Video placeholde
Autorky podcastu Opravdové zločiny Lucie Bechynková a Bára Krčmová
Seriál Griselda
Seriál Griselda
Seriál Griselda
5
Fotogalerie

Podcast Opravdové zločiny: Stále dokážou narazit na příběh, který je ohromí. Griseldu objevily až letos

Dlouhodobě nejoblíbenější český podcast Opravdové zločiny, za kterým stojí duo kamarádek Lucie Bechnyková a Barbora Krčmová, má na svém kontě několik ocenění Křišťálová lupa nebo Podcast roku. Letos oslaví čtvrté narozeniny. Co Lucii a Barboru tak fascinuje na opravdových zločinech, překvapila je někdy brutalita případu natolik, že se jej rozhodly raději nepublikovat, a co je zaujalo na nové šestidílné minisérii Griselda, která nedávno vyšla na Netflixu? Na to i mnoho dalšího se jich Reflex zeptal.

Co vás fascinuje na zločinech, které se opravdu staly? 

Barbora: Možná to bude na jednu stranu zvědavost a na druhou tajemno. Člověk si myslí, že už přečetl a viděl hodně, ale v podstatě nad každým případem nám zůstává rozum stát z toho, čeho jsou lidé schopni. 

Kdy vás fenomén true crime přitáhnul k vyprávění příběhů?

Lucie: True crime nás bavil už roky, ale touha sdílet tuhle zálibu s posluchači přišla před čtyřmi lety. V únoru máme čtvrté výročí založení podcastu.

Ponořily jste se někdy do případu, který jste následně nemohly publikovat, protože byl moc drsný? 

Barbora: To se nám ještě nestalo, ale obě se tak trochu „vyhýbáme” tématům, ve kterých figurují děti. Tyto příběhy jsou pak totiž extrémně náročné na psychiku. Ale samozřejmě i takové příběhy někdy zařadíme do svého podcastu. 

Proč si myslíte, že lidé rádi poslouchají true crime? Fascinuje je nebezpečí nebo v nich vidí poučení?

Lucie: Možná že obojí. Poučení si lze vzít ze spousty případů, o kterých vyprávíme. A bát se, nejlépe v bezpečí domova, je lákavé pro spoustu z nás. Hlavně pro ženy, pokud máme soudit podle svých statistik.

Epizod jste zpracovaly více než 200, bojíte se i přes to, že se s krimi historkami setkáváte téměř dennodenně?

Barbora: Myslím si, že obě dvě jsme díky podcastu mnohem více opatrné, protože víme, čeho všeho jsou lidé schopni, a snažíme se určitým situacím předcházet a dávat si pozor. 

Jaké příběhy vaše posluchače zajímají nejvíce? Mají nějakého společného jmenovatele? 

Lucie: Náš nejposlouchanější díl byl ten o R. Kellym a doktoru Mengelem. Táhnou jména lidí, které známe ze stránek novin a z televize. U nich je vždycky zjištění, že páchají něco za hranicí zákona, větší šok, protože je z médií známe jinak.

V podcastu jste párkrát zmínily, že máte rády příběhy z Kolumbie. Co vás na ní přitahuje? 

Lucie: Kolumbie svého času byla pro zločince a kartely zemí zaslíbenou a příběhy, které se tam odehrávaly, nebyly možné nikde jinde. Jen příběhy Griseldy Blanco nebo Pabla Escobara znějí naprosto neuvěřitelně, a přesto se staly.

Latinská Amerika má několik silných příběhů. V nedávné době jste zpracovaly ten o Griseldě Blanco. Co vás na něm zaujalo?

Barbora: Musíme se přiznat, že jsme byly obě v šoku, že jsme dřív o Griseldě neslyšely. Myslím si, že každý zná jméno Pablo Escobar, ale to, že v Kolumbii fungovala žena, která navíc byla v jednu chvíli jeho konkurence, bude pro více lidí šok, stejně jako pro nás. Každopádně na jejím příběhu nás asi nejvíc zaujalo to, že jako žena dokázala tak dlouho fungovat v takovém špinavém a smrtí prolezlém byznysu. I proto nám dávalo smysl rozšířit to, co Netflix zpracoval, měly jsme příležitost kousek seriálu před uvedením vidět. 

Jaké máte plány do budoucna? Budete vyprávět true crime příběhy i nadále? 

Lucie: Letošní rok pro nás bude klíčový v mnoha ohledech, 24. listopadu pořádáme podcastovou show v O2 areně, to je pro nás velká výzva, na kterou se hodně soustředíme. Podcast bude, jak doufáme, fungovat ještě dlouho. Dokud bude komu vyprávět, budeme nahrávat.