Jon Snow/Aegon Targaryen ve čtvrtém dílu 8. řady Hry o trůny

Jon Snow/Aegon Targaryen ve čtvrtém dílu 8. řady Hry o trůny Zdroj: HBO

Fire show v podání khaleesi.
Matka draků se svým těžkým kalibrem.
Fotky ze sedmé série Hry o trůny
Oficiální fotografie z poslední osmé řady Hry o trůny
Oficiální fotografie z poslední osmé řady Hry o trůny
17
Fotogalerie

Azor Ahai: Kdo je legendární hrdina ze Hry o trůny a objeví se vůbec v seriálu?

Zhruba osm tisíc let před událostmi, které popisuje seriál Hra o trůny, se v Západozemí objevil legendární hrdina jménem Azor Ahai. Ten povstal uprostřed první dlouhé noci a porazil armádu zla díky svému meči zvanému Světlonoš. Od té doby se čeká na jeho znovuzrození, aby opět porazil zlo a zachránil svět. Stalo se to už? A stane se to vůbec? Kdo je Azor Ahai?

Pokud při výkladu tohoto proroctví spojíme odkaz knih ze série Písně ledu a ohně a televizního seriálu Hra o trůny, můžeme předpokládat, že znovuzrozený Azor Ahai přijde jako „princ, který byl přislíben“. Toto slovní spojení se v seriálu opakuje totiž mnohem častěji. Pojďme si nějak jednoduše vysvětlit, co je tím míněno a o koho má jít.

Slovní spojení Azor Ahai použije poprvé kněžka Melisandra ve službách Stannise. Z její strany jde o kalkul, jak se dostat k moci a rozšířit víru v Pána světla. Stannis proroctví uvěří, přes popáleniny druhého stupně vyjme hořící meč z ohně a vyjede do války, která znamená zkázu pro něj i pro jeho rodinu.

Ten, který byl přislíben, nebo přislíbena

Melisandra následně uzná chybu, a když zpět mezi živé přivede Jona Sněha, tak prohlásí, že on by mohl být „princem, který byl přislíben“. Doslova řekne, že „Pán světla tě zpět přivedl z nějakého důvodu. Stannis nebyl princem, který byl přislíben, ale někdo jiný jím musí být“.

Následně v dalších dvou sériích sledujeme rozplétání záhady, kdo jsou Jonovi skuteční rodiče, abychom se dozvěděli, že je to skutečně princ, ve kterém se navíc snoubí oheň Targaryenů a led Starků. Tedy jakési zosobnění knižní ságy, podle které seriál na počátku vznikal.

Jenže Jon nikdy nemáchal plamenným mečem ani své zbrani neříká Světlonoš. Jeho meč se jmenuje Dlouhý dráp, je z Valyrijské oceli, a i když nasekal spoustu lidí i nemrtvých a rozdrobil i několik Bílých chodců, nejde o zbraň, která ukončila další „dlouhou noc“. Tou zbraní byla Aryina dýka, kterou atentátník ve snaze podříznout Brana rozpoutal následně válku pěti králů. Ani to ale proroctví příliš neodpovídá.

Teorie: Azor Ahai jako trojice

Jiná rudá kněžka v seriálu, která ve Volantisu navštívila Daenerys, ale upozornila na překladatelskou chybu v proroctví. Řekla totiž, že v originální vznešené valyrijštině je slovo „princ“ genderově neutrální a může se tedy překládat i jako princezna. To Daenerys samozřejmě potěšilo. V její prospěch navíc hraje i pasáž z proroctví, která říká, že vyvolený „probudí draky z kamene“.

Vzhledem ke konci bílých chodců v seriálu se nabízí poslední teorie, se kterou přichází fanoušci. A totiž ta, že oním spasitelem, který zachrání svět před zkázou, bude jakási trojice. Daenerys (symbolizující zcela rod Targaryenů), Arya (symbolizující zcela rod Starků) a Jon/Aegon (jako potomek těchto dvou prastarých dynastií). Všichni tři sehráli klíčovou roli v porážce zla a dohromady nejlépe naplňují aspekty proroctví a návratu Azora Ahaie. Příjezd epického rytíře s planoucím mečem proto nečekejme.

Co si o této teorii a o tom, jak tvůrci s pověstí naložili, myslíte vy? Dejte nám vědět svůj názor do komentářů.