Video placeholde
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
19
Fotogalerie

Finále Hry o trůny: Poslední epizoda ukázala, kdo usedne na trůn a byla lepší než konec Pána prstenů

Obrovský literární kolos se dovalil do cíle na svém televizním závodišti. Hra o trůny to má za sebou, řada hlavních postav také. Někdo to nepřežil, někdo přežil a někdo musí dovyprávět ságu, která už osm let sbírá fanoušky po celém světě. Jaké je tedy velké finále? Přečtěte si naše první dojmy bez zásadních spoilerů.

Pomalejší děj závěrečné epizody je opatrným (možná až přerušovaným) nádechem za intrikami, beznadějí i smrtí, jež nás v tomto seriálu provázely celých osm let. Ale má svůj důvod. Opět to vyvrcholí úplně jinak, než jak každý čekal. I když si nejsem jistý, jak jinak to celé mohlo skončit. Ne dokonalé a bombastické, přesto důstojné. S velkými gesty, a přesto bez nich. Žádná velká gloriola tu na žádnou z postav nečeká, pouze důstojné zakončení jejich děje. Ocenění za to, že se všichni pustili do Hry o trůny a na jejím konci nejsou mrtví.

Jedná se vlastně o malé velké finále. Vzhledem k tomu, co jsme za těch osm let prožili, je tato epizoda mnohem hloubavější, než si mohl kdokoli myslet. Ale ani tady není nouze o děsivá a fatální rozhodnutí, která ukončují ságu natolik velikou, že její knižní podoba se konce možná nikdy nedočká. George R. R. Martin totiž své dílo natolik rozvětvil, že je její skutečný a propracovaný konec v nedohlednu. Seriál se s tím popral se ctí.

Je vcelku pochopitelné, že nám závěr tohoto dílu nabízí jakýsi střihový epilog. Tady je vidět více než kdy jindy autorova inspirace světem Pána prstenů. Jenže zatímco filmová adaptace dobíhá do cíle těžkopádně, tady to má patřičný odstup a řemeslně je to opět natočeno bez chyby. Zatímco sága ze Středozemě má asi 15 konců, v nichž různé postavy někam odcházejí ve zpomaleném závěru, abychom nakonec zjistili, že to někdo celé zapisuje do knihy, tady sledujeme emocionální smršť postav, u kterých celé tohle putování před osmi lety začalo.

Pokud jste vydrželi těch osm let, abyste viděli, jak to celé dopadne, pak si troufám tvrdit, že budete spokojeni. Dialogy mezi postavami jsou solidní, oběti nemalé a uzavřena je opravdu každá dějová linka (byť jen třeba v gestu nebo náznaku, ale je). Tudíž to jinak ani dopadnout nemohlo. Pokud jste však vydrželi jen kvůli tomu, abyste si v pondělí ráno zanadávali v diskusi nebo napsali lidem, že jste stále ještě neviděli ze seriálu ani vteřinu, pak si můžete sledování těch 80 minut odpustit a rovnou tomu běžte dát hodnocení „odpad“ na ČSFD.

Děj v Západozemí je u konce, ale jak napovídá samotný závěr či záměry stanice HBO, ještě se sem párkrát podíváme. A já doufám, že to bude stejně epické jako v případě Hry o trůny. Díky hercům i tvůrcům se na to bude dlouho vzpomínat a televizní svět už nikdy nebude jako dřív.