Video placeholde
Nový film Jana Prušinovského Grand Prix
Nový film Jana Prušinovského Grand Prix
Nový film Jana Prušinovského Grand Prix
Nový film Jana Prušinovského Grand Prix
Nový film Jana Prušinovského Grand Prix
20
Fotogalerie

Burani ze Cvikova jedou do Barcelony! Tvůrce seriálu Most! Prušinovský natočil komedii Grand Prix

Nesourodá trojice z díry na severu Čech se vydá na závody formule 1 až do Španělska. Za sebou zanechávají spoušť. Road movie Grand Prix scenáristy a režiséra Jana Prušinovského (seriál Most!, Kobry a Užovky) se až láskyplně rochní v estetice bílé chátry jako z filmů Guye Ritchieho. „Ten film je vlastně jemný, není v něm nic konfliktního,“ říká Prušinovský o snímku, ve kterém se pro ránu, lajnu nebo trochu toho orálního sexu nejde nikdy daleko.

Impulsem k napsání Grand Prix byly historky, které Janu Prušinovskému vyprávěl jeho kamarád o své cestě na fotbalové EURO do Portugalska. „Tehdy mi došlo, že mnoho Čechů v různých partičkách často cestuje do zahraničí za podobnými zážitky, a přišlo mi zajímavé to nějak zpracovat,“ říká filmař. „Zpočátku se to vyvíjelo jako čistá road movie, ale potom mě napadlo to zkombinovat s jednou kriminálnickou historkou, na které jsem původně pracoval odděleně. Nakonec jsem ty různorodé příběhy spojil v jeden. Nechtěl jsem psát nic hlubokého ani kritického, toho si užívám dost v jiných projektech.“

Scénář Prušinovskému značnou dobu ležel skoro hotový na stole. „Psal jsem ho strašně dlouho a cítil jsem, že jím bavím hlavně sám sebe a nemám nad ním nadhled,“ vzpomíná. „Bylo mi líto, že se mu nemůžu dostatečně věnovat. V jednu chvíli, kdy jsem byl hodně zaměstnaný šňůrou filmů a seriálů, jsem zavolal režiséru Ivanu Zachariášovi, jestli by to nechtěl natočit. Řekl mi, že si to stejně natočím nejlíp sám. Takže mu v titulcích filmu děkuju za to, že to takhle dopadlo.“

Nehezká dálniční země

Poněkud obhroublého majitele autobazaru Romana hraje Kryštof Hádek, kterého Prušinovský v Kobrách a užovkách dovedl až k Českému lvu. Jeho podivínského bratrance Emila ztvárnil Robin Ferro a postavy místního čórkaře Štětky se ujal čím dál populárnější Štěpán Kozub. Důležitou roli hraje i prostředí – nejprve severočeského maloměsta Cvikov, pak záměrně nehezké dálniční země s jejími pumpami a motoresty na trase do Katalánie a nakonec i prostředí samotného barcelonského okruhu.

Zejména ve Francii se natáčelo poměrně problematicky a někdy i načerno. „Protože jinak to nebylo možné. Měli jsme celkem štěstí, protože byl lockdown a policisté spíš hlídali, jestli lidé nosí roušky, než že partička z Čech točí na dálnici záběry s kamerou vystrčenou z okýnka,“ říká Prušinovský. Nejtěžší prý byla scéna u okruhu v Le Mans. „Měli jsme natáčet trošku jinde, ta scéna vypadala úplně jinak, ale cestou do Le Mans přišla zpráva, že jsme nedostali povolení k natáčení a že si máme vybrat jiné místo. Takže jsem tu scénu narychlo přepsal a natočili jsme ji na místě legendární bouračky Petera Dumbrecka.“

ČT: Od Prušinovského nic jiného nečekáme

Grand Prix se sice odehrává mezi postavami z nižších pater společnosti, ale o sociální kritiku se nesnaží. „Je to pokus o feel good komedii, která nemá jinou ambici než prostě bavit,“ říká Prušinovský. „Hraje si s estetikou takzvané bílé chátry, ale nechce ji nějak hluboce řešit, spíš ji skládá do takové barevné mozaiky. Je to líbivý white trash, něco jako v komediích Guye Ritchieho,“ odkazuje autor ke krimikomediím, jako je Podfu(c)k.

Humor stavějící na politické nekorektnosti, jadrné mluvě, bizarních sexuálních setkáních a dalších ožehavostech nezní úplně veřejnoprávně, ale Česká televize se ho coby koproducent nebála. „Honza Prušinovský už má poměrně vyhraněný rukopis, takže ČT od něj ani nečeká nic jiného,“ řekla na tiskové konferenci kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková. „ČT není tak prudérní a konzervativní instituce, jak by mohlo vypadat. A myslím si, že českých komedií, které jsou fakt vtipné a přitom ne pitomé, není moc. Kdybychom si něco takového jako Grand Prix nechali ujít, byla by to velká škoda.

V Grand Prix dále hrají Miroslav Donutil, Anna Kameníková, Marek Daniel, Táňa Dyková či Eva Hacurová. V českých kinech má film premiéru 17. listopadu. Recenzi najdete brzo na Reflex.cz.