A jak to bylo dál...

A jak to bylo dál... Zdroj: HBO Max

A jak to bylo dál...
A jak to bylo dál...
A jak to bylo dál...
A jak to bylo dál...
A jak to bylo dál...
13
Fotogalerie

Samantha se vrátila do pokračování Sexu ve městě. Stál očekávaný minutový štěk za to? 

Tajemství jsou od toho, aby se prozradila až v pravý čas. Tvůrcům volného pokračování ikonického Sexu ve městě s názvem A jak to bylo dál... se to podařilo, když až do premiéry předloňské první série utajili, že v ní zemře pan Božský. Letos ale takové štěstí neměli. Nečekaný návrat Samanthy ve druhé sérii nějaký zrádce ze štábu propálil s předstihem. Tvůrci sice hned vysvětlovali, že se divácky oblíbená postava objeví jen v kratičkém cameu, to ale očekávání nijak nesnížilo. Vždyť jsme přece roky četli o tom, že se Kim Cattrallová ke své nejslavnější roli už nikdy nevrátí!

Spekulovalo se, že v její scéně půjde o nějaký katarzní moment, že jím druhá série vyvrcholí, nebo Samantha třeba oznámí, že se jí vrátila rakovina a definitivně se rozloučí. Nic z toho se nestalo. V poslední epizodě druhé série pořádá Carrie rozlučkový večírek ve svém starém bytě, na nějž sezve všechny přátele a mluví při něm o tom, že bychom se ve svých životech měli zbavit očekávání. Platí to i pro Samanthin návrat.

Vyhlížená scéna přijde hned na začátku epizody, kdy Samantha zavolá Carrie, že nemůže přiletět z Londýna na její rozlučku. Je to milý dialog, v němž Samantha humorně kleje, hraje k tomu variace originální znělky a celé to skončí narážkou na Annabelle Bronstein, jíž si pamatují fanoušci starých sérií. Kratičký telefonát dvou žen tak vlastně nemá návaznost na děj aktuálního seriálu, je očividně připsaný na poslední chvíli, aby potěšil milovníky původního Sexu ve městě, protože o Samanthě ve druhé řadě A jak to bylo dál... jinak nepadne ani slovo. Z té první jen víme, že se s Carrie mimo obraz sešly na drink.

Hašení reputačních požárů

Jakkoliv je tohle přibližně minutové cameo, v němž je Samantha pořád stejnou Samanthou (kdo to může říct o Mirandě) nehodné velké pozornosti, klidně se může stát, že bude z nijaké, bezcílné a roztahané druhé řady A jak to bylo dál... vyčnívat. Zatímco první série chtěla být tak progresivní, až ve své uvědomělosti začala obcházet kruh a stávat se regresivní, tedy vystrašenou, aby neřekla něco špatně či někoho neurazila, čímž šla přesně proti duchu originálu, druhá zase působí, jako kdyby její autoři strávili hodiny a hodiny na internetu, četli divácké výtky a snažili se hasit reputační požáry.

Že se před rokem kritizoval vztah Mirandy a nebinární Che Diaz? V pokračování se osoba Che dozví, že její komediální persona nefunguje, navíc se s Mirandou rozejde. Že internet hanil sbohem Stanfordovi, jehož představitel během natáčení první série zemřel? Ve druhé řadě přijde reparát. A to ani nemluvím o tom, že se v šestém díle vrací jeden z nejoblíbenějších Carriiných partnerů z původní série.

Jíst čokoládové soufflé

Kolegyně Kateřina Kadlecová v Seroši X poznamenala, že v novince nacházíme střípky krásné, leč ztracené minulosti, k čemuž se chce dodat, že novinka onu devadesátkovou minulost skutečně připomíná i tím, že většina postav je zase single. Carrie se spustí s producentem i zraněným cyklistou, navíc tu jsou problémy s erektilními dysfunkcemi i příliš velkými penisy, které už neřeší Samantha, ale Seema a Anthony, kteří za ni svou vyřídilkou na brunchích ochotně zaskakují.

Postav je ale moc! U těch nových dokonce někdy zapomínáte, proč tam vůbec jsou, třeba u profesorky Nyi, která v jedné z epizod vystupuje pouze proto, aby jedla čokoládové soufflé. Zatímco původní devadesátkové epizody vynikaly spolehlivou sevřeností, jíž vždy elegantně opentlilo téma Carriina sloupku, tady se smýkáme mezi několika časově neukotvenými linkami, které spolu vůbec nekomunikují, jen se občas prolnou, protože to tak scenáristé zrovna chtěli.

Milion za 4 hodiny 

A jak to bylo dál... přesto ponouká ještě k dalšímu čtení. The Guardian psal o tom, že každý díl je jako zábavný horor, od něhož nelze odtrhnout oči. Něco na tom bude. Tenhle seriál někteří diváci sledují, protože se nemohou nabažit toho, jak bizarně a chaoticky ho jeho stvořitelé konstruují, takže je v něm možné úplně všechno. Jak to tedy bude dál už v ohlášené třetí sezóně?

V takové atmosféře si lze rozhodně představit, že Cattrallová nezůstane jen u camea, nebo se klidně vrátí v nějakém samostatném spin-offu z Londýna. Za 70 sekund na obrazovce a čtyři hodiny práce během jednoho odpoledne bez účasti zbylých hereček i tvůrce Michaela Patricka Kinga ostatně podle zákulisních zdrojů dostala milion dolarů, tedy přibližně 22 milionů korun.