problém uvěřit.

Pokračování 11 / 11

Správní chlapi (2016)

Video placeholde
Správní chlapi • Warner Bros

Jedno máme Russellovi za zlé: že málo vytěžuje svůj komediální talent. Jednou z výjimek je komediální buddy movie scenáristy a režiséra Shanea Blacka, v níž se herec v prostředí Los Angeles minulosti (tentokrát 70. let) opět shledává s Kim Basinger. V roli nájemného ranaře Jacksona Healyho se Crowe vrací do své časté polohy obtloustlého drsňáka s okoralým, ale v jádru dobrým srdcem, ale tentokrát to je vtipné.