Video placeholde
Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech
Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech
Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech
Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech
Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech
24
Fotogalerie

10 věcí o filmu Avatar: The Way of Water aneb jak to je s objímáním tulkunů a zadržováním dechu a moči

Do kin přichází pokračování Avatara, dosud nejvýdělečnějšího filmu historie. Výroba snímku Avatar: The Way of Water trvala několik let, během kterých astronomicky stoupal rozpočet i počet nových dílů a divoce se měnila data premiér, ale na veřejnost uteklo jen minimum informací o ději. Vědělo se hlavně, že hlavním tématem bude rodina. Superhrdinům od Marvela by se z tohohle dobrodružství rozklepala kolena,“ říká o Avatarovi 2 scenárista a režisér James Cameron. Co dál víme?

Planeta Pandora více než deset let po prvním dílu. Ve dvojce se vrací hlavní „klaďas“ z jedničky Jake Sully a jeho manželka Neytiri, princezna kmene domorodců Na'vi. Mají spolu pět dětí: tři biologické, dvě adoptivní, z toho jedno lidské. Herečka Sigourney Weaver, jejíž postava doktorky Grace Augustine v jedničce zemřela, se nyní kouzlem digitálních technologií stává adoptivní dcerou Kiri. Z pětadvacet let starého jiného Cameronova oceánského spektáklu, Titaniku, se „vrací“ Kate Winslet, která tehdy přísahala, že s tyranským režisérem bude znovu spolupracovat jen „za hodně tučnou sumu“. Ztvárnila Ronal, manželku náčelníka mořského kmene na'vijců.

Klíčovým motivem Avatara 2 je rodina, kterou Cameron přirovnává k pevnosti. „Sullyovi drží při sobě,“ zní motto příběhu. Jake a Neytiri ve filmu opět předvádějí akční kousky, za které by se nemusely stydět ani postavy z marvelovek, ale režisér a otec pěti dětí v tom vidí velký rozdíl. „Jak by se tihle superhrdinové chovali, kdyby měli děti? Taky by byli tak neohrožení? Postavy od Marvela nikdy nemusejí čelit věcem, které vám jako rodičům svazují ruce a ze kterých se vám klepou kolena.“

Avatar 2 se natáčel tři roky paralelně se třetím dílem, roztočená je už i čtyřka a napsaná pětka. Odhadovaný rozpočet druhé části je 350–400 milionů dolarů, celkové náklady na díly dva až pět překračují miliardu. Disproporce nákladů na The Way of Water oproti dalším pokračováním jsou dané tím, že v nich je zahrnutý vývoj technologií, které jsou pak pro další části už k dispozici. I přes tak masivní investice ale není vůbec jisté, že Avatar 4 a 5 vůbec vznikne. Aby v jejich výrobě Cameron pokračoval, musejí tržby dvojky překročit dvě miliardy dolarů. „Jinými slovy, musí se z toho stát třetí nebo čtvrtý nejvýdělečnější film všech dob, na tom závisí všechno další,“ říká Cameron. Takže hybaj do kina!

Technologie fyzické i virtuální bylo potřeba pro Avatara 2 až 5 vyvinout zcela nové, protože ty z jedničky nedostačovaly. Až 40 procent druhého dílu se odehrává pod mořskou hladinou, takže se musely vymyslet kamery a postupy, které dokáží spojovat natáčení pod vodou s digitálním snímáním pohybu herců  (motion capture). Jejich vývoj trval rok a půl. Dále bylo nutné přijít s novými algoritmy a umělou inteligencí, které umějí spojovat reálné, počítačové, suchozemské i podvodní záběry dohromady.

Většina herců podvodní záběry s motion capture natáčela sama, absolvovali proto kurzy potápění freedivingu. Rekordmankou nejen na tomto natáčení, nýbrž obecně, se stala Kate Winslet, která dokázala při natáčení jedné scény zadržet dech pod vodou na sedm vteřin; překonala tak rekord Toma Cruise z filmu Mission: Impossible – Národ grázlů.  „Bylo to šest padesát, ale kvůli Kate jsme se dohodli, že dala přes než sedm,“ říká producent Jon Landau.

Původní „plán“ na premiéru Avatara 2 byl prosinec 2014. Dnes se Cameron tomu nápadu směje: vymyslelo si ho studio 20th Century Fox, když na podzim 2010 konečně slíbil, že pokračování natočí. Cameron měl ale jiné priority: nejprve v roce 2012 podnikl jako první člověk sólový sestup na dno Mariánského příkopu, nejhlubší místo oceánů. Teprve poté začal pozvolna pracovat na Avatarech. Sám si dovolil stanovit premiéry na prosince 2016, 2017 a 2018. Skutečné natáčení dvojky začalo až v září 2017, „aktuální“ data uvedení trojky až pětky jsou konce roků 2024, 2026 a 2028.

Studio 20th Century Fox původního Avatara nejprve odmítlo. Cameron vzpomíná na jednání s tehdejším šéfem studia Peterem Cherninem, kterému se scénář líbil, ale chtěl z něj nechat odstranit „ty blbosti o hipících, co objímají stromy“. Cameron mu prý odpověděl: „Péťo, v kariéře i v životě jsem teď v bodě, kdy si můžu natočit jakýkoliv film, co chci. A tenhle příběh jsem napsal právě kvůli těm 'hipíkům, co objímají stromy'.“ Všichni víme, jak to dopadlo. Ve dvojce domorodci na planetě Pandora objímají pro změnu tulkuny, stvoření podobná velrybám.

Notorický cholerik a perfekcionalista Cameron se při práci na Avatarovi 2 jednak zklidnil a už štáb neterorizuje tak jako na snad všech svých předchozích filmech, jednak přestal mít potřebu kontrolovat každý aspekt výroby. S producentem Jonem Landauem se dohodli, že bude jen u sedmdesáti procent záběrů a zbytek natočí supervizor triků Richard Baneham.

Všechny nové díly Avatara se natáčely na Novém Zélandu ve studiích Weta FX, založených Peterem Jacksonem a proslavených jeho trilogií Pán Prstenů. Cameron na Novém Zélandě dlouhodobě žije, ale když udeřil covid a země uvalila jedny z nejpřísnějších protipandemických opatření na světě a zcela uzavřela hranice, byl filmař a část jeho týmu v USA. Cameron tedy napsal novozélandské vládě dopis, ve kterém vysvětloval, jak moc je výroba Avatarů pro tamní ekonomiku důležitá. Dostal speciální povolení a mohl se s producentem Landauem a jednatřiceti spolupracovníky vrátit; podmínkou bylo, že poletí všichni spolu.

Avatar: The Way of Water trvá skoro tři a čtvrt hodiny. „Neexistuje, aby někdo nad tou délkou fňukal, když doma u televize vydrží koukat na seriály osm hodin v kuse,“ řekl Cameron pro časopis Empire. „I moje děti zvládnou třeba pět hodinových epizod za sebou. Doba se změnila: je v pořádku uprostřed filmu vstát a dojít si na záchod.“ Zkuste to stihnout ke konci prostřední hodiny.