Video placeholde
Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara
Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara
Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara
Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara
Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara
6
Fotogalerie

Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara

Snímek Il Boemo bude reprezentovat českou kinematografii v kategorii Nejlepší zahraniční film na výročních cenách Academy of Motion Picture Arts and Sciences OSCAR. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Režisér Petr Václav ve filmu zpracovává příběh Josefa Myslivečka, nejslavnějšího českého hudebního skladatele své doby. Zachycuje dobově i obsahově věrný příběh českého umělce, který se dokázal prosadit v konkurenci italských skladatelů a vystoupat až na samotný vrchol tehdejšího operního světa.

 „Nominace mezi nejlepší zahraniční snímky je oceněním vykonané práce a také vzrušující nadějí na nová dobrodružství. Skrývá v sobě příležitost představit Josefa Myslivečka americkému publiku a velmi nám pomůže v našem úsilí navrátit jej na světové operní scény. Řadu akademiků neznám osobně, ale vážím si jejich práce, další znám dlouhá léta, někteří byli mými spolupracovníky, spolužáky nebo přáteli. To, že tato pestrá odborná společnost dala hlas našemu filmu a Josefu Myslivečkovi, mi dělá vekou radost a jsem jí za to vděčný,“ dodává Petr Václav, režisér a scénárista snímku.   

V titulní roli se představí Vojtěch Dyk, který popsal svou filmovou postavu těmito slovy: „Josef Mysliveček byl podle mě velmi ambiciózní člověk, který ale nikdy nepřekračoval hranice lidskosti. Byl jedním z mála, kteří hudbou žili opravdu naplno – od rána do večera." 

Světová premiéra snímku Il Boemo proběhne 19. září na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu, kde je zařazený do hlavní soutěže o Zlatou mušli. Českým divákům se pak představí 20. října. Režisér Petr Václav připravoval film Il Boemo více než deset let a je zároveň i autorem jeho scénáře. Přibližuje osudy jednoho z nejslavnějších českých skladatelů Josefa Myslivečka, který se ve své době dokázal prosadit v konkurenci italských skladatelů. Vedle Vojtěcha Dyka do hlavních rolí obsadil herečky Barbaru Ronchiovou, Elenu Radonicichovou nebo Lanu Vladyovou.

Vybíralo se z 15 filmů

O provedení Myslivečkových operních árií se ve filmu za hudebního doprovodu českého barokního orchestru Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse zasloužili světoví operní sólisté, jako například Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesiová nebo Emőke Baráthová. Film se natáčel v České republice i Itálii a vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci.

ČFTA, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala při hlasování akademiků z 15 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Petra Václava se umístily v abecedním pořadí snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Nvotové.

Oscarový zúžený seznam 15 zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince a nominace budou vyhlášeny 24. ledna 2023. Slavnostní ceremoniál 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoven na 12. března 2023.