David Fincher má velice rozpoznatelný vizuál svých děl. A ostatní mohou jen neobratně imitovat.

David Fincher má velice rozpoznatelný vizuál svých děl. A ostatní mohou jen neobratně imitovat. Zdroj: 20th Century Fox

David Fincher slaví šedesátku, nabízíme TOP 10 jeho filmů vhodných na víkend k oslavě

David Fincher je pojem. Celé knihy byly napsány o tom, proč jsou jeho filmy taková podívaná. Někdo říká, že je to barvením obrazu. Někdo, že jde o brilantně psané a režírované dialogy. Další zas mluví o tom, jak Fincher posouvá kameru společně s postavou a tím vás vtáhne do děje. Jako člověk, který s vámi sladí dech. V neděli Fincher slaví šedesátku, tak ji oslavte o víkendu s ním. 

Pokračování 2 / 12

Davidu Fincherovi je šedesát

David FincherDavid Fincher | profimedia.cz

David Fincher patří k jedněm z nejvýraznějších filmařů vůbec. Je to ten typ umělce, jehož jméno se stalo samotným žánrem. Když máte rádi Finchera, máte rádi mistrně natočené thrillery, filmy, které vás napínají až k naprostému prasknutí. Přihoďte k tomu charakteristickou paletu barev a mistrnou práci s kamerou a máte tvůrce, který se nesmrtelně zapíše do dějin kinematografie. 

A přestože působí pořád mimořádně mladistvě a svěže, tomu klukovi už je šedesát. No ano, v neděli slaví narozeniny. Takže pokud je chcete oslavit s ním, dejte si něco vážně povedeného z jeho tvorby. Tedy… cokoli z jeho tvorby. Ale kdybyste se nemohli rozhodnout, přinášíme vám Fincherovu TOP 10. Když budete mít štěstí, bude venku i pršet. Víc fincherovskou atmosféru už nevykouzlíte. 

Pokračování 3 / 12

House of Cards

Video placeholde
Trailer House of Cards • YouTube@Netflix

Domek z karet sice možná není první projekt, který si spojíte s Davidem Fincherem, ale celý vizuál seriálu je z velké části jeho práce. Ostatně byl to on, kdo režíroval první dva díly, a když se podíváte do naší galerie na fotky, uvidíte typicky fincherovské barvy a kompozici. Ostatně byla to její práce na Mužích, kteří nenávidí ženy, co přivedlo Robin Wrightovou k roli Clair Underwoodové. Mimochodem nevím, kdy jste naposledy viděli House of Cards, ale vzhledem k tomu, co teď víme o Kevinu Spaceym, je Frank Underwood mnohem strašidelnější postava… A seriálu to svědčí. Nevím, jak s tou informací naložit, ale myslím, že byste ji měli mít. 

Pokračování 4 / 12

Muži, kteří nenávidí ženy

Video placeholde
Trailer Muži, kteří nenávidí ženy • YouTube@Sony Pictures Entertainment

Stieg Larsson v podstatě nastartoval boom severských detektivek několik let před tím, než celosvětově explodoval fenomén jménem Jo Nesbø. Ale narozdíl od Nesba Larssonova trilogie Milénium se dá dobře zfilmovat. Když ji dostane do drápů někdo mimořádně schopný. Existuje totiž švédská filmová trilogie Milénium, která je… otřesná. A v americké verzi existuje jen jeden díl, ten první – Dívka s dračím tetováním/Muži, kteří nenávidí ženy. Natočil ho David Fincher, a přestože je tam hodně Daniela Craiga, jak kouká na fotky, je to jeden z nejvíc strhujících filmů, jaké jsem kdy v životě viděl. (A každý půlrok vidím znova.)

Pokračování 5 / 12

Zodiac

Video placeholde
Trailer Zodiac • YouTube@WarnerBros

Fincherův nejpřesnější, nejkorektnější, nejmatematičtější film. Všechno je založeno na datech, detailní rešeršní práci, zpovědi svědků, přeživších, policistů… je to fantastický film s přesností dokumentu. Trochu o luštění šifer, trochu o osobní zodpovědnosti, trochu o tom, že vás obsese sežere zevnitř. A hodně o jednom z nejslavnějších sériových vrahů vůbec. A to obsazení! Robert Downey Jr., Jake Gyllenhal, Mark Ruffalo a jako vždycky fenomenální Brian Cox!

Pokračování 6 / 12

Sociální síť

Video placeholde
Trailer Sociální síť • YouTube@Sony Pictures Entertainment

Dialogovka o tom, že když jste génius, ještě to neznamená, že nejste kretén. Příběh Facebooku, Marka Zuckerberga a jeho reptiliánství je odvyprávěn s jasným názorem, ale bez zbytečného souzení (kromě samotného soudu ve filmu, pochopitelně) a s překvapivým množstvím filmových triků. Což je mimochodem další Fincherova specialita, používat CGI tak, abyste si toho nevšimli. V Zodiacovi a Dívce s dračím tetováním je to krev. Není to umělá krev, je digitální. A tady v Social network jsou to dvojčata Winklevossovy.

Pokračování 7 / 12

Děsivá výprava

Video placeholde
Trailer Love Death Robots • YouTube@Netflix

Netflix vydal už třetí sérii své brilantní animované antalogie Love, Death & Robots. A v ní má David Fincher svůj malý animovaný kraťas o posádce námořníků, která válčí s obřím krabem. Zní to pošahaně (a trochu je), ale je to skvělý. A je zajímavý sledovat, jak se milovník kamer a reálných filmových pásů potýká s animací. 

Pokračování 8 / 12

Sedm

Video placeholde
Trailer Sedm • YouTube@New Line Cinema

Tohle je možná nejslavnější Fincherův film, a to hlavně proto, že tenhle ho proslavil. Byl to de facto jeho první film. Pravda, předtím točil třetího Vetřelce, ale do toho projektu se po jeho odchodu z natáčení tolik vrtalo, že výsledný projekt rozhodně není „Fincherův Vetřelec”. Každopádně Sedm! Tajemný vrah vraždí po anonymním upršeném městě lidi, kteří se „provinili” jedním ze sedmi smrtelných hříchů. A Brad Pitt s Morganem Freemanem jsou mu na stopě. Utíká to, je tam senzační akce, boží zvuk, nádherné vizuály, temně brutální příběh a šokující konec… Sedm je v podstatě technický nákres pro všechno, co má David Fincher rád. 

Pokračování 9 / 12

Klub rváčů

Video placeholde
Trailer Klub rváčů • YouTube@ 20th Century Fox

Ikonická kniha Chucka Palahniuka a neméně ikonická adaptace tenkrát pořád ještě mladého Davida Finchera. Dneska je tendence na obojí trochu kydat špínu, protože se z Fight Clubu stal posvátný film všech zastydlých puberťáků, což ale neznamená, že je to špatný film. Naopak. A dobrá zpráva je, že pokud jste ho dlouho neviděli, ale stejně si pamatujete ten konec… užijete si ho náramně. Protože stopy a nápovědy jsou v každé scéně a vy jste teď mnohem vyzrálejší divák, než jakým jste byli v devadesátkách. 

Pokračování 10 / 12

Zmizelá

Video placeholde
Trailer Zmizelá • YouTube@20th Century Studios

Dnes už fincherovská klasika začala jako absolutní bestseller, který nastartoval bambiliony levných kopií typu Dívka ve vlaku, Žena za oknem, Muž v domě (neplést se Ženou za pultem) a podobně. Rejža s absurdně vypracovaným castem tomu dal pořádný švih. Přestože jde spíš o drama než thriller, budete celou dobu na kraji sedadla. I na třetí zhlédnutí. 

Pokračování 11 / 12

Hra

Video placeholde
Trailer Hra • YouTube@Polygram

Hra má v mém srdíčku speciální místo, protože to byl nejspíš první Fincherův film, jaký jsem kdy viděl. Tatínek mě posadil na gauč a řekl: „Sleduj, je to hustý.” A já sledoval, lezly mi oči z důlků a na konci mi málem vybouchla hlava. I dnes a snad objektivně můžu říct, že je to pořád strhující zážitek a je to z velké části taky díky Michaelu Douglasovi, který je ve Hře na vrcholu svých hereckých sil. Jestli jste ji nikdy neviděli a chcete méně známou fincherovinu, dejte si tuhle. 

Pokračování 12 / 12

Mank

Video placeholde
Trailer Mank • YouTube@Netflix

Víte, jak se o Tenkrát v Hollywoodu říká, že je to loveletter šedesátkovému Hollywoodu? Mank je to samé, jen se čtyřicátými lety. A není to tak zábavný film. Ale vypadá jako ze čtyřicátých let, zní tak, lidé tak hrají a pro znalce a milovníky doby je to prostě lahůdka. Pro všechny ostatní to bude smrtící nuda, takže pozor, tenhle film má velice jasně vyhraněnou cílovku. Jste fanoušci Občana Kana? Tohle je film pro vás. Jinak se mu obloukem vyhněte. 

A pak je tu samozřejmě již zmiňovaný Vetřelec, Benjamin Button, Úkryt a taky Empty Man, což sice není Fincherův film, ale jako by byl… takže výběr je na vás. Oslavte mistrovy narozeniny v dešti, s mrazením v zádech a pro jistotu zamčenými dveřmi!