Ikonické okamžiky filmu: Stiptýz Demi Mooreové za který získala ocenění za nejhorší film

Ikonické okamžiky filmu: Stiptýz Demi Mooreové za který získala ocenění za nejhorší film Zdroj: Profimedia

Demi neměla nikdy problém s nahotou
Demi Mooreová
Příběh i zpracování byly tak patetické, že žádný kritik, který byl aspoň trošku při smyslech, snímek nehodnotil nijak pozitivně.
Demi neměla nikdy problém s nahotou - zde je ve snímku Ohledně minulé noci
Demi neměla nikdy problém s nahotou - zde je ve snímku Ohledně minulé noci
30
Fotogalerie

Demi Mooreová slaví 60. narozeniny. Pamatujete na její Striptýz?

Americká herečka Demi Mooreová, která dnes slaví šedesátiny, zažila období své největší slávy počátkem 90. let. Tehdy nejen zazářila v oceňovaných filmech Duch, Pár správných chlapů či Neslušný návrh, ale společně s hvězdným Brucem Willisem tvořila jeden z nejsledovanějších manželských párů Hollywoodu. Později však její kariéra pozvolna upadala.

Demi Mooreová se narodila jako Demetria Guynesová v Novém Mexiku. Dětství neměla lehké, rodiče byli alkoholici a její otec odešel od matky ještě před Demiiným narozením. V 16 letech opustila školu a začala se věnovat modelingu. Svého prvního manžela, rockera Freddyho Moorea, poznala v roce 1979 a o rok později si ho vzala. Rozvedli se v roce 1985, ale Demi si ponechala Mooreovo příjmení.

K herectví se dostala náhodou, na radu své dočasné sousedky a herečky Nastassji Kinské. Před kamerou debutovala rolí ve filmu Choices v roce 1981 a v osmdesátých letech hrála především ve filmech pro teenagery a několika seriálech. V roce 1985 ji režisér Joel Schumacher dal příležitost ve filmu Eliášův oheň. Průlom ve filmové kariéře znamenal pro Demi romantický snímek Duch, ve kterém ztvárnila hlavní roli s Patrickem Swayzem. Film se stal komerčním trhákem roku 1990 a Demi vynesl nominaci na Zlatý glóbus. V té době již tvořila hvězdný pár s hollywoodským drsňákem Brucem Willisem, kterého si vzala po krátké známosti v roce 1987.

Video placeholde
Ikonické scény: Demi Mooreová • Videohub

Žádný další snímek pro Demi již tak úspěšný nebyl. Diváky i kritiky zaujala ještě ve filmu Pár správných chlapů (1992), o rok později ji sváděl Robert Redford ve snímku Neslušný návrh a v roce 1994 deptala Michaela Douglase ve Skandálním odhalení. Očekávaný film se skandálním nádechem Striptýz (1996), kde ztvárnila bývalou členku FBI donucenou okolnostmi tančit ve striptýzovém klubu, se stal propadákem a hlavní představitelka si za svůj výkon vysloužila „antioscara" - Zlatou malinu. Stejně dopadla o rok později v titulní roli holohlavé námořní důstojnice v akčním dramatu G. I. Jane. O comeback se pokusila po pětileté odmlce rolí v akční komedii Charlieho andílci, od té doby hrála v několika dalších filmech, například Den před krizí (2011).

Ani v osobním životě se herečce příliš nedařilo. S Willisem, se kterým má tři dcery, se rozvedla po dvouletém odloučení v roce 2000. Novou lásku, o 16 let mladšího herce Ashtona Kutchera, poznala v roce 2003 a o dva roky později si ho vzala. Rozvedli se v roce 2013.