Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020) opět napsali Joe Russo a Anthony Russo. Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku.

Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020) opět napsali Joe Russo a Anthony Russo. Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku. Zdroj: Netflix

Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020) opět napsali Joe Russo a Anthony Russo. Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku.
Sam Hargrave hostem historicky prvního eventu Netflixu v Česku
Sam Hargrave hostem historicky prvního eventu Netflixu v Česku
Sam Hargrave hostem historicky prvního eventu Netflixu v Česku
Sam Hargrave hostem historicky prvního eventu Netflixu v Česku
Sam Hargrave hostem historicky prvního eventu Netflixu v Česku
25
Fotogalerie

Netflix uspořádal v Praze svůj první český event, Sam Hargrave přivezl Vyproštění 2

Štíhlý, šlachovitý, přemýšlivý, s perfektně zastřiženým vousem. Jeden z nejlepších kaskadérů světa, režisér a vynikající koordinátor kaskadérů Sam Hargrave (40) přiletěl do Prahy na předpremiéru svého Vyproštění 2 (Extraction 2), který má na Netflixu oficiální premiéru v pátek 16. června. O filmu s australskou hvězdou Chrisem Hemsworthem v hlavní roli i o unikátní akční scéně, která ve filmu trvá 21 minut, poskytl Hargrave Reflexu krátký rozhovor. Akce s předpremiérou Vyproštění 2 byla historicky prvním živým eventem Netflixu v Česku.

Akční thriller Vyproštění, který se v pandemickém roce 2020 stal jedním z nejúspěšnějších titulů Netflixu, se dočkal pokračování; i v něm účinkují stovky kaskadérů a i v něm jde o život: australský specialista na špinavou práci Tyler Rake (Chris Hemsworth) totiž dostává poté, co jen tak tak přežil události z prvního Vyproštění, nový úkol. Má zachránit z vězení zbědovanou rodinu nemilosrdného gruzínského gangstera...

Součástí filmu je akční scéna, která trvá 21 minut a ve scénáři Joea Russoa zabírá téměř 30 z celkových 124 stran. Je rozdělená do tří částí: začíná v děsivé gruzínské věznici, přechází v automobilovou honičku po lesních cestách a končí přistáním vrtulníku na jedoucím nákladním vlaku, které vyrazí dech i člověku, jenž zrovna nemiluje akční filmy. „V ten moment jsem měl v ruce kameru, běžel za vlakem a cítil jsem, jak mi srdce bije až v krku. Běžel jsem a modlil se, abych ten záběr nepokazil. Vždyť v tu chvíli čtyři nebo pět kaskadérů šplhá po helikoptéře, jsou připraveni seskočit! To byl pro mě ten nejnapjatější moment celého natáčení,“ vypráví Hargrave.

Kaskadérské scény mají podle Hargravea své zákonitosti, v  případě Vyproštění 2 ale neexistoval žádný precedens: „Automobilová honička může být nebezpečná, když se převrátíte v autě. Ovšem jste-li kaskadér, tak už to znáte – můžete odhadnout, co by se mohlo pokazit. Při bojových scénách se zase může stát, že někdo dostane ránu do obličeje a zlomí si nos nebo něco takového. Ale když se díváte na helikoptéru a víte, že ten vlak, na který máte přistát, jede rychlostí 40 až 50 mil za hodinu, víte, že kdyby se něco pokazilo, mohlo by to dopadnout fakt špatně. Lidé ve vlaku by mohli být vážně zraněni, potenciálně i přijít o život. Takže energie všech byla soustředěna na to, aby se vše povedlo podle plánu. Myslím si ale, že strach a nervozita jsou v takové situaci důležité – když se nebojíte, když si říkáte, že všechno bude v pohodě, můžete něco přehlédnout. Trocha strachu je dobrá, protože vás nutí všechno zkontrolovat ne jednou, ale dvakrát. A všichni jsou soustředěni na to, co je třeba udělat, abyste uspěli.“

