Video placeholde
Neužil jako filmový Zátopek.
Emil Zátopek ve filmu Davida Ondříčka
Václav Neužil na roli Zátopka trénoval několik let
Martha Issová jako manželka a olympijská oštěpařka Dana Zátopková
Start Zátopkovy běžecké kariéry ve Zlíně
11
Fotogalerie

Nominace na Českého lva: Filmů je dost, ale ty nejlepší diváky nezajímají

Shodně po třinácti nominacích pro debut Michala Nohejla Okupace i nový film zkušeného Davida Ondříčka Zátopek. Silné zastoupení animace. Pronikání animovaných, dokumentárních či jinak „jiných“ filmů do kategorií, kde se dříve objevovaly jen distribuční hrané snímky. A fakt, že udílející Česká filmová a televizní akademie mohla vybírat z více než osmdesáti titulů, což by bylo hodně i na dobu necovidovou. Přestože šlo o rok pandemický, do historie se 2021 zapíše jako letopočet, kdy se u nás kvalitní kinematografii dařilo – a výroční ceny Český lev to reflektují.

Jak moc se covid do letošních Českých lvů promítl? To není jednoduché říct. Filmy se vyrábějí dlouho, a tak spíše než vznik loňské várky filmů pandemie ovlivnila jejich nasazení do kin: producenti a distributoři vyčkávali, třeba Zátopek byl uveden přesně o dvanáct měsíců později oproti původnímu plánu. A covid u nominovaných filmů zřejmě ani nijak zvlášť nezahýbal s poměry návštěvnosti: Zátopek by si za normálních okolností asi vyběhal více diváků, ale s krásnými 400 tisíci prodanými lístky se z něj stal i tak divácký hit, zatímco ostatní filmy nominované v hlavních kategoriích paběrkovaly pouhé tisíce diváků, jak tomu je u oceňovaných českých snímků bohužel dlouhodobě. Novinka Olma Omerzu Atlas ptáků tak v kinech dopadla podobně jako režisérův předchozí, předcovidový snímek Všechno bude, nízkou návštěvnost měly i Chyby, Muž se zaječíma ušima nebo Okupace.

Nejsmutnější zprávou aktuálních Českých lvů tedy je, že na ty nejlepší tuzemské filmy se do kin chodí tragicky málo, ale to právě není žádná novinka. Dobrých zpráv je mnohem víc. Tou možná hlavní je „propustnost“ většiny kategorií pro filmy, které nejsou klasickými hranými snímky z kinodistribuce. Je skvělé, že animovaný snímek Michaely Pavlátové Moje slunce Mad má nominaci za skvostný scénář Ivana Arsenjeva. Je logické, že historická minisérie České televize Božena může zabodovat v kategoriích nejlepší kostýmy, masky a scénografie. Byla by ostuda, kdyby Šimon Hájek nebyl nominovaný za vysokooktanový střih dokumentu Mira Rema Láska pod kapotou. Má to ale háček: tyto „jiné“ tituly stále nesmějí bojovat v kategoriích nejlepší režie a film. Přinejmenším excelentní Moje slunce Mad, které to dotáhlo až na nominaci na Zlatý glóbus, by si to zasloužilo.

Dobrá zpráva je i vynikající úroveň dokumentů. Zmíněná Láska pod kapotou, křehká i silná Jednotka intenzivního života (režie Adéla Komrzý), až neorealistická Nová šichta (Jindřich Andrš), poetické Sny o toulavých kočkách (David Sís) a syrové i citlivé Nebe (Tomáš Etzler a Adéla Špaljová) – to všechno jsou silné počiny s přesahem a mezinárodním potenciálem.

Osmdesát čtyři nominovatelných titulů je pak skvělé číslo a České filmové a televizní akademii slouží ke cti, že se oproti některým minulým ročníkům nedopustila žádného zásadního opomenutí. V prvním kole hlasovalo 184 členů ČFTA – tedy 52 procent, což je stabilní číslo.

I letos se v nominacích objevily některé „tupláky“. Jana Dopitová je v kategorii nejlepší masky nominovaná za oba hlavní favority, Okupaci i Zátopka. Se snímky Atlas ptáků (vedlejší role) a Marťanské lodě (hlavní role) má dvě šance herečka Eliška Křenková, která s oběma filmy také loni navštívila Karlovy Vary. Velkou satisfakcí musí být třináct nominací pro tvůrce Okupace – režijní debut, který do programu nevzaly ani Vary a dokonce ani bilanční přehlídka tuzemské kinematografie Finále Plzeň. A možná největším překvapením je působivých – a zasloužených –jedenáct nominací pro tragikomedii režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima. Film, který měl zásadně posunutou premiéru, minimální propagaci i mizivou návštěvnost, patří k tomu nejoriginálnějšímu a nejsvébytnějšímu, co v česko-slovenském prostoru v posledním nejednom roce vzniklo.

Vybrané filmy budou k vidění na portálu DAFilms.cz, kde od 21. února poběží také streamované moderované rozhovory s nominovanými tvůrci. Udílení Českých lvů proběhne 5. března v Rudolfinu, večer moderovaný hercem Jiřím Havelkou bude přenášet ČT1. Tedy pokud vše nedopadne kvůli covidu jinak, ale podle prezidenta ČFTA Iva Mathé jsou organizátoři připraveni na všechny varianty.

Video placeholde
Zátopek 2021 HD TRAILER CZ • AVmania.cz