Oscarová Lupita Nyong’oová na Cenách Tony.

Oscarová Lupita Nyong’oová na Cenách Tony. Zdroj: Foto Instagram, Profimedia.cz

Martin Scorsese na Berlinale. Ovšem v roce 2010
Cillian Murphy na Zlatých Glóbech 2024
Oscarová Lupita Nyong’oová na Cenách Tony
Loňský 73. ročník Berlinale
4
Fotogalerie

Začíná Berlinale. S politickými skandály a českou stopou z Hollywoodu

Martin Scorsese, oscarový favorit Cillian Murphy, ale taky kinematografie z Nepálu či hroch Pabla Escóbara. V Německu startuje 74. ročník filmového Berlinale (15.-24.2.), poslední pod vedením uměleckého ředitele Carla Chatriana.

Berlinale bylo vždycky synonymem politiky, nicméně loni jeho aktivismus dostoupil vrcholu (jak jinak vysvětlit fakt, že si hlavní hereckou cenu odneslo osmileté dítě za roli v průměrném queer snímku). Možná i to byl poslední hřebíček do rakve Carla Chatriana, který se jeden z nejdůležitějších evropských festivalů snažil přeměnit v úzkoprofilovou platformu výrazně umělecky a politicky angažovaných titulů. 

Pozvaní versus „odzvaní“

Od příštího roku jeho funkci převezme Tricia Tuttleová, jež nyní řídí Londýnský filmový festival. Očekává se od ní širší, „diváčtější“ záběr, zahrnující i aktuálně populární formy audiovizuální tvorby včetně seriálů. 

Zásadnější změny nicméně přijdou nejspíše až za rok. Hlavní soutěž 74.ročníku je opět silně proartová, v porotě zasedá v podstatě jen jedna „velkoformátová“ hvězda (oscarová herečka a producentka Lupita Nyong’o). A politika? Ta se v souvislosti s Berlinale horečně řešila ještě dřív, než vůbec otevřelo své brány: zahájení totiž předcházela přetahovaná o pozvánky na úvodní ceremonii, kam vedení festivalu nejprve pozvalo, a  pak zase „odzvalo“ politiky krajní pravice.

Trocha oscarového lesku a stopa z Čech

I tak ale letošní program nabízí dost pro ty, kdo si chtějí v prvé řadě užít filmy a jejich ikony. Čtvrteční zahájení patří premiéře novinky z producentské dílny Bena Afflecka a Matta Damona Malé věci jako tyhle, již do Berlína doprovodí její hlavní protagonista, oscarový „čekatel“ Cillian Murphy (alias filmový Oppenheimer). 

Cinefilové netrpělivě vyhlížejí také soutěžní příspěvky Francouzů Oliviera Assayase (Hors du temps) a Bruna Dumonta (l’Empire), Korejce Honga Sang-soo (Travellers Needs s Isabelle Huppertovou) či italskou sci-fi Another End od Piera Messiny. 

Minimálně funkci atrakce by mohl splňovat historicky první nepálský film v soutěži, Shambhal režiséra Mina Bahadura Bhama, či dominikánský Pepe, jehož příběh údajně vypráví duch hrocha ze ZOO narkobarona Pabla Escobara. Čechy by pak mohla nejvíce zajímat premiéra netflixovského dramatu Kosmonaut z Čech s Adamem Sandlerem v titulní roli.

To nejlepší v půlce

Tím největším dárkem filmovým fanouškům však letos bude zcela určitě návštěva jedné živoucí, nikoli jen muzejní legendy: pro stříbrného medvěda za celoživotní dílo si totiž v půli festivalu přijede sám Martin Scorsese. 

Režisér, který i v jedenaosmdesáti válí na TikToku, sice předem varoval, že neposkytne žádné rozhovory a jeho program bude „velmi omezený“. S publikem se nicméně setká v rámci populárního formátu veřejné rozpravy, 20. února promítne svůj kultovní film Skrytá identita a vůbec se dá očekávat, že právě jeho berlínské příspěvky na sociálních sítích  budou nakonec možná to nejoriginálnější, co z letošního Berlinale vzejde.