21 minut se točilo 29 dní

Režisér Sam Hargrave plánoval tuto akční anabázi původně točit v Austrálii; kvůli pandemii covidu se ale početný štáb, který čítal mimo jiné i další světové kaskadérské špičky, musel přesunout do Česka. „Měli jsme velké štěstí, protože jsme přijeli a na přípravu nebylo moc času, jen 12 týdnů! Na takhle obrovský akční film… Ovšem zdejší český tým s námi pracoval přesčas, aby se vše stihlo. Způsob, jakým s námi vaše týmy spolupracovaly a jak koordinovaly práci s naším zahraničním štábem, byl na jedničku. Nakonec jsem byl rád, že točíme v Česku místo v Austrálii: když Chris bojuje venku, opravdu sněží, žádný umělý sníh, skutečná zima, nemusíte nic dodělávat ani předstírat! Dojeli jsme si prostě za sněhem do České republiky.“

Na pomoc Hargraveovi, jenž jako jediný režisér v Hollywoodu dokáže bez problémů natočit scénu připoutaný na kapotě auta jedoucího rychlostí 60 km/h, byl přizván vybraný tým nejlepších kaskadérů, mimo jiné Noon Orsatti, který účinkoval ve filmech Avengers: Endgame či Fall Guy, Shane Habberstad, koordinátor kaskadérů z kaskadérské rodiny, jenž za sebou má tituly jako Obi-Wan Kenobi a The Falcon and the Winter Soldier, nebo Fred North, legendární letec, který má na kontě přes 200 snímků. 

Film se natáčel mimo jiné ve Vídni, ale vězeňská sekvence podle informací Netflixu vznikala na dvou místech v České republice. Interiéry se točily v Mladé Boleslavi, ve skutečném bývalém vězení, využívaném nyní hlavně pro filmovací účely (točil se tam třeba Mission: Impossible – Fallout), vzpoura na dvoře se zase natáčela v sýpce postavené v roce 1760, což je podle režiséra Hargravea „tak akorát pusté a neutěšené prostředí, aby se z něj Hemsworth mohl probojovat ven“.

Na vzpouře vězňů, ve které neúčinkuje žádný běžný komparsista, se pracovalo tři měsíce a do příprav se zapojilo přes 400 kaskadérů a „akčních komparsistů se speciálními schopnostmi“ z Číny, Česka, Bulharska, Brazílie, USA, Austrálie a Británie. S Chrisem Hemsworthem se v přímém boji nablízko utkalo 68 „hlavních“ kaskadérů, dalších 200 akčních specialistů bojovalo mezi sebou, aniž nějak zasáhli do Hemsworthovy akce. A za nimi stálo dalších 150 komparsistů, protože ani dav není „zahuštěný“ pomocí zvláštních efektů.

A jak dlouho se taková scéna připravuje? Sam Hargrave vysvětluje: „Zkoušeli jsme ji čtyři nebo pět měsíců, natáčeli pak 29 dní, bohužel na přeskáčku. Nejdříve jsme točili právě poslední část: jedoucí vlak, na kterém přistane helikoptéra – tudíž jsme první den začínali s nejtěžším záběrem. Měli jsme všechny členy týmu pohromadě na jednom místě plné tři týdny, abychom ten vlak natočili – teprve pak jsme se mohli pohnout do věznice a nakonec do lesa. Natáčet na přeskáčku bylo pro mě náročné,“ přiznává režisér.

Už od mládí v Severní Karolíně, kde začínal režií krátkých filmů a kde také vznikl jeho první (prý příšerný) akční kus, byl zvyklý dělat si všechno: herce, kaskadéra, scenáristu, režiséra, střihače… „Ale protože miluju různé aspekty filmu, vždycky mě to všechno bavilo a jen tak něco mě nepřekvapí,“ shrnuje v Praze tvůrce, který už pomalu může přemýšlet o scénáři nad filmem Vyproštění 3, protože i jeho hlavní hrdina Australan Chris Hemsworth, nyní dostal „šanci si odpočinout, pobýt se svou rodinou a přáteli, dobít baterky, a tak pokud fanoušci zareagují na Vyproštění 2 pozitivně, s případným pokračováním souhlasí“.