Video placeholde
Z filmu Promlčeno
Z filmu Promlčeno
Z filmu Promlčeno
Z filmu Promlčeno
Z filmu Promlčeno
24
Fotogalerie

Promlčeno: Karel Roden se po dlouhých pěti letech vrací na filmová plátna v hlavní roli

Tvůrci thrilleru Promlčeno, který vstoupí do českých kin 28. dubna 2022, představují oficiální upoutávku. Snímek režiséra Roberta Sedláčka s Karlem Rodenem v hlavní roli je výjimečný svou formou a zpracováním, jeho děj se totiž odehrává téměř v reálném čase. Karel Roden v průběhu jednoho večera odkrývá dávný zločin, do svého vyprávění zaplete i Barboru Bočkovou, Igora Bareše, Vilmu Cibulkovou, Denisu Barešovou, Vladimíra Kratinu a další.

Film Promlčeno dále sklízí úspěchy na filmových festivalech, po ocenění z přehlídek v New Yorku, Los Angeles nebo Florencii, získal nedávno cenu pro nejlepší film na festivalu v Barceloně a cenu pro nejlepšího evropského režiséra v Londýně.

Film se odehrává během jednoho letního večera. Karel Roden se v roli záhadného muže Radka vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu a vypořádal se s minulostí. V pátrání mu pomáhá rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do svého živě vysílaného pořadu. Během Radkova vyprávění je pak do pochmurného příběhu vtažena nejen ona, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí.

„Je to první film v československé kinematografii, který se odehrává téměř v reálném čase. Žádný jiný film se dějově neodehrává tady a teď,“ říká režisér filmu Robert Sedláček.

„Ve filmu je skvělá ta jednotná linka času. Při sledování cítíte ten časový tlak, který udržuje diváka po celou dobu v totálním napětí,“ dodává představitel jedné z rolí Igor Bareš.

Ústředním tématem filmu je vražda, kterou hlavní postava po několika letech odkrývá. A blíží se její promlčení. Česko je jedna z mála zemí na světě, ve které lze promlčet vraždu již po 15 letech. Není zločin jako zločin. Jsou věci, které nepromlčíš sám před sebou, a to je trest nejvyšší. Ale asi by bylo zdravé ten zákon přehodnotit,“ tvrdí herečka Vilma Cibulková.

 „Je hrozné, že i když se na pachatele později přijde, sám se třeba přizná, nelze ho už potrestat. To si ani nechci představovat, že by se mě to osobně týkalo,“ doplnil Karel Roden.


Scénář: Robert Sedláček
Produkce: DONART Film
Distributor: Bontonfilm a.s.
Kamera: Jan Šuster
Hrají: Karel Roden, Barbora Bočková, Igor Bareš, Denisa Barešová, Vilma Cibulková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Pavel Lagner, Justin Svoboda, Eva Decastelo a další
Premiéra: 28. dubna 2022