Video placeholde
Snímek z natáčení Rodu draka
Snímek z natáčení Rodu draka
Snímek z natáčení Rodu draka
Snímek z natáčení Rodu draka
Snímek z natáčení Rodu draka
10
Fotogalerie

Nová Hra o trůny je blízko: Rod draka bude nejspíš věrnou kopií seriálového hitu

Po mizerných zprávách z poslední doby (zrušení lokálních tvůrčích center po celé Evropě, odstranění nových titulů z videotéky aj.) potřebuje streamingová služba HBO Max obrovský hit. Nejsledovanější, nejstahovanější, nejkradenější a nejdražší seriál všech dob, Hra o trůny, konečně dostane důstojného soka. Tedy vlastně pokračovatele.

Ačkoli tyhle dva seriály jsou z jednoho (dračího) vejce: Rod draka je prequelem Hry o trůny, odehrává se nějakých dvě stě let před jejími událostmi. Příběh vychází z románu George R. R. Martina, z úvodního svazku dvoudílných dějin rodu Targaryenů s názvem Oheň a krev (originál z roku 2018 vzápětí vydalo nakladatelství Argo, po Talpressu nový Martinův český vydavatel). Ten popisuje počátek konce rodu Targaryenů, události vedoucí k jejich občanské válce, známé jako Tanec draků, a válku samotnou. 

Oheň a krev a Targaryeni

Rod Targaryenů, tedy ti z dračích pánů, kteří unikli Zkáze Valyrie, se usídlil na Dračím kameni. Od legendárního Aegona Dobyvatele, stvořitele Železného trůnu, se přes generace Targaryenů bojujících o tento neblaze proslulý symbol dostaneme k občanské válce, která slavnou dynastii téměř zničila. V Rodu draka konečně zjistíme, odkud pocházejí Daenerysina dračí vejce, a stejně jako zejména poslední řady GoT bude tento seriál nabitý ženskou silou a energií, což je ve fantasy linie čím dál populárnější.

Sázka na Sapochnika

Podívejte se na nový, lákavý trailer s českými titulky k letošní největší seriálové premiéře HBO Max. První epizoda desetidílného Rodu draka bude k vidění už za měsíc, 22. sprna, a zatím vše nasvědčuje tomu, že za Hrou o trůny nebude zaostávat. Atmosféra traileru evokuje slavného seriálového předchůdce; proč taky měnit něco, co až na poslední sérii skvěle fungovalo. V hlavních rolích uvidíme mimo jiné Paddyho Considina, Matta Smithe, Olivii Cookeovou nebo Emmu D‘Arcyovou či Rhyse Ifanse, tedy podstatně známější herce, než jací nás čekali v památné první epizodě Hry o trůny, vysílané dne 18. dubna roku 2011.

Spolutvůrcem a producentem seriálu je opět George R. R. Martin, producentem a scenáristou Ryan Condal. Showrunneři Hry o trůny David Benioff a D. B. Weiss se po fiasku s poslední, osmou řadou GoT, kde se jim pod tlakem z mnoha stran nepovedlo sklenout dramatický oblouk a dát fanouškům odpovědi na všechny zásadní otázky, projektu neúčastní. Mezi hlavními tvůrci naopak nechybí režisér Miguel Sapochnik, což je skvělá zpráva. Osmačtyřicetiletý Brit totiž režíroval ty nejvelkolepější bitvy Hry o trůny a za režii jedné z nejpopulárnějších seriálových epizod vůbec, Bitvy bastardů, získal cenu Emmy. Charismatický Londýňan režíroval hned první epizodu Rodu draka a pak dvě další. Snad nám jeho dílo dá zapomenout na otřesné, ba zdrcující finále osmé řady GoT, jemuž před třemi lety zničení fanoušci udělili na Mezinárodní filmové databázi nizounkou známku 4,1...