Případ se odehrál v útrobách bohnické psychiatrické nemocnice - ilustrační snímek

Případ se odehrál v útrobách bohnické psychiatrické nemocnice - ilustrační snímek Zdroj: Foto Aha! - Tonda Tran, INT

Policisté v Bohnicích zaklekli agresivního pacienta. Za usmrcení z nedbalosti jim hrozí podmínky

Pacient Psychiatrické nemocnice Bohnice loni v únoru ohrožoval personál a rozmlátil dveře pavilonu. Přivolaní policisté proti němu museli použít hrubou sílu i tasery, aby ho zpacifikovali. Zásah ale dopadl tragicky. Kvůli poloze, ve které byl znehybněn, se pacient udusil. Případem se nyní zabývá Obvodní soud pro Prahu 8, státní zástupce navrhl pro policisty roční podmínky.

Sedmého února loňského roku kolem desáté v noci v pavilonu 31 Psychiatrické nemocnice Bohnice začal chaos. Jeden z pacientů, který byl ten den přijatý na oddělení závislostí pravděpodobně pod vlivem návykových látek a psychózy, začal být agresivní.

„Zaťukal na oddělení detoxu, že chce ven, když jsme se mu snažili vysvětlit, že to nejde, tak strčil nohu mezi dveře a utekl nám do spodního patra. Tam vyrval nohy od stolu a začal se s nimi dobývat na sestřičky, které se zavřely na sesterně,“ vypověděl před soudem sanitář, který sloužil noční službu.

Výpovědi personálu psychiatrické léčebny Bohnice se pak shodují: mohutný, zhruba 130kilový pacient vzal hasičský přístroj, rozmlátil jím vstupní dveře do pavilonu a utekl zpět do prvního patra, kde se snažil dostat do sesterny, kde se schovávali zaměstnanci zařízení. Na personál křičel, že je zabije, pokud ho ven nepustí.

Část sanitářů čekala před pavilonem a zavolali policii, protože se báli proti agresivnímu pacientovi zasáhnout. Na místo jako první hlídka dorazili příslušníci pohotovostní jednotky Jan M. a Tomáš Ř.

„Z oken křičely sestřičky, že se na ně dobývá. Naštěstí přijeli dva policisté, otevřeli jsme jim dveře. Policisté chvíli váhali, jestli nepočkat na posily, my jsme jim řekli, že půjdeme. Útočník byl v patře u zdi, policie mu minimálně dvakrát řekla, ať se otočí ke zdi a dá ruce za záda. On neposlechl, tak se na něj vrhli,“ přiblížil při jednání incident řidič sanitky.

Policisté jsou nadále ve službě

Policisté za pomoci personálu pacienta zpacifikovali, museli ovšem použít i elektrické paralyzéry. Muž skončil znehybněný na zemi v poloze na břiše s rukama za zády. Tomáš Ř. muže zaklekl s kolenem mezi jeho lopatkami.

Podle svědků se pacient ještě chvíli projevoval, zdálo se, že s přítomnými stále chce bojovat. I když měl muž na tváři krev, Jan M. do vysílačky hlásil, že se zákrok obešel bez zranění. Pacient se pak odmlčel, více než čtyři minuty nijak nereagoval, než si jeden z přítomných sanitářů všiml, že je něco špatně.

„Myslím, že byl rozpoután, někdo z kolegů ho otočil na záda a začali jsme poskytovat první pomoc. Běželi jsme i pro defibrilátor, který máme v autě, dávali jsme srdeční masáž,“ vypověděl další z policistů, který na místě zasahoval. I přes oživovací pokusy ale pacient zemřel na udušení kvůli pozici, ve které byl.

Právě proto státní zástupce Jiří Zdražil viní dvojici policistů z usmrcení z nedbalosti.„Při zákroku došlo k úmrtí pacienta, dospěli jsme k závěru, že je to v přímé souvislosti. Navrhuji jim roční podmíněný trest,“ uvedl státní zástupce po konci jednání.

Policisté totiž necelý půlrok před zákrokem byli na školení o takzvané poziční asfyxii, při které může dojít k udušení zajištěného pachatele. Státní zástupce v obžalobě uvádí, že policisté věděli, že se jedná o obézního člověka, a měli lépe kontrolovat jeho zdravotní stav.

Že školením o rizicích poziční asfyxie prošli, potvrdilo vedení motorizované jednotky, ke kterým příslušníci v době zákroku patřili. „Při školení jsou zahrnuty teoretické i praktické prvky. Dvakrát jsme navíc řešili podobný případ,“ uvedl jejich přímý nadřízený.

Ten se policistů ale zastal. Zákrok sám vyhodnotil jako přiměřený a oprávněný. Policisté jsou navíc podle něj sehraná hlídka, která mnohokrát zachránila lidské životy. Nadřízený obviněných zmínil, že ani jeden z policistů zatím neměl žádný kázeňský trest. Oba policisté jsou nadále ve službě.

Další stání bude 6. srpna. Soud potřebuje vyslechnout další svědky, policejní instruktory, kteří příslušníky učili o poziční asfyxii, a rozebrat znalecké posudky.