Zlovolné historky z předměstí

Zlovolné historky z předměstí Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film devátý: Zlovolné historky z předměstí

Když jsou na nějakém předměstí hezké úhledné domky, na zahradách bazény a u vchodů balónky, většinou to ve filmu značí jediné: ocitli jste se v zatraceně nebezpečné čtvrti. A přesně tak to je i ve Zlovolných historkách z předměstí. Odehrávají se v horkém létě, mezi znuděnými dětmi a jejich sobeckými rodiči. Děj se vine coby série krátkých výjevů, které čím dál víc zesilují tíseň, odhalují sexuální dráždivost a ukazují jakousi obecnou prohnilost lidské civilizace.

V centru dění na zdánlivě spící ulici jsou dva středoškoláci. Upravený Dennis (Tommaso Di Cola) a méně starostlivý Geremia (Justin Korovkin). Oba kluci naoko pozorují, co se děje. Geremia vidí, jak jeho psa odvážejí na korbě auta kamsi pryč. Dennis si od mladičké těhotné sousedky kupuje detektor kovů. A když děvče od matky zjistí, že přístroj nestojí třicet eur, ale pouhých patnáct, navrhne klukovi, jestli by zbytek nechtěl utratit za ni. O něco později mu vlhčí keksy vlastním mateřským mlékem. A pak je zase Dennisův táta griluje k večeři a kluk ji rodičům nechtěně zkazí tím, že mu zaskočí kost v krku. Vidíme otce, kterak drmolí, co by všechno neprovedli s hezkou sousedkou. Vidíme děti, jež se hihňají nad pornohistorií v tátově mobilu. Geremia zase lehne se spalničkami a otec ho pošťuchuje, aby nakazil holku ze sousedství, že to dohodl a že to pro kluka může být i šance k něčemu zajímavějšímu.

Hranice mezi dobrým úmyslem a sobectvím je ve Zlovolných historkách z předměstí téměř neviditelná. Je to svět, v němž zjevně nikoho nic pěkného nečeká. Rodiče se pinoží ve svém hřešení s pocitem, že děti to přece nevidí. Děti naopak vidí vše, a i kdyby nechtěly, tak je činy rodičů inspirují k vlastnímu pokřivenému konání…

Svět dvojčat D’Innocenzových každopádně není pro útlocitné duše. Scenáristům a režisérům je těsně po třicítce a dali o sobě vědět již před dvěma lety v kriminálce Země hojnosti, se kterou mimochodem osobně navštívili Karlovy Vary. Dva mladíci se tu bezděky dostávají na cestu zločinu, když zajedou muže, jenž se znelíbil mafii. Bratři mají smysl pro temný odstín lidské duše, ovšem taky pro poutavý způsob vyprávění, když rychle střídají úhly pohledu a dbají na estetickou stránku věci. Tím mi připomínají bratry Safdieovy, kteří již před pár lety uchvátili nejen newyorskou nezávislou scénu, ale také festival v Cannes. D’Innocenzové zatím zůstávají věrni Berlínu, jenž je za Zlovolné historky odměnil Stříbrným medvědem za nejlepší scénář.

Zvolit nejlepší film letošní přehlídky a udělit mu Diváckou cenou Mall.tv můžete na tadyvary.mall.tv.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech v úterý 7. července ve 20:00 hodin. Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary ve Vašem kině pak najdete v příloze Excellent Film v Reflexu číslo 27 (s Ivanem Trojanem). 

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív